Η πανδημία άλλαξε το «Πάσχα του καλοκαιριού»

23:38 15/8/2020 - Πηγή: In.gr

Με αποστάσεις, χωρίς λιτανείες και με μάσκες γιορτάστηκε φέτος η Κοίμηση της Θεοτόκου, λόγω της πανδημίας. Οι πιστοί απότισαν φόρο τιμής στη Μεγαλόχαρη,  τηρώντας όμως τις αποστάσεις ασφαλείας.

Από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα, γιορτάστηκε το «Πάσχα του καλοκαιριού» με κατάνυξη ενώ δεν ήταν λίγοι οι πιστοί που επισκέφτηκαν τα αμέτρητα προσκυνήματα, για να τιμήσουν την Παναγία.

«Αλλιώς είχαμε συνηθίσει, αλλιώς τώρα, δεν πειράζει».

Και φέτος, παρά τα μέτρα, χιλιάδες πιστών με την ψυχή γεμάτη ελπίδα και κατάνυξη,

προστρέχουν στα αμέτρητα προσκυνήματα για να τιμήσουν την Κοίμηση της Θεοτόκου.

Χωρίς λιτανείες και με αποστάσεις

Χωρίς λιτανείες της εικόνας της Παναγίας οι απανταχού προσκυνητές αρκέστηκαν μόνο να μαρτυρήσουν την πίστη τους στο πρόσωπό Της.

«Ήρθα να ανάψω ένα κεράκι να έχουμε τη βοήθεια της Παναγίας».

Μελαγχολικό το «Πάσχα του καλοκαιριού»

Το «Πάσχα του καλοκαιριού» έχει φέτος μια ιδιόμορφη μελαγχολία.

Προσεκτικά προσέρχεται ο κόσμος στις εκκλησίες, με μάσκες και αποστάσεις, χωρίς ασπασμούς, χωρίς καλωσορίσματα, χωρίς πανηγύρια. Τα πάντα έχουν προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.

«Είναι λίγο θλιβερό, αλλά θα περάσει».

Τίποτα όμως δεν μπορεί να αλλάξει τη σημαντικότητα της ημέρας, τη λαμπρότητα της ίδιας της γιορτής και το δέος που την περικλείει.

Κατάνυξη και συγκίνηση με μέτρα

Με ευλάβεια και κατάνυξη, αλλά και με τήρηση όλων των μέτρων για τον κορωνοϊό πραγματοποιήθηκε και το προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά, στα υψώματα του Βερμίου, στην Καστανιά Ημαθίας, όπου τιμάται η Παναγιά των ξεριζωμένων Ποντίων.

Οι προσκυνητές εντός του ναού φορούσαν μάσκες και τηρούσαν τις απαραίτητες αποστάσεις.

Μηνύματα από τους πολιτικούς αρχηγούς

«Ο φετινός Δεκαπενταύγουστος μας βρίσκει όλους σε φυσική απόσταση μεταξύ μας. Όμως, ενωμένους όσο ποτέ» τονίζει στο μήνυμά του για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας παράλληλα και ένα μήνυμα αισιοδοξίας για «την επόμενη μέρα».

«Στις σκοτεινές μέρες που περνάμε… χρειαζόμαστε όλες και όλοι το κουράγιο, την ελπίδα, το φως, που η πίστη καθενός, αλλά και ο σεβασμός στην πίστη καθενός, στις παραδόσεις και στη λαϊκή ψυχή, μπορούν να προσφέρουν», ήταν το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα.

«Αυτές τις ώρες η σκέψη μας είναι στους άνδρες και τις γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων, στους ανθρώπους του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σε όλους εκείνους που δοκιμάζονται σκληρά», είπε η Φώφη Γεννηματά.

Keywords
Τυχαία Θέματα