Ελληνικά 10ετή ομόλογα: Κινούνται στα επίπεδα του 2006 μετά τη Moody’s

12:40 4/3/2019 - Πηγή: In.gr

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2006 κινούνται οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων, με το πρακτορείο Reuters να αποδίδει το γεγονός αυτό στην ενίσχυση της αισιοδοξίας των επενδυτών απέναντι στη χώρα, ως επακόλουθο της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s.

Ειδικότερα, την περασμένη Παρασκευή ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας

σε B1 από B3, επικαλούμενος την αποτελεσματικότητα του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της χώρας.

Με το άνοιγμα των αγορών το πρωί της Δευτέρας, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε στο 3,622%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2006, ενώ η απόδοση του πενταετούς ομολόγου, που εκδόθηκε πρόσφατα, υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο εβδομάδων κατά τις οποίες βρίσκεται σε διαπραγμάτευση, στο 2,79%.

«Η κίνηση από τον Moody’s αντανακλά το γεγονός ότι οι μεταρρυθμίσεις ήδη αποδίδουν καρπούς με την μορφή δημοσιονομικής βελτίωσης με το πρωτογενές πλεόνασμα», σχολίασε ο Ντάνιελ Λεντς, αναλυτής της DZ Bank, προσθέτοντας πως «αυτό όμως που νομίζω ότι είναι επίσης σημαντικό είναι το γεγονός πως η Ελλάδα δείχνει ότι έχει πρόσβαση στις αγορές, με το πετυχημένο πενταετές (ομόλογο) και τώρα και με τις φήμες για νέο 10ετές».

Παράλληλα, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης «πυροδότησε» ξανά τις εικασίες ότι η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει σε έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου αυτή την εβδομάδα, με αναλυτές της Commerzbank επίσης να υποστηρίζουν ότι αναμένουν μια τέτοια εξέλιξη αυτή την εβδομάδα. Όπως επισημαίνουν ωστόσο οι αναλυτές, οι αποδόσεις συνήθως αυξάνονται πριν από μια νέα έκδοση.

Τέλος, οι αποδόσεις των υπόλοιπων ομολόγων της ευρωζώνης ήταν αμετάβλητες έως οριακά χαμηλότερες, αν και διατηρούνται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων εβδομάδων λόγω των ενδείξεων για πιθανή εμπορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου σημείωσε οριακή πτώση στο 0,18%, από το υψηλό μηνός της Παρασκευής του 0,208%.

Keywords
Τυχαία Θέματα