Ερωτηματικά εάν τα δημόσια ιδρύματα ακολουθούν το πρόγραμμα εθνικού εμβολιασμού

19:04 28/11/2019 - Πηγή: In.gr

Σοβαρά ερωτηματικά εγείρονται για τον εάν τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ιδρύματα ακολουθούν το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού μετά τον θάνατο, την Πέμπτη, ενός οκτάχρονου από διφθερίτιδα, μια παιδική ασθένεια που έχει εκλείψει λόγω των τακτικών προγραμμάτων εμβολιασμού.

Το παιδί είχε μεγαλώσει σε δημόσιο ίδρυμα έως τα πέντε του έτη και τα τελευταία τρία χρόνια μεγάλωνε με ανάδοχη οικογένεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 8χρονος, ήταν ατελώς εμβολιασμένος καθώς είχε λάβει μόνο τις δύο από τις δόσεις του συνδυασμένου εμβολίου DTaP που προστατεύει από τον τέτανο, τη διφθερίτιδα

και τον κοκίτη.

Βάσει του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού, ένα παιδί μέχρι την ηλικία των 12 ετών θα πρέπει να έχει κάνει 6 δόσεις του εμβολίου για να είναι πλήρης η κάλυψη.

Σύμφωνα, πάντα με πληροφορίες, η ανάδοχη οικογένεια δεν είχε το βιβλιάριο εμβολιασμού του παιδιού. Ελεγκτέο πρέπει να κριθεί και το σχολείο του παιδιού, καθώς με την εγγραφή των παιδιών στα σχολεία οι γονείς οφείλουν να προσκομίσουν το βιβλιάριο εμβολιασμού των παιδιών. Ο μη εμβολιασμός των παιδιών, πέραν από τις ενδεχόμενες συνέπειες που μπορεί να έχουν για τη δική τους υγεία, αποτελούν σοβαρό κίνδυνο και για τα υπόλοιπα παιδιά ενός σχολείου.

Το Υπουργείο Υγείας, ήδη, έχει ξεκινήσει ελέγχους προκειμένου να διαπιστώσει το τι ακριβώς γίνεται στα δημόσια ιδρύματα και αν ακολουθείται, όπως θα έπρεπε, το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού.

Τι αναφέρει το νοσοκομείο για τον οκτάχρονο

Πιθανή αιτία θανάτου του 8χρονου αναφέρεται η οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, πνευμονική υπέρταση και πνευμονικό οίδημα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», η σορός του 8χρονου εστάλη για νεκροτομή.

Το παιδί προσήλθε στο νοσοκομείο στις 22 Νοεμβρίου με εικόνα οξείας λαρυγγίτιδας και βαριάς αναπνευστικής δυσχέρειας. Κρίθηκε απαραίτητη η εισαγωγή του στη ΜΕΘ όπου διασωληνώθηκε και τέθηκε σε μηχανικό αερισμό. Κατέληξε στις 26 Νοεμβρίου.

Μία μέρα μετά, στις 27 Νοεμβρίου, από την καλλιέργεια εισαγωγής του βρογχικού εκκρίματος απομονώθηκε κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας (Corinebacterium dipheriae).

Μόσιαλος: Ας δείξουμε αυτοσυγκράτηση σήμερα

Ο καθηγήτης και πρώην υπουργός Ηλίας Μόσιαλος σε αναρτήση του στην προσωπική του ιστοσελίδα στο Facebook αναφέρεται όχι μόνο στον ατελή εμβολιασμό του παιδιού, ζητώντας αυτοσυγκράτηση για την απώλεια του παιδιού, τονίζοντας ότι η ευθύνη δεν ανήκει στους γονείς.

«Πολλές αναρτήσεις σήμερα για το άτυχο παιδί που πέθανε από διφθερίτιδα. Και αρκετά σχόλια εναντίον των γονέων του παιδιού – ‘φταίνε για την μη χορήγηση εμβολίων’.
Ας δείξουμε αυτοσυγκράτηση σήμερα. Οι γονείς θρηνούν την απώλεια του παιδιού τους», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Ηλίας Μόσιαλος.

Δείτε όλη την ανάρτησή του

Tι είναι η διφθερίτιδα

Η διφθερίτιδα προκαλείται από το βακτήριο Corynebacterium diphtheriae και μεταδίδεται με τα σταγονίδια της αναπνοής από ασθενείς, από φορείς και σπανιότερα με μολυσμένα τρόφιμα ή αντικείμενα.

Η νόσος που προκαλεί χαρακτηρίζεται από πονόλαιμο, χαμηλό πυρετό, και μια προσκολλημένη μεμβράνη (μια ψευδομεμβράνη) στις αμυγδαλές, στο φάρυγγα και / ή στη ρινική κοιλότητα.

Μια ηπιότερη μορφή της διφθερίτιδας μπορεί να περιορίζεται στο δέρμα. Οι λιγότερο κοινές συνέπειες περιλαμβάνουν μυοκαρδίτιδα (περίπου 20% των περιπτώσεων) και περιφερική νευροπάθεια (περίπου 10% των περιπτώσεων).

Η διφθερίτιδα είναι μια μεταδοτική ασθένεια που μεταδίδεται από την άμεση φυσική επαφή ή με τα εκκρίματα του ρινοφάρυγγα ασθενών και υγιών μικροβιοφορέων. Ο χρόνος επώασης της νόσου έχει εύρος 2-6 ημέρες και αφορά συνήθως παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης του ενός έτους, ενώ στα μικρότερα και κυρίως τα κάτω των 6 μηνών, τα μητρικά αντισώματα είναι η ασπίδα προστασίας τους.

Tο βακτηρίδιο της διφθερίτιδας προκαλεί την παραγωγή μίας τοξίνης, η οποία επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί παραλύσεις σε διάφορα όργανα του σώματος. Ωστόσο, είναι ασθένεια που θεραπεύεται μετά από 3 εβδομάδες περίπου, χωρίς να αφήνει κανένα πρόβλημα.

Ο εμβολιασμός κατά της διφθερίτιδας γίνεται με το τριπλό εμβόλιο DTaP ή DTP (τέτανος-διφθερίτιδα-κοκκύτης) και το διπλό εμβόλιο Td (τέτανος-διφθερίτιδα).

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ερωτηματικά,erotimatika