Εντυπωσιακές φωτογραφίες από την τελευταία υπερπανσέληνο του έτους

22:56 20/3/2019 - Πηγή: In.gr

Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες από την τρίτη και τελευταία υπερπανσέληνο του έτους.

Η υπερπανσέληνος που σημειώνεται σήμερα το βράδυ είναι ξεχωριστή καθώς συνδυάζεται με την έλευση της εαρινής ισημερίας, αλλά και το πέρασμα ενός αστεροειδή από τη Γη.

Σημειώνεται, πως φέτος η εαρινή ισημερία θα συμβεί τα μεσάνυχτα (στις 23:58 ώρα Ελλάδας), ενώ λίγο αργότερα, στις 03:43 ώρα Ελλάδας της Πέμπτης η υπερπανσέληνος θα είναι στο κορύφωμά της.

Η τελευταία υπερπανσέληνος του 2019 θα λάμψει στον νυχτερινό ουρανό μεγαλύτερη

και φωτεινότερη από το συνηθισμένο, καθώς η τροχιά της θα βρίσκεται πλησιέστερα στη Γη, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει συννεφιά ή καιρικές συνθήκες που θα εμποδίσουν το φαινόμενο.

Η εαρινή ισημερία, που σηματοδοτεί αστρονομικά την αρχή της άνοιξης, θα συμπέσει, σχεδόν, με την τρίτη και τελευταία υπερ-σελήνη ή υπερπανσέληνο του φετινού έτους.

Με την εαρινή ισημερία θα αρχίσει και επίσημα η άνοιξη του 2019 στην Ελλάδα και γενικότερα στο βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει και η χώρα μας. Αντίστροφα, στο νότιο ημισφαίριο θα ξεκινήσει το φθινόπωρο. Μετά τις 20 Μαρτίου, η μέρα θα μεγαλώνει συνεχώς σε βάρος της νύχτας έως το θερινό ηλιοστάσιο, ενώ το αντίστροφο θα συμβαίνει στο νότιο ημισφαίριο.

Οι ισημερίες -η εαρινή και η φθινοπωρινή- καθορίζουν την έναρξη της άνοιξης και του φθινοπώρου, ενώ τα ηλιοστάσια -το θερινό και το χειμερινό- προσδιορίζουν την έναρξη του καλοκαιριού και του χειμώνα αντίστοιχα. Η άνοιξη δεν έχει σταθερή ημερομηνία έναρξης και η πρώτη μέρα της ποικίλει ανάμεσα στις 19 (πιο σπάνια), στις 20 (συνήθως) και στις 21 Μαρτίου, ανάλογα με το έτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα