Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία – Πού οδηγεί η ένταση, πώς απαντά η Αθήνα

09:34 9/6/2020 - Πηγή: In.gr

Κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα, με την Άγκυρα, να επαναφέρει τις παράνομες διεκδικήσεις της Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και την άκρως επιθετική της συμπεριφορά που έχει στόχο τη δημιουργία τετελεσμένων.

Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάζει ξανά χάρτη των διεκδικήσεών της εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με την Αθήνα να απαντά υψώνοντας διπλωματική ασπίδα, ενώ η επιδίωξή της για ανακήρυξη ΑΟΖ

με την Ιταλία και την Αίγυπτο  εμφανίζεται ως το πιο αποτελεσματικό όπλο για το νομικό τουλάχιστον μπλοκάρισμα της τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το θέμα θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει το μεσημέρι, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι ντι Μάιο, που βρίσκεται στην  Αθήνα.

Τραβάει το σκοινί ο Ερντογάν

Σε ένα προκλητικό σόου, κατέφυγε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό κανάλι TRT, το βράδυ της Δευτέρας.

Με ένα πράσινο λέιζερ στο χέρι, έδειξε σε χάρτες τι θέλει στην ανατολική Μεσόγειο, καλώντας την Ελλάθα «να μάθει τα όριά της, αλλιώς η Τουρκία ξέρει τι θα κάνει».

Δεν παρέλειψε εξάλλου να αναφερθεί ελληνικές αντιδράσεις που έχουν προκύψει για το ζήτημα, υποστηρίζοντας πως η Άγκυρα δεν πρόκειται να πάρει την άδεια της Αθήνας.

Η Ελλάδα δεν μένει ήσυχη και πετάει διάφορα. Βγαίνει και λέει αβάσιμα πράγματα. Ποια είναι αυτή η χώρα που μιλάει έτσι; Τέτοιες κουβέντες τις λένε στην Τουρκία; Σε ποιον νομίζεις ότι μιλάς; Για μαζέψου λίγο. Για μάθε τα όριά σου! Αν δεν μάθει τα όριά της, η Τουρκία είναι εμφανές τί θα κάνει», είπε χαρακτηριστικά, έχοντας μπροστά του το χάρτη των τουρκικών διεκδικήσεων, στον οποίο φαίνονται οι επτά περιοχές κοντά στην Κρήτη όπου η Τουρκία θέλει να κάνει έρευνες για φυσικό αέριο, με βάση το πειρατικό τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

In an interview aired on a state TV tonight, #Turkey‘s President #Erdogan escalated war-rhetoric against #Greece and #Cyprus. pic.twitter.com/e1wtElye0K

— Abdullah Bozkurt (@abdbozkurt) June 8, 2020

Ο χάρτης

Το χάρτη αυτό είχε παρουσιάσει νωρίτερα ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ. Σε συνέντευξή του, το βράδυ της Δευτέρας, στο κρατικό κανάλι TRT παρουσίασε -επισήμως για πρώτη φορά- τα τεμαχισμένα οικόπεδα ανατολικά της Κρήτης, της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κάσου, στα οποία η Τουρκία θέλει να διεξάγει έρευνες και γεωτρήσεις.

Στο χάρτη παρουσιάζονται οι επτά περιοχές για τις οποίες την προηγούμενη εβδομάδα η Εταιρεία Πετρελαίων της Τουρκίας υπέβαλε αίτηση για άδεια έρευνας και γεώτρησης.

Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Sabah, ο ίδιος ανέπτυξε το πρόγραμμα των ερευνών στις επτα περιοχές, κάνοντας λόγο για μία περίοδο 3-4 μηνών.

«Υπάρχει μία νομική διαδικασία 3 μηνών για την παροχή της άδειας και την ανακοίνωσή της. Κι έπειτα, αν δεν υπάρχει κάποια άλλη αίτηση για άδεια, τα Τουρκικά Πετρέλαια θα ξεκινήσουν τις έρευνές τους σε αυτή εδώ την περιοχή. Ίσως χρειαστεί κι ένας μήνας ακόμη για να γίνει μία αξιολόγηση και μετά οι σεισμικές έρευνες θα διαρκέσουν 3-4 μήνες» είπε χαρακτηριστικά ο Φατίχ Ντονμέζ.

Πού οδηγεί η ένταση

Την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, σχολίασαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο υποναύαρχος ε.α. Στέλιος Φενέκος και ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Κώστας Υφαντής.

Σύμφωνα τον αξιωματικό, «το τελευταίο όπλο που μπορεί να έχει κάποιος είναι οι πολεμικές εμπλοκές και οι συγκρούσεις», και ως εκ τούτου, η Ελλάδα οφείλει «να εξαντλήσει τα υπόλοιπα μέσα, όπως η απέλαση του Τούρκου πρέσβη ή η επιβολή οικονομικών κυρώσεων από πλευράς ΕΕ στην Τουρκία».

Παράλληλα, ο κ. Φενέκος πρότεινε την κήρυξη της Κρήτης –στην οποία βρίσκονται νατοϊκά στρατεύματα- σε κατάσταση άμυνας, «προκειμένου να δείξουμε ότι εάν γίνει κάτι θα εμπλακούμε και με την Κρήτη».

Από την πλευρά του, ο κ. Υφαντής, σημείωσε ότι «η ένταση ανέβηκε επικίνδυνα».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «η Τουρκία δεν μπλοφάρει σε όσα εξαγγέλλει. Εάν πραγματοποιήσει όσα λέει, η Ελλάδα θα πρέπει να αντιδράσει».

Ακόμα, έκανε λόγο, πώς «η κυβέρνηση κινείται όπως πρέπει», πραγματοποιώντας «διπλωματικό ακτιβισμό με τον οποίο προσπαθεί να ακυρώσει τα τουρκικά σχέδια. Θα είναι σε δύσκολη θέση η Τουρκία εάν εμείς δημιουργήσουμε νομικά τετελεσμένα».

Τέλος, υπογράμμισε τη σημασία η Ελλάδα να μη δίνει «την ευκαιρία να διμεροποιεί το θέμα με την Αγία Σοφία. Πρόκειται για θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Διπλωματική ασπίδα από την Αθήνα

Όσο η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητά της απέναντι στην Ελλάδα τόσο και η ελληνική πλευρά θα κλιμακώνει τη στρατηγική και τη ρητορική της, ενώ έχει επιδοθεί σε ένα διπλώματικό μαραθώνιο στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα πως θα κάνει ό,τι χρειαστεί σε περίπτωση που η γειτονική χώρα αμφισβητήσει τα χερσαία, εναέρια ή θαλάσσια σύνορά της.

Άλλωστε η επιδίωξή της, για ανακήρυξη ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο  εμφανίζεται ως το πιο αποτελεσματικό όπλο για το νομικό τουλάχιστον μπλοκάρισμα των τουρκικής επιθετικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο «τραπέζι» της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας θα τεθεί σήμερα Τρίτη το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ στο Ιόνιο. Μία υπόθεση που ουσιαστικά εκκρεμεί από το 1977 και η κυβέρνηση θέλει να κλείσει άμεσα στέλνοντας έμμεσο, πλην όμως αποφασιστικό, μήνυμα στην τουρκική πλευρά. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα έχει συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι ντι Μάιο, στις 12 το μεσημέρι, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα και να ξεκινήσει μία διαδικασία. Η Αθήνα προετοιμάζει εδώ και καιρό αυτή τη συνάντηση, προκειμένου να γίνουν όλα όσα πρέπει για να υπάρχουν θετικές εξελίξεις επί τους θέματος.

Οι προσδοκίες που υπάρχουν για τη συνάντηση μπορούν να αποτυπωθούν και στο άμεσο τηλεφώνημα, την περασμένη Δευτέρα, του κ. Δένδια προς τον ιταλό ομόλογό του σε μια προσπάθεια να απαλύνει την οργή του, μετά την ανακοίνωση από το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού της λίστας των 29 χωρών από τις οποίες η Ελλάδα θα δέχεται επισήμως αεροπορικές πτήσεις από τον Ιούλιο – ένας κατάλογος που δεν περιελάμβανε την Ιταλία και υπονόμευσε εμμέσως τις διμερείς σχέσεις και τις συνομιλίες για τον καθορισμό της ΑΟΖ.

Βασικό θέμα στην ατζέντα της συνάντησης θα είναι η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο Ιόνιο για την οποία, όπως έχει αποκαλύψει το Πρώτο Θέμα το τελευταίο διάστημα έχει αναπτυχθεί έντονη διπλωματική κινητικότητα και έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Η επικείμενη συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας στο Ιόνιο πέλαγος, θα σηματοδοτήσει και την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, γεγονός που θα αποφέρει σημαντικά οφέλη σε όλα τα επίπεδα.

Επαφές Αθήνας – Καΐρου

Το τελευταίο διάστημα, οι διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας έχουν ενταθεί, καθώς εκτός αναθερμάνθηκαν οι επαφές Αθήνας – Καΐρου,  στο πλαίσιο της πρόσφατης πενταμερούς τηλεδιάσκεψης των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, Γαλλίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπου εστάλη μήνυμα περί ακυρότητας του τουρκολιβυκού μνημονίου για τις θαλάσσιες ζώνες.

Ο Νίκος Δένδιας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, με την Αθήνα να θεωρεί ότι και οι διαπραγματεύσεις με το Κάιρο, που συνεχίζονται, έχουν θετικές προοπτικές.

Keywords
Τυχαία Θέματα