Επικίνδυνη ένταση προκαλεί ο Ερντογάν – Με ετοιμότητα και ψυχραιμία απαντάει η Ελλάδα

23:31 21/7/2020 - Πηγή: In.gr

Ψυχραιμία και ετοιμότητα είναι οι δύο λέξεις που μονότονα επαναλαμβάνονται από τα χείλη των κυβερνητικών στελεχών τις τελευταίες ώρες καθώς η Τουρκία παίζει με τη φωτιά και φλερτάρει με το θερμό επεισόδιο.

Μόνος δρόμος ο τερματισμός των παράνομων ενεργειών

Στην κλιμάκωση της προκλητικότητας της Άγκυρας, η οποία με την έκδοση παράνομης Navtex και την αποστολή του Oruc Reis για έρευνες ανάμεσα στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κρήτης και του Καστελόριζου, την οποία συνδύασε με υπερπτήσεις στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου, η Ελλάδα

έχει θέσει σε επιφυλακή τις Ένοπλες Δυνάμεις και μέσω της διπλωματικής οδού διαμηνύει προς την Τουρκία να τερματίσει τις προκλήσεις.

Η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα πραγματοποίησε διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ενώ το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ καθώς και στις πρωτεύουσες των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το μήνυμα από την πλευρά της Ελλάδας είναι σαφές όπως αποτυπώθηκε και στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών πριν από λίγο:

«Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας».

Προκλήσεις

Από την πλευρά του πάντως ο Ερντογάν επέμεινε στις προκλήσεις λέγοντας πως «εμείς για τα σεισμογραφικά μας σκάφη και τα γεωτρύπανα μας δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον Νίκο Δένδια και την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας ενώ ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι και το γεγονός πως ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος επέστρεψε στην Αθήνα εσπευσμένα από την Κύπρο, ενώ έστειλε και μήνυμα ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Είμαστε σίγουροι για τις δυνάμεις μας και τους συμμάχους μας. Έχουμε αυτοπεποίθηση στο δίκιο μας. Η εθνική ενότητα αποτελεί παρακαταθήκη για τις προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής» ήταν το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα και ενώπιον του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χ. Μάας χαρακτηρίζοντας μονόδρομο τις κυρώσεις της ΕΕ εφόσον η Τουρκία επιμένει στην παραβατική της συμπεριφορά.

«Η Τουρκία για ακόμα μια φορά προσθέτει έναν ακόμα κρίκο στις επιθετικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα, απέναντι στην Κύπρο, απέναντι τελικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα» απέναντι στην αμφισβήτηση κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Αμφισβητούμενα ύδατα

Μέχρι στιγμής σε διεθνές επίπεδο, η μόνη επί της ουσίας αντίδραση που υπάρχει για τις εξελίξεις στην περιοχή μετά την τουρκική Navtex και την κινητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο έρχονται από τις ΗΠΑ.

Το State Department κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τις επιχειρήσεις που σχεδιάζει ανοιχτά της Κρήτης και του Καστελόριζου.

Ωστόσο προβληματισμό προκαλεί στην Αθήνα το γεγονός ότι οι Αμερικανοί μιλούν για «αμφισβητούμενα ύδατα» αναφερόμενοι στην θαλάσσια περιοχή που δεσμεύουν οι Τούρκοι.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια Navtex για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή» σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Κίνηση ναυτικών μονάδων

Παράλληλα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είχε σήμερα το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους ο Έλληνας υπουργός, αρχικά, ενημέρωσε τον Αμερικανό ομόλογο του για τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή νότια και ανατολικά του Καστελόριζου, όπου η Τουρκία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να διεξάγει έρευνες σε περιοχή που περιλαμβάνει και την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος παρουσίασε την κατάσταση που διαμορφώνεται με την κίνηση ναυτικών μονάδων στην περιοχή και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εφόσον τούτο απαιτηθεί.

Σημαντική η Τουρκία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κλιμάκωση της επιθετικής και παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας συνέπεσε χρονικά με την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας στην Αθήνα.

Ο κ. Μάας στις κοινές του δηλώσεις με τον ομόλογό του Νίκο Δένδια αναφέρθηκε κυρίως στις παραβιάσεις της Κυπριακής ΑΟΖ και «οι γεωτρήσεις αυτές που γίνονται μπροστά από την Κύπρο να πάρουν ένα τέλος και να μην ξεκινήσουν νέες δραστηριότητες».

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ πρόσθεσε βέβαια ότι «η στάση μας είναι ξεκάθαρη, το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να τηρείται. Υπό αυτό το πρίσμα, η πρόοδος των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας θα είναι εφικτή εφόσον πράγματι η Άγκυρα παύσει κάθε δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Παρόλα αυτά και δεδομένης της στιγμής που γίνονταν αυτές οι δηλώσεις έχει αξία να τονιστεί ότι ο κ. Μάας στάθηκε στην αναγκαιότητα να υπάρξει διάλογος με την Τουρκία, διότι όπως είπε, είναι στρατηγικά μια σημαντική χώρα, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Ας μην το πολυσυζητάμε

Την ίδια στιγμή που ο κ. Δένδιας τόνιζε πως δεν είναι δυνατός ο διάλογος με την Τουρκία υπό καθεστώς απειλών και εκβιασμών.

Ερωτηθείς πάντως ο κ. Μάας σχετικά με την κίνηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών να αποκαλύψει την πρόσφατη τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Τουρκίας και Γερμανίας στο Βερολίνο, σημείωσε χαρακτηριστικά πως «όπου έχουμε την αίσθηση ότι μπορούμε να οδηγηθούμε σε αποτέλεσμα, καλό είναι να μην πολυσυζητάμε για το ζήτημα αυτό».

Σύγκληση ΚΥΣΕΑ, τίποτα λιγότερο από το 2018

Στο μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε με νόημα την κυβέρνηση να μην κάνει τίποτα λιγότερο από ότι έκανε η κυβέρνησή του το 2018.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμιζαν ότι «τον Οκτώβριο του 2018 η Ελλάδα με την φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς απέτρεψε τουρκικό πλοίο από το να πραγματοποιήσει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος μίλησε για αντιφάσεις της κυβέρνησης που αντιστρατεύονται το μήνυμα ψυχραιμίας και αποφασιστικότητας.

«Όλη την ημέρα οι διαρροές από το υπουργείο ‘Αμυνας μιλούν για συναγερμό και πανστρατιά στις ένοπλες δυνάμεις, αλλά την ίδια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει να συγκαλέσει καν το αρμόδιο θεσμικό όργανο, το ΚΥΣΕΑ. Αυτή η κραυγαλέα αντίφαση σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με μια στάση ψυχραιμίας και αποφασιστικότητας που οφείλει να εκπέμπει η πολιτική ηγεσία σε κρίσιμες εθνικά περιστάσεις» ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

Προτεραιότητα

Προτεραιότητα αυτή την ώρα είναι η ετοιμότητα και η αποφασιστικότητα για την αποτροπή κάθε προσπάθειας παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων τόνισε η Φώφη Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επέκρινε την ΕΕ για την μη επιβολή κυρώσεων λέγοντας πως «δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες και επιβεβαιώθηκε ότι κάθε καθυστέρηση αποθρασύνει την Τουρκία και οδηγεί σε νέες επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Ελπίζω να αντιλαμβάνεται τώρα ο κ. Μητσοτάκης ότι οι κυρώσεις έπρεπε ήδη να είχαν συζητηθεί και επιβληθεί».

Οι σύμμαχοι νίπτουν τας χείρας τους

ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ έδειξε ως υπαίτιους της τουρκικής προκλητικότητας ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Το σημερινό βήμα κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας, μια ημέρα μόλις μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, αποδεικνύει ξανά ότι οι περιβόητοι “σύμμαχοι” των ελληνικών κυβερνήσεων, ΕΕ – ΗΠΑΝΑΤΟ, το μόνο που κάνουν είναι να “νίπτουν τας χείρας τους” μπροστά στη στάση της τουρκικής κυβέρνησης, προωθώντας τα δικά τους σχέδια σε βάρος των λαών» δήλωσε ο γραμματέας του ΚΚΕ.

Για σχέδιο συντήρησης μιας χαμηλής αλλά διαρκούς έντασης από το καθεστώς Ερντογάν κάνει λόγο το ΜέΡΑ25, τονίζοντας πως «τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας είναι μια αδιαπραγμάτευτη σταθερά, κάτι που πρέπει να γίνει απόλυτα σαφές σε όσους αστόχαστα προσπαθούν να τα παρακάμψουν»

Keywords
ελλαδα, ερντογαν, ψυχραιμια, αλέξης τσίπρας, κρητη, νατο, οηε, γεεθα, αθηνα, κυπρος, ηπα, υφαλοκρηπίδα, αοζ, κυσεα, συριζα, τσιπρας, ΚΚΕ, κινηση στους δρομους, γερμανος, αλλαγη ωρας, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, φωτια, εκλογες ηπα, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, αλέξης τσίπρας, μια ημερα, το θεμα, αδεια, βερολινο, βημα, γεεθα, εθνικη, ηγεσια, ηπα, θεμα, οηε, πλαισιο, υφαλοκρηπίδα, ωρα, αγκυρα, αυτοπεποιθηση, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινονται, δηλωσεις, δρομος, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, επικοινωνια, επρεπε, ερευνα, ερευνες, ερχονται, ιδια, ηνωμενες πολιτειες, κυβερνηση, κινηση, κυσεα, λογο, μητσοτακης, νατο, νικο, νοημα, πλοιο, πρισμα, σεβασμος, σκαφη, σχεδια, σχεδιο, τουρκια, υπουργειο εξωτερικων, φλωρος, φωκας, φωφη, φωφη γεννηματα, φορα, χειλη, χρονικα, ωρες, ασφαλεια, δημητρης, δικαιωματα, δικιο, ενωση, χωρα, υπουργειο, λεξεις, μια φορα, μπροστα
Τυχαία Θέματα