Ο χρυσούς αιών του μπάσκετ

08:11 27/10/2019 - Πηγή: In.gr

Λένε πως τα πρώτα εκατό χρόνια είναι δύσκολα και το μπάσκετ δεν αποτελεί την εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα! Μέσα στη φούρια και στα ζόρια της καθημερινότητας κοντέψαμε να λησμονήσουμε την επέτειο της συμπλήρωσης ενός αιώνα από τότε που πρωτοπαίχθηκε μπάσκετ στην Ελλάδα: ας είναι καλά όμως η Χριστιανή Αδελφότης Νέων Θεσσαλονίκης η οποία όχι μονάχα το υπενθυμίζει , αλλά συνάμα – με μια σειρά εκδηλώσεων – φροντίζει να διατηρεί άσβεστη την

παλιά φλόγα.

Η ΧΑΝΘ δεν είναι απλώς και μόνο το λίκνον του ελληνικού μπάσκετ, αλλά ο ομφαλός, ο θεματοφύλακας και η διαχρονική κιβωτός του: ένα θησαυροφυλάκιο στο οποίο φυλάσσεται και μένει ζωντανή η συλλογική μνήμη, δίκην ανεξίτηλης και ανεκτίμητης κληρονομιάς.

Η ούτως ή άλλως αναγνωρισμένη ως μπασκετομάνα Θεσσαλονίκη θα έχει την τιμητική της αύριο στην πλατεία της ΧΑΝΘ, εκεί όπου πριν από εκατό χρόνια κάποιοι άγνωστοι άνδρες, οι οποίοι είχαν ξεμείνει στην πόλη μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και φιλοξενούνταν στα «Σπίτια του στρατιώτη» της Entente, χωρίς να το γνωρίζουν, ούτε καν να το υποψιάζονται, έγραψαν Ιστορία…

Εκεί λοιπόν πρωτοπαίχθηκε μπάσκετ επί ελληνικού εδάφους: σε έναν ανοικτό χώρο μπροστά στο κτίριο που αργότερα στέγασε τα δικαστήρια, στην προέκταση της σημερινής οδού Δαγκλή, κάθετα προς τη Χαμιδιέ, που μετονομάστηκε σε Βασιλίσσης Σοφίας και σήμερα λέγεται Εθνικής Αμύνης.

Εκεί μια χούφτα πιονέροι του αθλήματος (το οποίο είχε επινοηθεί στις 23 Δεκεμβρίου του 1891 από τον δρα Τζέιμς Νέισμιθ στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης) πέταξαν για πρώτη φορά μια ξώραφη μπάλα σε μια αναποδογυρισμένη ψάθινη αναποδογυρισμένη καρέκλα και, ούτως ειπείν, γεννηθήτω ελληνικό μπάσκετ!

Σήμερα στις 10 το πρωί η ΧΑΝΘ εγκαινιάζει τη νέα πτέρυγα του μουσείου της και τα εξωτερικά γήπεδα που βρίσκονται στο αθλητικό κέντρο «Μίμης Τσικίνας». Την εκδήλωση θα λαμπρύνει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και αυτή η σεπτή τελετή του εορτασμού του χρυσού ιωβηλαίου θα αποτελέσει άλλη μια σπονδή στον βωμό του ελληνικού μπάσκετ. Αντε, με το καλό να τα χιλιάσει κιόλας!

Keywords
Τυχαία Θέματα