Η Βρετανία ποντάρει σε μίνι αντιδραστήρες της Rolls Royce

19:33 11/11/2020 - Πηγή: In.gr

Μετά τα πολυτελή αυτοκίνητα και τους κινητήρες αεροσκαφών, η βρετανική Rolls Royce επεκτείνεται σε νέα αγορά: η εταιρεία συμφώνησε με την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον για την κατασκευή μικρών «δομοστοιχειωτών αντιδραστήρων», οι οποίοι ίσως βοηθήσουν στην απεξάρτηση της Βρετανίας από τα ορυκτά καύσιμα.

Ο Τζόνσον αναμένεται να ανακοινώσει επένδυση άνω των 200 εκατ. λιρών στην κοινοπραξία που σχημάτισε η Rolls Royce,

αναφέρει την Τετάρτη το BBC. Το πυρηνικό πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο του αναμενόμενου πράσινου σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης.

Η βρετανική κυβέρνηση επιμένει ότι η πυρηνική ενέργεια πρέπει να διατηρήσει μερίδιο στο ενεργειακό μίγμα της χώρας προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μηδενισμό των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050 –διαφοροποιώντας έτσι τη στάση της σε σχέση με ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, οι οποίες σταδιακά κλείνουν τα πυρηνικά εργοστάσιά τους.

Όμως η πρόταση της Rolls Royce δεν αφορά γιγάντια πυρηνικά εργοστάσια. Η εταιρεία ανέλαβε επικεφαλής της κοινοπραξίας «Μικρού Δομοστοιχειωτού Αντιδραστήρα», ή SMR, η οποία σχεδιάζει την κατασκευή 16 μικρών πυρηνικών σταθμών, καθένας από τους οποίους θα περιλαμβάνει δεκάδες ή εκατοντάδες μίνι αντιδραστήρες. Όλα τα δομοστοιχεία θα παράγονται στο ίδιο εργοστάσιο και θα μεταφέρονται έτοιμα στο εργοτάξιο για εγκατάσταση.

Η προσέγγιση αυτή μειώνει το κόστος, απλοποιεί τον σχεδιασμό και αυξάνει την ασφάλεια, υποστηρίζει η κοινοπραξία, αν και η ιδέα των μίνι αντιδραστήρων δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα στην πράξη.

Κάθε μίνι εργοστάσιο θα προσφέρει ισχύ 400 megawatt με κόστος κατασκευής που εκτιμάται στα 2 δισ. στερλίνες. Το πρώτο προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία σε περίπου δέκα χρόνια.

Συγκριτικά, το πολύ μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο που κατασκευάζεται σήμερα στο Χίνκλεϊ Πόιντ αναμένεται να κοστίσει 22 δισ. λίρες. Θα προσφέρει όμως ισχύ άνω των 3 gigawatt, έξι φορές περισσότερο από ό,τι οι σχεδιαζόμενες μικρές εγκαταστάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα πρέπει να βιαστεί να υλοποιήσει τα πυρηνικά σχέδιά της, δεδομένου ότι έξι από τα επτά πυρηνικά εργοστάσια που λειτουργούν σήμερα στη Βρετανία πρόκειται να κλείσουν έως το 2030, ενώ το έβδομο θα έχει παροπλιστεί έως το 2035.

Σήμερα, τα επτά εργοστάσια καλύπτουν το 20% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα