ΗΠΑ : Το Ιράν προσπαθεί να «ρίξει» τον Τραμπ υποστηρίζει το FBI – Τι απαντούν οι Δημοκρατικοί

15:00 22/10/2020 - Πηγή: In.gr

Ρωσία και Ιράν έχουν υποκλέψει τους εκλογικούς καταλόγους των ΗΠΑ και επιχειρούν να σπείρουν την αναταραχή ενόψει των επερχόμενων αμερικανικών εκλογών, σύμφωνα με τον διευθυντή των μυστικών υπηρεσιών της χώρας που έδωσε σπάνια συνέντευξη τύπου το βράδυ της Τετάρτης.

«Έχουμε ήδη δει το Ιράν να αποστέλλει κακόβουλα e-mail, σχεδιασμένα για τον εκφοβισμό ψηφοφόρων, που έχουν στόχο την πυροδότηση κοινωνικής αναταραχής και τη σπίλωση του προέδρου Τραμπ», δήλωσε ο Τζον Ράτκλιφ, διευθυντής

των μυστικών υπηρεσιών.

Ο διευθυντής του FBI , Κρίς Ρέι, δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν κυρώσεις σε κάθε ξένη χώρα που επιχειρεί να εμπλακεί στις προεδρικές εκλογές του 2020.

«Στρατευμένος άσχετος»

Οι Δημοκρατικοί αντέδρασαν αμέσως στην έμφαση που έδωσε ο Ράτκλιφ στο ενδεχόμενο το Ιράν να επιχειρεί να βλάψει τον ίδιο τον Τραμπ, χαρακτηρίζοντας τον ως έναν «στρατευμένο άσχετο». Ο Ράτκλιφ έχει υπάρξει γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων και οι Δημοκρατικοί έχουν επικρίνει την επιλογή του να άρει το απόρρητο μόνο σε συγκεκριμένα έγγραφα, τα οποία όπως λένε στηρίζουν τον Τραμπ.

Ο Τσακ Σούμερ, ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη γερουσία, δήλωσε την Τετάρτη ότι κατά τη διάρκεια απόρρητης ενημέρωσης για την εμπλοκή του Ιράν, «μου δόθηκε η εντύπωση ότι στόχος ήταν η υπονόμευση της πίστης στις εκλογές και όχι σε κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο, αλλά στην ίδια την υγεία της δημοκρατίας μας».

«Ξαφνιάζομαι που ο Ράτκλιφ δήλωσε κάτι τέτοιο στη συνέντευξη τύπου», δήλωσε στο MSNBC.

Η πλευρά Τραμπ υπονομεύει τις εκλογές

Ο Τραμπ και πολλοί εκ των υποστηρικτών του διαδίδουν από καιρό την ψευδή πληροφορία ότι θα υπάρξουν ψήφοι που δεν θα καταμετρηθούν, και ότι τα ψηφοδέλτια μπορούν πολύ εύκολα να πεταχτούν.

Ο Ράτκλιφ δήλωσε επίσης ότι το Ιράν δημοσιεύει οπτικοακουστικό υλικό που «υπονοεί ότι ορισμένα άτομα, ακόμη και από το εξωτερικό, θα καταθέσουν ψευδή ψηφοδέλτια», και προειδοποίησε τους Αμερικανούς ότι δεν πρέπει να πιστεύουν τέτοιου είδους πληροφορίες που «αποτελούν απελπισμένες απόπειρες, απελπισμένων εχθρών».

Τα e-mail που αναφέρθηκαν στη συνέντευξη τύπου εστάλησαν σε ψηφοφόρους των Δημοκρατικών σε αμφίρροπες πολιτείες, απειλώντας τους για να ψηφίσουν τον Τραμπ. Το e-mail, που έγραφε «Ψήφισε Τραμπ, αλλιώς θα σε κυνηγήσουμε», ανέφερε ψευδώς ως αποστολέα την εξτρεμιστική ακροδεξιά οργάνωση Proud Boys που υποστηρίζει ανοιχτά τον Τραμπ.

Η εμπλοκή της Ρωσίας

Το 2016, η ρωσική στρατιωτική μυστική υπηρεσία GRU έβαλε στο στόχαστρο τις υποδομές των αμερικανικών εκλογών, ως μέρος της σαρωτικής επιχείρησης που διενέργησε με στόχο την εκλογή Τραμπ. Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι η εμπλοκή τους δεν κατάφερε να φτάσει μέχρι και την χάλκευση ψήφων υπέρ του Τραμπ. Όμως ο Χάρι Ρέιντ, ηγέτης της μειοψηφίας της γερουσίας το 2016, υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία» ότι η Μόσχα άλλαξε το αποτέλεσμα. «Οι Ρώσοι παραχάραξαν τις ψήφους. Είναι τόσο απλό», είχε δηλώσει.

Αντιθέτως, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι το Ιράν, που θεωρείται από τους ειδικούς στην κυβερνοασφάλεια δύναμη ήσσονος σημασίας στη διαδικτυακή κατασκοπεία, έχει καταφέρει ποτέ να παραβιάσει τα αμερικανικά δίκτυα.

«Σταματήστε τους κακόβουλους ισχυρισμούς»

Ο Αλιρέζα Μιργιουσέφι, ένας Ιρανός εκπρόσωπος στον ΟΗΕ, δήλωσε στο ABC ότι το Ιράν δεν ενδιαφέρεται καθόλου να εμπλακεί με τις αμερικανικές εκλογές, και κάλεσε τις ΗΠΑ να «σταματήσουν τους κακόβουλους και επικίνδυνους ισχυρισμούς».

«Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, το Ιράν δεν ανακατεύεται σε εκλογές άλλων χωρών. Ο πλανήτης παρατηρεί τις απελπισμένες δημόσιες προσπάθειες των ίδιων των ΗΠΑ να αμφισβητήσουν τα αποτελέσματα των ίδιων των εκλογών τους», τόνισε. «Αυτές οι καταγγελίες δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα ακόμη σενάριο για την υπονόμευση της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων στην ασφάλεια των αμερικανικών εκλογών, και είναι παράλογες».

Πηγή: www.theguardian.com

Keywords
Τυχαία Θέματα