Η σύσταση και τα ερωτήματα

07:50 14/4/2019 - Πηγή: In.gr

Εχει επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε κανονικότητα; Απάντηση: Θα ήταν ανόητο να δοθεί οποιαδήποτε κατηγορηματική απάντηση στο ερώτημα αυτό, τώρα. Η σύσταση που γίνεται είναι, περιμένετε τουλάχιστον έως τον Οκτώβριο.

Το γεγονός ότι η χώρα θα κάνει μια – δυο ακόμα «ελεγχόμενες», σε μεγάλο βαθμό, ομολογιακές εκδόσεις, μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, που όλα δείχνουν ότι θα διεξαχθούν το φθινόπωρο, δεν λέει και πολλά. Κι αυτό μπορούν να το επιβεβαιώσουν κι από το οικονομικό επιτελείο, γιατί κατά βάθος ξέρουν.

Δεν

λέει επίσης πολλά το γεγονός η ελληνική πλευρά κατορθώνει κι εξασφαλίζει θετικές αποφάσεις σε επίπεδο Eurogroup, για μια σειρά κρίσιμων θεμάτων (από την αναβολή μείωσης των συντάξεων έως την υιοθέτηση του μέτρου των 120 δόσεων). Κι αυτό γιατί, ακόμα κι αν δεν αναζητήσει κανείς στο παρασκήνιο κάθε είδους πολιτικές συμφωνίες που μπορεί να έχουν γίνει, είναι απολύτως λογικό στις Βρυξέλλες, αυτήν τη στιγμή, να συμπεριφέρονται κατ’ αυτόν τον τρόπο. Με το μείζον θέμα του Brexit ανοικτό και τις ακροδεξιές φωνές στην Ευρώπη να αυξάνουν, το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε το κονκλάβιο της ΕΕ σήμερα θα ήταν να έχει ανοικτό και το θέμα της Ελλάδας ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου.

Το πραγματικό τοπίο για την κατάσταση στην Ελλάδα θα αρχίσει να διαμορφώνεται προς τα τέλη του 2019. Οταν ο εκλογικός κύκλος (και) στη χώρα μας θα έχει κλείσει. Κι όταν οι θεσμοί – δανειστές της, μην έχοντας κανέναν λόγο να κάνουν δεύτερες σκέψεις, λόγω ευρωεκλογών, θα ξεκινήσουν πραγματικούς ελέγχους στο πλαίσιο των μεταμνημονιακών συμφωνιών. Και οι απαιτήσεις τους θα διαμορφωθούν αναλόγως.

Το τοπίο θα σχηματισθεί επίσης αναλόγως και της πραγματικής ψήφου εμπιστοσύνης που θα δώσουν τότε στη νέα κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις κάλπες, οι ξένοι επενδυτές. Θα έρθουν; Πόσοι θα έρθουν και πώς θα τους υποδεχθεί η χώρα; Θα καταφέρει να μετουσιώσει το ενδιαφέρον τους σε επενδύσεις; Τα απίστευτα γραφειοκρατικά προβλήματα θα ξεπερασθούν και πώς; Γιατί καλές προθέσεις υπάρχουν, αλλά θα χρειαστούν και πράξεις.

Μέχρι τότε, όλοι θα είναι σε στάση αναμονής και τίποτα περισσότερο. Γι’ αυτό κι επιμένουμε ότι αν το ελληνικό Δημόσιο αντλήσει άλλα 2 δισ. ευρώ τέλη αυτού του μήνα ή αρχές του άλλου, αυτό στην πραγματικότητα δεν θα σημαίνει και πολλά. Χωρίς καμία διάθεση να μετριασθούν οι πανηγυρικοί που θα «εκφωνηθούν» αμέσως μετά από την κυβέρνηση. Γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα