Μαθητές και μαθήτριες της χώρας μας σχεδιάζουν και προγραμματίζουν για τον ISS

16:48 10/4/2019 - Πηγή: In.gr

Η συμμετοχή σε ένα διαγωνισμό ευρωπαϊκού βεληνεκούς είναι από μόνη της σπουδαία υπόθεση. Όταν, μάλιστα, οι ομάδες ενός σχολείου επιλέγονται για την τελική φάση του διαγωνισμού, μαζί με άλλες 130, η ικανοποίηση είναι πολύ μεγάλη.

Και γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, εάν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι οι δύο αυτές ομάδες που επιλέχθηκαν είναι ανάμεσα στις μόλις εφτά συνολικά που εκπροσωπούν την Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, μαθητές

και μαθήτριες της Ε’ τάξης του Δημοτικού των εκπαιδευτηρίων «Παλλάδιο», με τη βοήθεια των καθηγητών τους, διέπρεψαν στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό Astro Pi της ESA (European Space Agency).

Το μεγάλο ενδιαφέρον των παιδιών οδήγησε στο σχηματισμό τεσσάρων ομάδων, οι οποίες κλήθηκαν στην αρχή της σχολικής χρονιάς, συνδυάζοντας γνώσεις Φυσικής και Προγραμματισμού, να σχεδιάσουν πειράματα που έχουν σχέση με τη ζωή στη Γη και τη ζωή στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Τελικός σκοπός του όλου εγχειρήματος ήταν να εκτελεστούν τα πειράματα αυτά μέσα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από τον υπεύθυνο αστροναύτη του προγράμματος, David Saint-Jacques.

Αφού πέρασαν στη δεύτερη φάση και οι τέσσερις ομάδες, έκαναν το εργαστήριο SatLab του σχολείου τους δεύτερο σπίτι τους. Εκεί ξεκίνησαν να προγραμματίζουν τα πειράματά τους στον μίνι υπολογιστή που έλαβε κάθε ομάδα από την ESA, τον Raspberry Pi.

Με πολλή φαντασία και σκληρή δουλειά οι μαθητές και οι μαθήτριες παρέδωσαν αξιόλογους κώδικες, οι οποίοι έμελλε να στείλουν στην τελική φάση δύο από τις ομάδες του σχολείου.

Μέσα στις επόμενες μέρες, και αφού εκτελεστούν τα πειράματα, θα αποσταλούν από την ESA τα δεδομένα που θα συλλεγούν, ώστε να καταστεί δυνατή η σύνταξη των σχετικών αναφορών από το σχολείο.

Keywords
Τυχαία Θέματα