«Η Σοφία είναι ένας μύθος της μόδας»
Είναι σπάνιο να ακούς έναν δημιουργό να μιλάει για πέρα από το δικό του έργο. Να εκφράζει θαυμασμό και αφοσίωση για τη δουλειά κάποιου άλλου. Και να εκδηλώνει την πρόθεσή του να αναδείξει την προσφορά του και να του δώσει χώρο στη συλλογική μνήμη της μόδας. Ο Βρεττός Βρεττάκος είναι αυτή η σπάνια περίπτωση ενός ταλαντούχου designer, με τίτλους σπουδών στην Ακαδημία Μόδας
«Η δική μου πορεία στο κομμάτι της μόδας είναι ανισόρροπη. Για το εξωτερικό η περίπτωσή μου θεωρείται αιρετική. Ημουν ένα παιδί που ξεκίνησε σπουδές στο εξωτερικό και αυτές διαμόρφωσαν τη νοοτροπία μου για τη μόδα, ενώ για λόγους συναισθηματικούς επέστρεψα στη χώρα μου και ξανάχτισα την καριέρα μου διαμένοντας σε μία χώρα που είναι εκτός «παιχνιδιού». Είναι πανέμορφη χώρα και πηγή έμπνευσης. Αν λοιπόν η Ελλάδα κατόρθωνε να ζει σε δώδεκα μήνες τον ρυθμό που έχουν τα νησιά μας τους τρεις μήνες του καλοκαιριού, τότε ναι, θα ήμασταν κι εμείς μέσα σε αυτό το παιχνίδι της σύγχρονης μόδας. Αν γινόμασταν όπως τα κοσμοπολιτικά νησιά μας όπου συγκεντρώνεται διεθνής κόσμος και θα δινόταν η δυνατότητα να γίνονται δρώμενα για τη μόδα τότε θα είχαμε ενεργό ρόλο στα πράγματα. Επειδή λοιπόν αυτό δεν υφίσταται, έχω μπει σε διαδικασία να γίνομαι δύο διαφορετικές προσωπικότητες. Ως δημιουργός μιας διεθνούς συλλογής που ανταποκρίνεται σε εγχώριες απαιτήσεις και ως σχεδιαστής μίας συλλογής που ξέρω ότι μπορεί να σταθεί σε οποιαδήποτε χώρα».
Και που φτάνουν στη σκηνή της Μπιγιόνσε…«Οι συνεργασίες μας έχουν ξεκινήσει από το 2013, αλλά η φετινή ήταν πιο καλλιτεχνική στην προσέγγισή της. Δεν αφορούσε μόνο μία εμφάνιση της σουπερστάρ του πλανήτη. Ηταν μία επιλογή δημιουργών όλου του φάσματος της μόδας, ρούχων και αξεσουάρ, με πειραματική διάθεση με θεματικό άξονα την αφρικανική κουλτούρα. Αισθάνθηκα γαλήνη και ανακούφιση ότι κατόρθωσα να είμαι για χρόνια μέσα στις επιλογές αυτής της ομάδας. Οι συνεργασίες έχουν επεκταθεί και σε άλλες ποπ σταρ και είμαι στη διαδικασία να δοκιμαστώ σε κινηματογραφικές παραγωγές. Θα ήθελα να μπω σχεδιαστικά στη δημιουργία κοστουμιών για μία ταινία. Είναι διαφορετικό από τις υπερ-luxury λαμπερές δημιουργίες. Εχουμε δώσει σε αυτό τον χώρο εξετάσεις και νομίζω ότι περάσαμε τη δοκιμασία, βγαίνοντας αλώβητοι κι έχοντας χτίσει μία ταυτότητα».
Μήπως επιδιώκεις να κατευθυνθείς σε νέο πεδίο;«Για ένα μεγάλο διάστημα με ενοχλούσε να με χαρακτηρίζει μόνο το γκλάμορ. Ξεπέρασα την αρχική ενόχληση, αφού σκοπός μου ήταν να αναδείξω αυτό το κομμάτι της δουλειάς μου. Ομως ποτέ δεν ήμουν μόνο αυτό. Θέλω να περάσω σε μία νέα σελίδα. Και αυτή η συγκεκριμένη Covid-19 εποχή βοηθάει. Θέλω να δείξω ότι ο Βρεττός είναι ντιζάινερ και ότι το εκπαιδευτικό του υπόβαθρο εκφράζεται στη μεγάλη του αγάπη για το δέρμα, τις πιέτες, τα πλισέ, τα νέα επεξεργασμένα υφάσματα, τα prints».
Επιστροφή στην αθηναϊκή πραγματικότητα και στο μοναχικό – λόγω αυγουστιάτικης παύσης – ατελιέ του στο Παλιό Φάληρο, όπου οι μεταξωτές print τουαλέτες του σε χθόνιες αποχρώσεις αντιμάχονταν τους αστραφτερούς κρυσταλλικούς αντιπάλους τους πάνω στις ειδικών περιστάσεων συνθέσεις του. Σε κάθε περίπτωση δηλαδή η συνάντηση του βλέμματος με τα ρούχα του Βρεττού Βρεττάκου δηλώνει τη μοναδικότητά τους. Κι όμως, μέσα σε αυτή την περιοριστική ατμόσφαιρα της κυριαρχίας του γκλάμορ ο σχεδιαστής δείχνει προς ένα print μεταξωτό φόρεμα του με nude δερμάτινο σφιχτό κορσάζ. Η συζήτηση μας γι’ αυτό απελευθερώνει πτυχές της αγάπης του στο έργο της αλησμόνητης Σοφίας Κοκοσαλάκη.
«Αγγίζουμε έναν μύθο. Η Σοφία ΕΙΝΑΙ! Εχουμε την πρόθεση να υπάρξει ένα υλικό όλης της έρευνας και του αρχείου της Σοφίας πάνω στο ένδυμα. Εχω μιλήσει σε ανθρώπους που την ήξεραν στο Λονδίνο, νιώθοντας ταυτόχρονα ντροπή και δισταγμό. Θεωρώ ότι όποιος καταπιαστεί με την αναβίωση ενός οίκου ή ενός σχεδιαστή πρέπει να είναι απόλυτα ταγμένος σε αυτό. Πρέπει να κάνεις ιδιαίτερη έρευνα. Το έχω, ξέρω ότι το έχω, χωρίς να επηρεαστεί η δική μου δουλειά. Είναι σημεία που το luxury μπορεί να μπει με ιδιαίτερη τεχνοτροπία, με εικόνες… Η Σοφία έκανε σε σύντομο διάστημα πάρα πολλά και διαφορετικά πράγματα, γι’ αυτό και την αναφέρω ως legend. Για μένα σχεδιαστής μόδας στα υφάσματα, στη ραφή, την ταυτότητα, την επιλογή των υλικών ήταν η Σοφία. Η μάλλον όχι ήταν, είναι. Μέχρι στιγμής είναι ανέγγιχτο το έργο της, το οποίο δείχνει στο διεθνές κοινό την εικόνα μιας ολοκληρωμένης σχεδιάστριας. Διεθνής καριέρα είναι να σε ξέρει ο τελευταίος άνθρωπος που ζει στα ψηλά βουνά της Ιαπωνίας μέχρι τον αμερικανό καουμπόι στη Μοντάνα. Αυτό για εμένα αφορά τη δουλειά της Σοφίας. Προσωπικά κάνω απόπειρες διεθνούς καριέρας.
Είναι ο νόμος της αγοράς που σου δίνει το χρίσμα του σχεδιαστή;«Πολύς κόσμος μπερδεύεται με αυτό. Δεν σημαίνει ότι ένα luxury ρούχο κεντημένο με χιλιάδες κρύσταλλα θεωρείται απαραίτητα και κομμάτι haute couture. Ακόμη και ένα ζέρσεϊ κεντητό ή τόσο καλά δουλεμένο με πτυχές και ντραπέ φόρεμα μπορεί να θεωρηθεί υψηλή ραπτική. Οπως συμβαίνει με τα ρούχα της Σοφίας. Θέλω να πω ότι οι τιμές της δεν ανταποκρίνονταν σε φτηνά ρούχα. Το αντίθετο, ήταν πολύ δουλεμένα ρούχα που σήμερα δεν θα συγκαταλέγονταν στο πρετ α πορτέ, αλλά στο πρετ α πορτέ πολυτελείας με τάσεις από υψηλή ραπτική. Γι’ αυτό και η ίδια είχε αλλάξει τον ρυθμό στη δημιουργία τους, αφού όταν έδινε τα δείγματά της στα εργοστάσια παραγωγής πρετ α πορτέ δεν είχε τα αποτελέσματα του ατελιέ της. Αντιλήφθηκε ότι δεν έβγαινε το αποτέλεσμα που ήθελε, γιατί η έμπνευσή της ήταν από Ελλάδα χωρίς αυτό να γίνεται φολκλόρ στις συλλογές της. Αυτό εννοώ όταν επιμένω ότι η Κοκοσαλάκη είναι ξεχωριστή. Γιατί αυτό δεν γίνεται τόσο εύκολα. Ο Κριστιάν Ντιόρ για παράδειγμα αντέγραψε υπέροχες αρχαιοελληνικές γλυπτικές πτυχώσεις και τις μετέτρεψε σε αιθέριες οπτασίες. Ποτέ δεν το έβλεπες αυτό το καθαρόαιμο αρχαιοελληνικό στο στυλ της Σοφίας. Είμαι λοιπόν στο ξεκίνημα μιας συζήτησης για το πώς θα μπορέσω να κάνω κάτι για εκείνη, χωρίς να γνωρίζω αν θα πάρει εμπορική διάσταση. Είναι ωραίο να μη χάνεται η νεότερη ιστορία της μόδας και να μαθευτεί η συμμετοχή της Σοφίας σε αυτή».
Είναι ωραίο που γύρισες τη συζήτηση από τη δική σου δραστηριότητα προς την περίπτωση της Σοφίας Κοκοσαλάκη.«Μα στον τομέα της μόδας δεν είμαστε μία χώρα όπως η Γαλλία, η Ιταλία. Δεν είμαστε ούτε καν λιβανέζοι σχεδιαστές, οι οποίοι έχουν δείξει δείγματα δουλειάς τους σε παγκόσμιο επίπεδο. Από τον συγχωρεμένο τον Γιάννη Τσεκλένη έως τη Σοφία μεσολάβησαν πενήντα χρόνια έως τη στιγμή που εκείνη συμμετέχει με τη σειρά της στο καινούργιο στη διεθνή μόδα, έχοντας διοχετεύσει με τον τρόπο της τόσα ελληνικά χαρακτηριστικά. Αυτό θα έπρεπε να το μάθουν όσοι σήμερα πηγαίνουν εδώ σε μία σχολή μόδας, αρχικά για να υποψιαστούν και στη συνέχεια για να αναμετρηθούν μέσα σε αυτό τον δημιουργικό χώρο».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ξεσπά ο Χρήστος Δάντης κατά της κυβέρνησης: Δεν μπορείς να απαγορεύσεις την εργασία
- Παραίτηση έκπληξη: Ο Σάρατζ, ο λίβυος φίλος του Ερντογάν που τα έδωσε όλα, τώρα βγαίνει από τη μέση
- «Υπογράφω ότι η Τζένη Μπαλατσινού μπορεί να μεγαλώσει και τέταρτο παιδί»
- Βολές Ελλήνων χρηστών του Twitter κατά ρεπορτάζ του CNN για επίσκεψη Σακελλαροπούλου στο Καστελόριζο
- Ωράριο σούπερ μάρκετ: Τι ώρα λειτουργούν από 16-30 Σεπτεμβρίου
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου
- Μητσοτάκης - Ράμα στην Ακρόπολη: Συμφώνησαν να διευθετήσουν τις εκκρεμότητες του παρελθόντος
- Πήγαν περίπατο τα μέτρα για τον κορωνοϊό μετά τη νίκη με την Μπενφίκα
- Κράσνονταρ: Αυτή είναι η αντίπαλος του ΠΑΟΚ
- Γάμος – βόμβα : Πέθαναν 7 και μολύνθηκαν 176 άνθρωποι που δεν είχαν σχέση με την τελετή
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις In.gr
- Γάμος – βόμβα : Πέθαναν 7 και μολύνθηκαν 176 άνθρωποι που δεν είχαν σχέση με την τελετή
- Η κόλαση στις ΗΠΑ : Πύρινος όλεθρος με δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους – Χιλιάδες άστεγοι, στάχτη, καπνός και κοροναϊός
- «Η Σοφία είναι ένας μύθος της μόδας»
- Γιατί δεν είναι εφικτά τα τοπικά lockdown σε δήμους της Αττικής – Ποιο είναι το φαινόμενο της «κοινωνικής φούσκας»
- Φόροι : Πώς η μεσαία τάξη θα δει ελάφρυνση μετά από χρόνια
- Πρόεδρος ΔΗΣΥ : Ερχονται εξελίξεις στο Κυπριακό – Πρωτοφανής κινητικότητα του διεθνούς παράγοντα
- Οι μεγάλες πέτρες
- Ποιος θυμάται τον ταπεινό εργάτη Ποτάπωφ;
- Επίθεση Τούρκων σε κτηνοτρόφο στον Εβρο – Στον εισαγγελέα και ο έλληνας πολίτης
- Μεσολάβηση ειρήνης – Οχι προετοιμασία πολέμου

- Τελευταία Νέα In.gr
- «Η Σοφία είναι ένας μύθος της μόδας»
- Όχι διάλογο με τους μισέλληνες
- Ποιος θυμάται τον ταπεινό εργάτη Ποτάπωφ;
- Aνάλυση : Το παζλ της Ανατολικής Μεσογείου – Υδρογονάνθρακες και πανδημία
- Μεσολάβηση ειρήνης – Οχι προετοιμασία πολέμου
- Οι μεγάλες πέτρες
- Φόροι : Πώς η μεσαία τάξη θα δει ελάφρυνση μετά από χρόνια
- Μεξικό : Στους 71.678 οι νεκροί – 629 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο
- Ισραήλ : Σειρήνες για πυραύλους στα νότια της χώρας και βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας
- Κοροναϊός : Στους 314 οι νεκροί – Δεύτερος θάνατος σε μια ημέρα στη Μυτιλήνη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κέντρα κοινότητας: Δήμαρχοι απειλούν εργαζόμενους με απολύσεις, αδρανεί το Υπ. Εργασίας
- Επιδείνωση του καιρού στα δυτικά από την Πέμπτη
- Ο καιρός σήμερα
- Κορονοϊός: Δοκιμασία για το ΕΣΥ- Αυξάνονται εισαγωγές και νοσηλείες
- Ο καιρός για σήμερα Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020
- Η θεωρία συνωμοσίας QAnon ρίχνει τη σκιά της και στην Ευρώπη και εξαπλώνεται παράλληλα με τον κοροναϊό
- Αεροσκάφη του Ισραήλ βομβαρδίζουν τοποθεσίες στη Λωρίδα της Γάζας
- ΟΠΕΚΑ - Επίδομα παιδιού: Κλείνει η Α21 - Η ημερομηνία πληρωμής της Δ' δόσης
- Λωρίδα τις Γάζας: Ισραηλινά αεροσκάφη βομβαρδίζουν παλαιστινιακές θέσεις
- ΗΠΑ: Εικόνες απόλυτης καταστροφής από τις πυρκαγιές - 25 νεκροί, 16 αγνοούμενοι