Με οποιαδήποτε φόρμουλα θα ήταν πρώτος…

06:07 17/6/2020 - Πηγή: In.gr

Αν έβλεπε κανείς τη βαθμολογία των playoffs του πρωταθλήματος θα έλεγε πως οι οκτώ αγωνιστικές που απομένουν θα αποδειχτούν ένα βασανιστήριο πλήξης: δεν είναι ακριβώς έτσι, μολονότι η διαφορά του Ολυμπιακού από τους διώκτες του είναι τεράστια. Πρώτα από όλα ο Ολυμπιακός έχει τα δικά του κίνητρα: θέλει να κερδίσει το πρωτάθλημα όσο πιο γρήγορα γίνεται, θέλει η διαφορά του από τον ΠΑΟΚ

να είναι μεγαλύτερη από 7 βαθμούς ώστε η προσφυγή του Δικεφάλου στο CAS να μην έχει καμία σημασία και θέλει και να κρατήσει την ομάδα του συγκεντρωμένη και σε φόρμα, αφού, μέσα στον Αύγουστο, έχει μια ρεβάνς με τη Γουλβς για το Γιουρόπα Λιγκ ιδιαιτέρως σημαντική.

Τετάρτη

Εξυπακούεται ότι θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον τα ματς του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ για τη δεύτερη θέση: όποιος την πάρει αποκτά τη δυνατότητα να αγωνιστεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ – πιθανότατα σε μονά ματς, αφού σε κάτι τέτοιο προσανατολίζεται η UEFA που θα μας ανακοινώσει την Τετάρτη τις τελικές αποφάσεις της και για τις εφετινές, αλλά και για τις μελλοντικές διοργανώσεις της. Επιπλέον στόχος της ΑΕΚ είναι και να αφήσει τον ΠΑΟΚ επτά βαθμούς πίσω, ώστε να μην ανησυχεί κι αυτή από την προσφυγή του στο CAS. Πρόκειται για κάτι σαφώς φιλόδοξο, αλλά όχι απίθανο: φυσικά κανείς στην ΑΕΚ επισήμως δεν το λέει και καλά κάνει.

Γόητρο

Τελείως διαφορετική η αντιμετώπιση των playoffs από τους υπόλοιπους τρεις. Ο Αρης, όπως είπε την Κυριακή το βράδυ ο προπονητής του Μίκαελ Ενινγκ, προετοιμάζεται επί της ουσίας για τον ημιτελικό του Κυπέλλου με την ΑΕΚ: θα γίνει στο άδειο Βικελίδης, τέσσερις μέρες μετά το ματς του Αρη με την ΑΕΚ στην Αθήνα για το πρωτάθλημα. Αν ο Αρης αποκλείσει την ΑΕΚ θα προσπαθήσει να μείνει σε φόρμα μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου, που όλα δείχνουν πως θα γίνει τις πρώτες μέρες του Αυγούστου. Αν δεν την αποκλείσει, θα παίξει τα υπόλοιπα ματς για το γόητρο, περίπου όπως κάνει αυτή τη στιγμή ο ΟΦΗ. Για την ομάδα της Κρήτης η είσοδος στα playoffs ήταν έτσι κι αλλιώς επιτυχία, το ευρωπαϊκό εισιτήριο είναι δεδομένο κι αυτό που μοιάζει να αναζητά είναι ένα καλό αποτέλεσμα (έναν θρίαμβο της μιας βραδιάς…) για να κλείσει ωραία τη χρονιά: επειδή αγωνίζεται χωρίς άγχος ο ΟΦΗ δεν αποκλείεται αυτό το αποτέλεσμα με έναν δυνατότερο αντίπαλο κάπου να το βρει. Το αληθινό μυστήριο είναι ο Παναθηναϊκός.

Ρυθμός

Η απόφαση του Γιάννη Αλαφούζου για τη δημιουργία μιας νέας ομάδας, η εξαγγελία ενός διαζυγίου με τον προπονητή Γιώργο Δώνη και η ανάδειξη του τεχνικού διευθυντή Τσάβι Ρόκα σε θέση απόλυτου αφεντικού δημιουργούν στην ομάδα μια παράξενη κατάσταση: οι μισοί από τους φετινούς βασικούς ψάχνουν ομάδα! Ο Ινσούα, ο Γιόχανσον και ο Χρήστος Δώνης έχουν συμβόλαια που λήγουν, ο Ζαχίντ έχει καταλάβει πως δεν θα ανανεωθεί ο δανεισμός του, ενώ παίκτες όπως ο Χατζηγιοβάνης και ο Μακέδα ψάχνουν ομάδες ικανές να τους δώσουν πιο μεγάλα συμβόλαια και δεν το κρύβουν. Ο ΠΑΟ έπαιξε όσο καλύτερα μπορούσε τα δύο πρώτα ματς (με την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ) αλλά είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει να κρατήσει τον ίδιο αγωνιστικό ρυθμό στη συνέχεια. Νομίζω ότι από τις δικές του αντοχές θα κριθεί πιθανότατα και η μάχη της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ: όποιος στραβοπατήσει κόντρα στον Παναθηναϊκό δύσκολα θα φτάσει στον στόχο του.

Βελτίωση

Τέλος, υπάρχει και μια αρκετά σημαντική διαφορά της ΑΕΚ από τις υπόλοιπες ομάδες που παίρνουν μέρος στα playoffs: η AEK θέλει να διατηρήσει και του χρόνου την εφετινή της ομάδα για να διεκδικήσει το πρωτάθλημα – τουλάχιστον αυτό είναι η βασική της εξαγγελία. Στην ΑΕΚ βλέπουν τη βελτίωση της ομάδας με τον Μάσιμο Καρέρα: επί των ημερών του Ιταλού η Ενωση έχει χάσει μόνο ένα ματς. Είναι λογικό να πιστεύουν πως βρήκαν τον κατάλληλο άνθρωπο. Ο ΠΑΟΚ υποχρεωτικά θα χρειαστεί πολλές προσθήκες: μου φαίνεται αδύνατο να βασιστεί και του χρόνου σε έξι παίκτες που έχουν περάσει εδώ και καιρό τα 30. Του χρόνου θα χρειαστούν αντικαταστάτες για τον Μπίσεσβαρ, τον Βιεϊρίνια, τον Μάτος, τον Βαρέλα, τον Μαουρίτσιο και τον Κρέσπο – κι όλοι να μείνουν, πρέπει ο ΠΑΟΚ να εξαρτάται λιγότερο από δαύτους. Ο Παναθηναϊκός έτσι κι αλλιώς αποφάσισε να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο: το μαρτυρά και η απόφαση απομάκρυνσης του Δώνη και η παροχή υπερεξουσίας στον Τσάβι Ρόκα. Με τον Ολυμπιακό κανείς δεν ξέρει τι μπορεί ακριβώς να γίνει διότι υπάρχουν αρκετοί ποδοσφαιριστές του που παρακολουθούνται από σοβαρές ομάδες του εξωτερικού και μένει να δούμε ποια θα είναι η οικονομική δυνατότητά τους το φετινό καλοκαίρι. Αν βρεθούν αγοραστές για τον Τσιμίκα, τον Σα και τον Καμαρά π.χ., αυτοί θα πρέπει και να αντικατασταθούν κι επομένως η ομάδα του Μάρτινς μπορεί και να αλλάξει πολύ.

Βεβαιότητα

Η ΑΕΚ δεν θέλει να αλλάξει – δεν έχει άλλωστε και παίκτες που θα φέρουν προτάσεις. Θέλει απλά να κάνει μία ή δύο προσθήκες και να κρατήσει ποδοσφαιριστές των οποίων τελειώνουν οι δανεισμοί, όπως είναι ο Βράνιες και ο Αραούχο. Υπό αυτό το πρίσμα η ΑΕΚ θέλει να βγει από τη διαδικασία των playoffs χωρίς να κλονιστεί η βεβαιότητά της ότι η ομάδα της, όπως έχει διαμορφωθεί μετά τον ερχομό του Καριέρα, μπορεί να κάνει πρωταθλητισμό. Νομίζω κι αυτό θα παίξει τον ρόλο του.

Λύσεις

Και η διακοπή για τον κορωνοϊό να μην υπήρχε, με βάση την εξέλιξη της σεζόν των ομάδων θα ήταν δύσκολο να είχαμε συναρπαστικά playoffs. Ο Μαρτίνς βρήκε λύσεις για να κρατήσει υψηλή την ένταση των παιχνιδιών του Ολυμπιακού: δεν τον λύγισαν ούτε οι τραυματισμοί, ούτε διάφορα παράξενα σφυρίγματα διαιτητών. Η ομάδα του μετά τη νίκη στην Τούμπα στο πρωτάθλημα ήταν δεδομένο ότι θα ξεφύγει από τον ΠΑΟΚ που φέτος ακολουθούσε τον Ολυμπιακό ασθμαίνοντας: έχει μόλις μία νίκη σε ντέρμπι. Η ΑΕΚ έχασε την επαφή με την κορυφή πολύ νωρίς και ο ΠΑΟ ξεκίνησε πολύ άσχημα. Για να υπάρξει ανταγωνισμός χρειάζεται να υπάρχουν και δυνατές ομάδες.

Φόρμουλα

Το λέω γιατί ακούω από πολλούς να υποστηρίζουν πως η φόρμουλα διεξαγωγής του πρωταθλήματος απέτυχε. Ούτε εμένα με ξετρελαίνει. Αλλά δεν υπάρχει φόρμουλα που μπορεί να σου εξασφαλίσει ανταγωνισμό: με οποιαδήποτε φόρμουλα φέτος ο Ολυμπιακός θα ήταν πρωταθλητής. Γιατί ήταν απλά καλύτερος κι ας έδωσε καμιά δεκαριά σκληρά ευρωπαϊκά ματς περισσότερα από τους υπόλοιπους…

Keywords
Τυχαία Θέματα