Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

23:57 13/9/2020 - Πηγή: In.gr

Τρεις ώρες παρά… τέσσερα λεπτά διήρκεσε η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Διαβάστε παρακάτω το πλήρες κείμενο:

ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Καλό μεσημέρι σε όλες και όλους. Οι έκτακτες συνθήκες της πανδημίας του κορωνοϊού οδήγησαν στη ματαίωση της 85ης Δ.Ε.Θ. όπως την είχαμε συνηθίσει. Όμως, το THESSALONIKI HELEXPO FORUM έδωσε τη δυνατότητα στον

Πρωθυπουργό να παρουσιάσει χθες στους Έλληνες το σχέδιό του για τους επόμενους μήνες. Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου θα έχει την ευκαιρία να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Μία συνέντευξη Τύπου διαφορετική. Σήμερα είμαστε λίγοι στην αίθουσα, τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Είμαστε όμως όλοι εδώ. Μέσω τηλεδιάσκεψης θα έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν και να θέσουν τις ερωτήσεις τους στον Πρωθυπουργό, δημοσιογράφοι από όλη την Επικράτεια. Παρακαλώ, οι ερωτήσεις να είναι σύντομες, ώστε ο Πρωθυπουργός να μπορέσει να απαντήσει σε όσο το δυνατόν περισσότερες. Καθώς είμαστε στη Θεσσαλονίκη θα ξεκινήσουμε από την εφημερίδα «Μακεδονία» και τον κ. Νίκο Οικονόμου, ενώ θα ακολουθήσει από τα Δωδεκάνησα και το «Κόσμος TV» ο κ. Λοΐζος.

Ν. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ): Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε.  Σας καλωσορίζω στη Θεσσαλονίκη και ελπίζω του χρόνου να σας δούμε πιο πολύ και πιο κοντά χωρίς μάσκες και πιο άνετα στη Δ.Ε.Θ. στην επόμενη. Η ερώτησή μου αφορά στην οικονομία, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει μια πάρα πολύ μεγάλη παγκόσμια ύφεση. Η Αντιπολίτευση σας κατηγορεί, ότι εσείς ευθύνεστε για αυτό εν μέρει. «Στον πλανήτη του κ. Μητσοτάκη μπορεί να υπάρχει αυτοπεποίθηση, στην Ελλάδα δυστυχώς βασιλεύει η ανασφάλεια», διαβάζω από την χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ  για την ομιλία σας. Πιστεύετε ότι με το πακέτο δράσεων που ανακοινώσατε χθες μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτήν την πολύ μεγάλη κρίση και αν όχι, έχετε αυτά τα πολεμοφόδια  για το μέλλον για καινούργιες δράσεις;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, κ. Οικονόμου, να ξεκινήσω με τη διαπίστωση  ότι μιλάμε για μία παγκόσμια ύφεση, μία πρωτοφανή οικονομική κρίση, συμμετρική, που αφορά όλες τις οικονομίες. Είναι η μεγαλύτερη κρίση οικονομική από το 1929.

Σημείο δεύτερο. Η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τα πηγαίνει λιγότερο άσχημα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Βλέπετε ότι είμαι πολύ προσεκτικός στα λόγια τα οποία χρησιμοποιώ, διότι ουδέποτε επιχείρησα να ωραιοποιήσω καταστάσεις και να παρουσιάσω μία εικόνα διαφορετική από αυτή την οποία βιώνουν οι Έλληνες. Η εκτίμηση ήταν ότι η χώρα θα έχει τη μεγαλύτερη ύφεση από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε. Στο εξάμηνο είμαστε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στηρίξαμε την πραγματική οικονομία με ένα πακέτο μέτρων εμπροσθοβαρές, αλλά και συνεχώς εξελισσόμενο. Στέκομαι ιδιαίτερα σε αυτό διότι είπαμε ότι -ανά πάσα στιγμή- πρώτον κρατάμε πυρομαχικά και δεύτερον προσαρμοζόμαστε στις εξελίξεις όπως αυτές διαμορφώνονται. Και το πακέτο μέτρων το οποίο εξήγγειλα εχθές ακριβώς σε αυτό αποσκοπεί. Ξέρουμε ότι έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο Φθινόπωρο και έναν ακόμα πιο δύσκολο Χειμώνα και ερχόμαστε να στηρίξουμε την κοινωνία και ειδικά τους πιο ευάλωτους. Αυτό κάναμε από την πρώτη στιγμή, όταν αναλάβαμε μισθολογικό κόστος των ιδιωτικών επιχειρήσεων κρατώντας ζωντανές τις θέσεις απασχόλησης. Αυτό κάνουμε και τώρα με ένα πλέγμα παρεμβάσεων το οποίο φτάνει τα 7 δισ. ευρώ,  το οποίο -και αυτό- μπορεί ακόμα να διαμορφωθεί και να προσαρμοστεί στις ανάγκες των καιρών. Και τώρα έχουμε πολεμοφόδια. Η χώρα έχει σημαντικές οικονομικές δυνατότητες, έχει πολλά ταμειακά διαθέσιμα και εφόσον κρίνουμε ότι πρέπει να δαπανήσουμε και άλλο δημόσιο χρήμα, θα το κάνουμε. Θα το κάνουμε όμως με τρόπο έξυπνο και χωρίς να υπονομεύσουμε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης.

Πρέπει να σας πω, ότι το χθεσινό πακέτο μέτρων αποτελεί μία πρώτη σημαντική παρέμβαση-στήριξη της μεσαίας τάξης, η οποία είχε υποστεί τα πάνδεινα τα τελευταία 5 χρόνια και δικαίως είχε κάποια παράπονα από τη δική μας πολιτική μέχρι σήμερα. Ερχόμαστε, λοιπόν, να στηρίξουμε τη μεσαία τάξη και να είμαστε συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, αλλά και ταυτόχρονα να στείλουμε ένα μήνυμα ότι όλοι μαζί θα περάσουμε στην απέναντι όχθη. Είμαστε στο μέσο του ποταμού. Έχουμε ακόμα δύσκολες μέρες μπροστά μας. Μία ύφεση της τάξης του 8-9%, -αν αυτή τελικά θα είναι  η ετήσια ύφεση- θα έχει προφανώς πολύ δυσάρεστες επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία. Αλλά τονίζω ότι αυτή δεν είναι «ύφεση Μητσοτάκη», είναι παγκόσμια ύφεση. Και επειδή ακριβώς εμείς είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία, τα πράγματα είναι λιγότερο άσχημα από αυτά τα οποία εκτιμούσαμε.

ΚΛ. ΛΟΪΖΟΣ (Κόσμος TV) : Γεια σας από τη Ρόδο, τη Δωδεκάνησο, το γιορτινό Καστελόριζο, που ζουν την καθημερινή προκλητικότητα της γείτονας χώρας. Ερώτηση, κύριε Πρωθυπουργέ: Ποια είναι η ανάγνωση των εξελίξεων των τελευταίων ωρών με την αποχώρηση του Oruc Reis; Περιμένουμε να ακούσουμε, να δούμε ποιες θα είναι οι επόμενες ώρες.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:  Ευχαριστώ για την ερώτηση κ. Λοΐζο και τα χαιρετίσματά μου στη Ρόδο, στη Δωδεκάνησο, στο Καστελόριζο το οποίο επισκέπτεται σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια είναι ένα θετικό πρώτο βήμα.  Ελπίζω πραγματικά αυτό το βήμα να έχει συνέχεια. Είπα εχθές ότι ο επίλογος των προκλήσεων θα πρέπει να είναι ο πρόλογος των συζητήσεων. Εμείς ουδέποτε κρύψαμε ότι θέλουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία, αλλά σε κλίμα ειρηνικό χωρίς προκλήσεις και κυρίως χωρίς μονομερείς ενέργειες. Δυστυχώς, τον τελευταίο μήνα δεν μπόρεσε να καλλιεργηθεί αυτό το κλίμα.  Όχι με δική μας υπαιτιότητα. Θέλω να ελπίζω και να πιστεύω ότι η χθεσινή κίνηση είναι ένα πρώτο βήμα στη σωστή κατεύθυνση. Προφανώς και πρέπει να υπάρχει συνέχεια. Η αποκλιμάκωση δεν είναι ένα στιγμιαίο γεγονός, αλλά πρέπει να σας πω ότι εφόσον δούμε δείγματα γραφής σε αυτή την κατεύθυνση, η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να ξεκινήσει  -και γιατί όχι σύντομα- ένα νέο κύκλο διερευνητικών επαφών με την Τουρκία. Είναι κάτι το οποίο έχουμε πει πολλές φορές. Έχουμε πει ότι προφανώς για να συμβεί αυτό δεν μπορεί να υπάρχει η ένταση η οποία υπήρχε τις τελευταίες εβδομάδες. Εφόσον δούμε σημάδια έμπρακτης αποκλιμάκωσης η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι για τη μία, μείζονα διαφορά την οποία έχει με την Τουρκία, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θέλω να σας θυμίσω ότι, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, σε μια περιοχή που είναι μη οριοθετημένη απαγορεύονται οι μονομερείς ενέργειες.  Αυτό ακριβώς το οποίο έκανε η Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες. Αν λοιπόν το αντικείμενο της συζήτησης είναι οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών είναι απολύτως προφανές ότι πρέπει να αποφεύγουμε τέτοιες μονομερείς ενέργειες και όσο υπάρχουν τέτοιες μονομερείς ενέργειες δεν μπορούμε να συζητάμε. Από τη στιγμή λοιπόν που από την Τουρκία έχουμε ενδείξεις μιας ειλικρινούς αποκλιμάκωσης πρώτος εγώ είμαι διατεθειμένος να κάτσω στο τραπέζι των συζητήσεων σε επίπεδο διερευνητικών επαφών καταρχάς, οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης και να αφήσουμε πίσω μας αυτή την περίοδο έντασης, που νομίζω ότι σε καμία περίπτωση δεν ωφέλησε τη συνολική σταθερότητα και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και θέλω να ξανά πω ότι η Ελλάδα είναι μία δύναμη ειρήνης, απέδειξε ότι έχει πολύ ισχυρές συμμαχίες, όλες αυτές τις εβδομάδες. Διπλωματικά, είμαστε πιο ενισχυμένοι σε σχέση με το πού βρισκόμασταν πριν από κάποιους μήνες. Και, σε κάθε περίπτωση, ο διάλογος, ο καλόπιστος διάλογος, χωρίς μονομερείς προκλήσεις, είναι ο τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το βασικό ζήτημα, το βασικό, το κύριο, το μόνο πρόβλημα το οποίο έχουμε με την Τουρκία, το οποίο μπορεί να φτάσει σε αντικείμενο νομικής διευθέτησης, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων μας ζωνών. Και πιστεύω ότι και οι νησιώτες μας και οι Δωδεκανήσιοι συμπολίτες μας, οι οποίοι στέκονται με τόσο μεγάλο ενδιαφέρον και στηρίζουν τόσο πολύ την Κυβέρνηση στην υπεράσπιση αυτής της πολιτικής, θα είναι ικανοποιημένοι από αυτές τις εξελίξεις, σε περίπτωση που οδηγηθούμε τελικά στην κατεύθυνση την οποία προδιέγραψα.

Αυτή είναι η επιθυμία μου, αυτή είναι η βούλησή μου, και νομίζω ότι εναπόκειται τώρα στην άλλη πλευρά να δείξει ότι αυτό το πρώτο βήμα το οποίο έγινε θα αποτελέσει τον πρόλογο μιας βελτιούμενης κατάστασης στις διμερείς μας σχέσεις. Οι οποίες, όμως -έχει επαναληφθεί πολλές φορές- δεν αφορούν μόνο τις σχέσεις της Ελλάδος με την Τουρκία, αφορούν συνολικά τις σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία. Και η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και στήριξε την ελληνική πολιτική της ενεργούς διπλωματίας, του μέτρου, αλλά και της αυτοπεποίθησης, όταν πρόκειται για την υπεράσπισης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ (ΣΚΑΪ): Κύριε Πρωθυπουργέ, καλησπέρα. Χθες ανακοινώσατε ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Θα ήθελα να ρωτήσω κάποιες διευκρινίσεις επ’ αυτού. Ποιο είναι το συνολικό κόστος αυτού του εξοπλιστικού προγράμματος, αν τα αεροσκάφη Rafale και οι φρεγάτες που αναφέρατε θα είναι άμεσα επιχειρησιακά διαθέσιμα, ή ποιο κομμάτι από αυτό θα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμο και πότε -κι αν- εντάσσονται και οι φρεγάτες, για τις οποίες δεν είπατε λεπτομέρειες, σε αυτή την αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, η οποία, παρεμπιπτόντως, τι άλλο περιλαμβάνει; Τι είναι αυτή η αμυντική συνδρομή που συζητούσαμε το προηγούμενο διάστημα με το Παρίσι;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καταρχάς να σας πω κ. Καντέλη ότι το πρόγραμμα το οποίο ανακοίνωσα χθες είναι φιλόδοξο, όμως εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Και είναι επίσης ένα πρόγραμμα ολιστικό. Παλιά, στο παρελθόν, η συζήτηση γύρω από την αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας μας -το θυμάστε καλά- αφορούσε σχεδόν αποκλειστικά τους εξοπλισμούς. Και είχαν γίνει στο παρελθόν μεγάλες αγορές, όχι πάντα εύστοχες τολμώ να πω. Αυτή τη φορά ακολουθούμε μια διαφορετική προσέγγιση. Κάνουμε κάποιες σημαντικές νέες επενδύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, αναγνωρίζουμε όμως απόλυτα ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι  μόνο τα αεροπλάνα, τα  πλοία, τα βλήματα, οι τορπίλες. Είναι  πάνω απ’ όλα το ανθρώπινο δυναμικό. Γι’ αυτό και επιμένω πολύ στην ανάγκη να προχωρήσουμε σε βάθος πενταετίας σε πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών, που θα υποστηρίξουν τις Ένοπλες Δυνάμεις, με έναν τρόπο επαγγελματικό, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ρίξουμε τον μέσο όρο ηλικιας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο μπορεί να υποστηρίξει την αποτρεπτική μας πολιτική.

Και βέβαια να προσθέσω τις επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία, στην κυβερνοασφάλεια, το cyber warfare, που αποτελεί το μέλλον του τρόπου με τον οποίο μπορεί να διεξάγονται ενδεχόμενες πολεμικές συγκρούσεις, καθώς και την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου περί προμηθειών στις  Ένοπλες Δυνάμεις. Μιλάμε, λοιπόν, για ένα συνολικό, ένα ολιστικό σχέδιο, το οποίο δεν περιορίζεται μόνο σε αμυντικές προμήθειες έτσι όπως τις γνωρίζαμε.

Απαντώ τώρα στα συγκεκριμένα ερωτήματά σας. Σε σχέση με τα αεροσκάφη Rafale, αυτά έρχονται να αντικαταστήσουν τα παλαιότερα Mirage 2000. Θα αποσυρθούν αυτά και θα αποκτηθούν καινούργια αεροσκάφη Rafale. Έξι από αυτά θα είναι  καινούρια, 12 θα είναι ελαφρώς μεταχειρισμένα από τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία. Η πρόβλεψή μας και η ελπίδα μας -και πιστεύω ότι αυτό είναι  απολύτως εφικτό- είναι  τα πρώτα αεροσκάφη na φτάσουν στην Ελλάδα στα μέσα του 2021 και θα έχει ολοκληρωθεί η αγορά το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2022, με την πλήρη απόκτηση και την επιχειρησιακή ετοιμότητα μιας καινούριας μοίρας Rafale, σε συνδυασμό με τα πολύ προχωρημένα οπλικά συστήματα που αυτή μπορεί να φέρει.

Τώρα, για το ζήτημα των φρεγατών. Εδώ και μία δεκαετία, τα χρόνια της κρίσης, δεν έγιναν ουσιαστικές επενδύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις και ειδικά στο Ναυτικό. Η κεντρική εισήγηση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας είναι ότι είναι απολύτως απαραίτητο, μεσοπρόθεσμα, να ενισχύσουμε τον Στόλο μας. Αυτό θα γίνει με την απόκτηση τεσσάρων καινούριων φρεγατών πολλαπλού ρόλου, καθώς και με την αναμόρφωση, με τον επανεξοπλισμό τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ. Αυτό είναι  ένα πρόγραμμα το οποίο έχει χρόνο υλοποίησης από πέντε έως επτά έτη.

Δεν είμαι σε θέση να το κοστολογήσω, για τον απλούστατο λόγο ότι θα υπάρχουν ανταγωνιστικές προσφορές. Προφανώς, τελικά, το Υπουργείο θα κάνει την πρόταση για την προσφορά εκείνη που κρίνει ότι είναι η πιο συμφέρουσα, λαμβάνοντας υπόψη επιχειρησιακές δυνατότητες αλλά και κόστος.

Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι έχουν γίνει πολύ αναλυτικές συζητήσεις με το Υπουργείο Οικονομικών. Και είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι σε ορίζοντα δεκαετίας -γιατί αυτά είναι προγράμματα μακροπρόθεσμα των οποίων οι πληρωμές συχνά εκτείνονται σε βάθος χρόνου- έχουμε τη δυνατότητα να υποστηρίξουμε οικονομικά αυτό το πρόγραμμα.

Με ρωτήσατε για την αμυντική συνεργασία, την πιθανή στρατηγική σχέση την οποία μπορεί να υπογράψουμε με την Γαλλία. Πράγματι, είμαστε σε προχωρημένο στάδιο για να υπογραφεί μία τέτοια συμφωνία η οποία θα επανεπιβεβαιώνει τους πολύ στενούς δεσμούς που έχει η Ελλάδα με την Γαλλία. Πρέπει να σας πω, όμως, ότι στο ζήτημα της ρήτρας αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, θέλω να σας θυμίσω ότι τέτοια ρήτρα υπάρχει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι το άρθρο 42 παράγραφος 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προβλέπει ότι τα κράτη-μέλη έχουν την υποχρέωση για βοήθεια και συνδρομή με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους σε ένα κράτος που πλήττεται από ένοπλη επίθεση στο έδαφός του. Υπάρχει ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εύχομαι ότι δεν πρόκειται ποτέ η χώρα να χρειαστεί αυτή τη ρήτρα να την ενεργοποιήσει.

Ε. ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ (ΤΑ ΝΕΑ): Κύριε Πρόεδρε, πρώτο κουδούνι για τη σχολική χρονιά αύριο και κατά γενική ομολογία περιμένουμε μία πρωτόγνωρη κατάσταση για μαθητές, εκπαιδευτικούς και καθηγητές. Προφανώς και θα κριθούν τα αντανακλαστικά της κρατικής μηχανής. Έχουμε όμως ήδη, κύριε Πρόεδρε, κρούσματα σε εκπαιδευτικούς. Έχουμε γονείς που αρνούνται τη μάσκα για τα παιδιά τους. Έχουμε την Αντιπολίτευση που σας κατηγορεί για ανετοιμότητα και έλλειψη σχεδίου, για πολυμελή τμήματα στα σχολεία, ότι δεν έγιναν προσλήψεις εκπαιδευτικών κτλ. Αύριο το πρωί, λοιπόν, θα είναι όλοι και όλα στη θέση τους; Οι μάσκες, τα παγούρια, τα βιβλία; Και το κυριότερο, πώς θα διαχειρίζονται τα κρούσματα, εφόσον υπάρξουν, που φαντάζομαι ότι περιμένετε να υπάρξουν, στις σχολικές μονάδες; Υπάρχει δυνατότητα μαζικού testing και τι θα γίνεται με τα σχολεία που θα πρέπει να κλείνουν; Και τέλος, κύριε Πρόεδρε, πόσο ανησυχεί ή πόσο φοβάται η Κυβέρνηση την αυριανή ημέρα. Ευχαριστώ.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Μου θέσατε πολλά ερωτήματα μαζεμένα. Θα επιχειρήσω να τα απαντήσω όλα.

Να συμφωνήσουμε καταρχάς, ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους.  Είναι μια πολιτική την οποία ακολουθούν όλες οι χώρες του κόσμου. Δεν θέλουμε τα παιδιά στο σπίτι. Δεν θέλουμε  να διαταράσσεται η εκπαιδευτική διαδικασία. Αναγνωρίζουμε απόλυτα ότι η τηλεκπαίδευση μπορεί να είναι επικουρικά χρήσιμη, δεν μπορεί όμως να υποκαταστήσει το σχολικό περιβάλλον.

Τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και όλα θα είναι έτοιμα.

Θέλω να επισημάνω ότι η Ελλάδα -εξ όσων γνωρίζω- είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία παρέχει σε μαθητές και σε εκπαιδευτικούς δωρεάν μάσκες. Δεν  ήταν εύκολο να οργανωθεί αυτή η διανομή των μασκών σε όλη την επικράτεια, ώστε να είμαστε έτοιμοι αύριο. Αν τώρα υπάρξουν κάποιες ελάχιστες, μεμονωμένες αστοχίες, νομίζω ότι αυτές μπορούν πάντα να συγχωρεθούν, αλλά θα είμαστε έτοιμοι με τις μάσκες στα σχολεία.

Θέλω να ευχαριστήσω και την Κεντρική Ένωση Δήμων, η οποία έβαλε πλάτη. Οφείλω ένα προσωπικό ευχαριστώ στον Υπουργό τον κ. Γεραπετρίτη, ο οποίος έμεινε ξάγρυπνος βράδια για να εξασφαλίσει ότι από πλευράς κεντρικού συντονισμού το project αυτό θα τρέξει έτσι ακριβώς όπως πρέπει. Και ταυτόχρονα βέβαια θα έχουμε και τα παγούρια για τα παιδιά, για τα οποία πολλά ειρωνικά σχόλια άκουσα, πλην όμως αποτελεί μια κίνηση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης η οποία στέλνει ένα διπλό μήνυμα στα παιδιά μας. Καταρχάς ότι πρέπει να προσέχουν πώς πίνουν νερό και να μην χρησιμοποιούν ψύκτες ή βρύσες όπου μπορεί να συνωστίζονται και αφετέρου ένα μήνυμα ότι αφήνουμε πίσω μας τα πλαστικά μιας χρήσης και πηγαίνουμε σε ανακυκλώσιμα παγούρια για την κατανάλωση νερού ή ροφημάτων, όποτε αυτό είναι εφικτό.

Θέλω να κάνω μια έκκληση προς όλους. Ο λόγος για τον οποίο επιμένουμε στη χρήση μάσκας είναι διότι αυτό μας υποδεικνύουν οι ειδικοί, ότι είναι το καλύτερο μέτρο, το πιο αποτελεσματικό μέτρο για να μπορέσουμε να προστατευτούμε από ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα του κορονοϊού. Ξέρω ότι η μάσκα είναι άβολη και ξέρω ότι δεν είναι ευχάριστο να περνάς μία ολόκληρη μέρα φορώντας την, όπως δεν είναι ευχάριστο για εσάς, όπως δεν είναι ευχάριστο για τους πολίτες εκείνους οι οποίοι πρέπει να τη φοράνε εκεί που η πολιτεία μας υποδεικνύει ότι αυτό είναι απολύτως απαραίτητο. Όμως αυτό μας λένε οι ειδικοί. Και θα ζητήσω πραγματικά από όλους να συμμορφωθούν με αυτές τις υποδείξεις γιατί είναι για το καλό τους. Είναι για το καλό των παιδιών, είναι για το καλό των γονέων, είναι για το καλό των παππούδων.

Οι επιστήμονες μας λένε ότι τα παιδιά κινδυνεύουν πολύ λιγότερο από τον κορονοϊό. Κινδυνεύουν, τουλάχιστον, πολύ λιγότερο να αρρωστήσουν σοβαρά. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι τα παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τον ιό πίσω στο σπίτι. Να το μεταφέρουν στους γονείς και κυρίως στους παππούδες και στις γιαγιάδες, οι οποίοι είναι οι πιο ευάλωτοι. Αυτός είναι ο λόγος που οι ειδικοί υπέδειξαν τη χρήση μάσκας σε όλες τις ηλικίες. Έγινε μία μεγάλη συζήτηση για το αν τα μικρά παιδιά μπορούν να φορούν μάσκα. Έχω δει πολλά μικρά παιδιά τα οποία με ενθουσιασμό βλέπουν τη μάσκα και λίγο σαν παιχνίδι, και πιστεύω ότι θα καταφέρουν να τη φορέσουν. Και οι εκπαιδευτικοί θα είναι δίπλα τους να τους κρατούν το χέρι και να τα βοηθούν σε αυτή την προσπάθεια. Προφανώς, στις μεγάλες ηλικίες, όσο μεγαλώνουν οι ηλικίες των παιδιών, τόσο αυξάνει και ο βαθμός ατομικής υπευθυνότητας.

Έρχομαι τώρα στο ζήτημα του μεγέθους των τάξεων. Ο λόγος για τον οποίο επιλέξαμε τις μάσκες είναι πολύ απλός. Ήταν πρακτικά αδύνατον, θα το ξαναπώ, πρακτικά αδύνατον, να δημιουργήσουμε εντός λίγων μηνών τόσες πρόσθετες σχολικές τάξεις, ώστε να μπορούμε πρακτικά να μοιράσουμε τα παιδιά σε μικρότερα τμήματα. Όπως κρίθηκε τελικά και ότι δεν θα ήταν σωστό να επεκτείνουμε τη σχολική μέρα, διότι αυτό θα δημιουργούσε πολύ μεγάλα κοινωνικά προβλήματα σε γονείς, ειδικά στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Επιλέχθηκε, λοιπόν, αυτή η λύση. Θέλω να πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Είναι δεδομένο ότι κάπου θα υπάρχουν κάποια κρούσματα, δεν αμφισβητείται αυτό. Υπάρχουν, όμως, πολύ αυστηρά πρωτόκολλα από τον ΕΟΔΥ για το πώς κλείνουν τμήματα, τάξεις, και εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο, σχολεία.

Είναι μία απόφαση η οποία θα κρίνεται κεντρικά, δεν είναι μία απόφαση την οποία πρέπει να λαμβάνουν οι Δήμαρχοι και έχει προβλεφθεί αυτό κανονιστικά. Και πρέπει να σας πω ότι είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε εκκρεμότητα.

Ήδη, μόλις πληροφορήθηκα, ότι υπάρχουν κάποιες περιοχές της Ελλάδος, η Λέσβος, από όσο γνωρίζω, και ενδεχομένως και η Πέλλα, όπου -επειδή έχουμε έντονο επιδημιολογικό φορτίο- τα σχολεία δεν θα ανοίξουν αμέσως. Είμαστε προσεκτικοί στο τι κάνουμε. Και ό,τι κάνουμε το κάνουμε με επαγγελματισμό και λαμβάνοντας υπόψη όλα τα πραγματικά στοιχεία.

Μία τελευταία αναφορά στα ζητήματα των τεστ, επειδή με ρωτήσατε: Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ημερήσια τεστ ανά 100.000 πληθυσμού. Και νομίζω ότι έχουμε κάνει μία πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια να μπορέσουμε να δρομολογήσουμε ένα σύστημα testing το οποίο να μας επιτρέπει όχι απλά να κάνουμε τεστ, αλλά να παίρνουμε γρήγορα τα αποτελέσματα, και να μπορούμε πολύ γρήγορα και πολύ αποτελεσματικά, μέσω της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, να κάνουμε τις απαραίτητες ιχνηλατήσεις.

Θέλω επίσης να σας πω ότι εδώ και δύο ημέρες έχουμε προσθέσει στη «φαρέτρα» των όπλων μας και την πρώτη παρτίδα από rapid test αντιγόνων, τα οποία σε πρώτη φάση τα χρησιμοποιούμε στην Λέσβο, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα με πολύ υψηλή αξιοπιστία -τονίζω όχι τόσο υψηλή αξιοπιστία όσο η αξιοπιστία του PCR, αλλά με πολύ υψηλή αξιοπιστία- να έχουμε ένα πρώτο αποτέλεσμα εντός 15 λεπτών.

Η χώρα έχει ήδη μεριμνήσει να είναι μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που θα προμηθευτεί 1 εκατομμύριο τέτοια τεστ. Και εφόσον αποδειχθεί στην πορεία ότι τα τεστ αυτά είναι όσο αξιόπιστα όσο μας λένε οι ειδικοί ότι είναι, προφανώς και θα προσθέσουμε τέτοια τεστ, τα οποία πρέπει να σας πω ότι είναι και αρκετά οικονομικά ως προς το κόστος.

Κλείνω από εκεί που ξεκίνησα. Έκκληση σε όλους, στους γονείς, στα παιδιά, στους εκπαιδευτικούς, να αντιμετωπίσουμε την αυριανή ημέρα με ψυχραιμία και με αισιοδοξία. Η έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι από τη φύση της πάντα μία αισιόδοξη στιγμή. Μπορεί να μην βλέπουμε αυτή τη φορά το χαμόγελο των παιδιών, θα το βλέπουμε στα βλέμματά τους τουλάχιστον, και θα ξέρουμε όλοι ότι κάνουμε το σωστό, το ενδεδειγμένο. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αυτό το οποίο κάνουμε είναι το σωστό.

Θέλω, επίσης, να στείλω και ένα μήνυμα στους λίγους συμπολίτες μας -γιατί είναι λίγοι, αυτό φαίνεται τουλάχιστον από όλες τις μετρήσεις- που έχουν επιφυλάξεις για το αν υπάρχει ο κορονοϊός, πόσο επικίνδυνος είναι, αν οι μάσκες είναι αποτελεσματικές. Ο κορονοϊός είναι μία πραγματικότητα, είναι πολύ πιο επικίνδυνος από την γρίπη. Μπορεί να στοιχίσει ζωές, ειδικά όταν αφεθεί να χτυπήσει ανθρώπους οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι. Και έχω μία ευθύνη ως Πρωθυπουργός της χώρας να αποκρούσω όλες τις θεωρίες συνωμοσίας, να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου με την πειθώ αλλά και με κανονιστικά μέτρα, όπου αυτό είναι απαραίτητο, για να υπερασπιστώ το ύψιστο αγαθό που είναι η δημόσια υγεία. Και επειδή τα έχουμε καταφέρει καλά σε αυτό τον τομέα, δεν είμαι διατεθειμένος αυτό το διακύβευμα να το θέσω σε αμφισβήτηση και να το διακινδυνεύσω.

Μία τελευταία παρατήρηση, σχετικά με το δεύτερο κύμα. Υπάρχει μία γενικότερη εντύπωση στην κοινωνία ότι στο δεύτερο κύμα του κορονοϊού δεν τα έχουμε πάει τόσο καλά όσο στο πρώτο. Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει δεύτερο κύμα παντού στον κόσμο. Και αν δει κανείς τα στατιστικά στοιχεία -και δυστυχώς ο πιο σκληρός δείκτης είναι οι απώλειες ανθρώπινης ζωής ανά εκατομμύριο πληθυσμού-  θα διαπιστώσει ότι τα έχουμε πάει καλύτερα στο δεύτερο κύμα απ’ ό,τι τα είχαμε πάει στο πρώτο. Είμαστε πιο έτοιμοι σήμερα. Ο μηχανισμός μας έχει ενισχυθεί με πρόσθετους γιατρούς, πρόσθετους υγειονομικούς, πρόσθετους νοσηλευτές, έχουμε πολύ περισσότερα τεστ. Καταλαβαίνουμε πολύ καλύτερα την ασθένεια παρότι ακόμα δεν έχουμε μια οριστική θεραπεία, δεν έχουμε ένα εμβόλιο το οποίο θα μας λύσει τα χέρια και θα μπορούμε να πούμε ότι αφήσαμε πίσω μας αυτή την περίοδο. Αλλά θέλω να διαβεβαιώσω την ελληνική κοινωνία αλλά και την εκπαιδευτική κοινότητα ότι είμαστε πανέτοιμοι και θα κάνουμε, ανά πάσα στιγμή, ό,τι χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε και αυτό το δεύτερο κύμα.

ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ (ALPHA): Κύριε Πρόεδρε, εξαγγείλατε την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, για επαγγελματίες και για αγρότες. Γιατί εξαιρείτε όμως τους μισθωτούς του δημοσίου τομέα αλλά και τους συνταξιούχους, στους οποίους από τη μια δίνετε τα αναδρομικά αλλά από την άλλη δεν τους συμπεριλαμβάνετε σε αυτή την πολύ ευνοϊκή ελάφρυνση; Ποιοι άλλοι εξαιρούνται;  Ήθελα να σας ρωτήσω, πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο θα είναι προσωρινό;  Μόνο το 2021  ή θα είναι μόνιμο;  Και τα εισοδήματα ποιας χρονιάς αφορά; Και τέλος, ισχύει η δέσμευσή σας για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους; Και αν ναι πότε σχεδιάζετε την υλοποίηση αυτής της δέσμευσής σας;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Είχα μιλήσει και στις προγραμματικές δηλώσεις για την οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε βάθος τετραετίας. Και το ’21 κάνουμε το πρώτο βήμα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Καταργούμε την εισφορά αλληλεγγύης για το ’21 για τις κατηγορίες των συμπολιτών μας στις οποίες αναφερθήκατε. Έχετε δίκιο να λέτε ότι γίνεται ένας επιμερισμός του κόστους, αλλά αυτή τη στιγμή ως προς το συγκεκριμένο μέτρο η επιλογή της Κυβέρνησης είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας, καθώς αυτός -ας μην γελιόμαστε- έχει πληγεί πολύ περισσότερο από τις επιπτώσεις της πανδημίας από ό,τι οι συνταξιούχοι και από ό,τι ο δημόσιος τομέας. Αυτή είναι μια πραγματικότητα. Και μακάρι, κ. Κοσελόγλου, να μπορούσαμε ανά πάσα στιγμή να ικανοποιήσουμε όλα τα αιτήματα. Αλλά η δύσκολη δουλειά του πολιτικού και του Πρωθυπουργού είναι να προτεραιοποιεί τα αιτήματα και να κινείται ανάλογα και με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Αυτή λοιπόν είναι η επιλογή μας. Το τι θα κάνουμε το ’22 θα σας το πω σε ένα χρόνο από τώρα. Πάντως παραμένει η πρόθεση της Κυβέρνησης για μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους.

ΓΡ. ΤΖΙΟΒΑΡΑΣ (ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και PROTOTHEMA.GR): Ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είχατε επισκεφτεί τρεις φορές τη Μόρια, και μία φορά την Ειδομένη. Έχω εδώ ένα μικρό απάνθισμα των δηλώσεων που είχατε κάνει τότε, και σας θυμίζω τι λέγατε. «Έχουμε γίνει μάρτυρες μιας πολύ μεγάλης ανεπάρκειας της Κυβέρνησης», το 2017 τα λέγατε αυτά. Και το 2019 χαρακτηρίζατε τη Μόρια «ντροπή της Κυβέρνησης και της χώρας». Τότε η Μόρια είχε 5.500 μετανάστες και πρόσφυγες. Επί των ημερών σας έφτασε και τις 20.000, ενώ τώρα είναι περίπου 13.000, με αποκορύφωμα τα όσα είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα. Όντας πλέον 14 μήνες στη διακυβέρνηση της χώρας κι έχοντας αλλάξει τρεις αρμόδιους Υπουργούς για το μεταναστευτικό, η κατάσταση σήμερα γιατί είναι χειρότερη; Η πολιτική σας για τα κλειστά κέντρα δεν έχει προχωρήσει, και ο λόγος που δεν έχει προχωρήσει είναι κυρίως επειδή αντιδρούν στελέχη της δικής σας παράταξης. Είστε σε θέση να μας διαβεβαιώσετε σήμερα, με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, ότι θα τελειώσουμε κάποια στιγμή με τις Μόριες;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Εύλογο το ερώτημα σας, κ. Τζιοβάρα. Μιας και με πήγατε πίσω, θέλω να θυμηθούμε -και να θυμίσω- ότι η Μόρια είναι δημιούργημα της προηγούμενης Κυβέρνησης. Θέλω, επίσης, να σας πω ότι η Κυβέρνηση, μέσα από μεγάλες δυσκολίες, εφάρμοσε και εφαρμόζει μία διαφορετική πολιτική στο μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα. Μία πολιτική η οποία έχει να κάνει πρώτον με την ενεργή φύλαξη των συνόρων, δεύτερον με την επιτάχυνση της απονομής αιτήσεων ασύλου και τρίτον με τη σημαντική ενεργοποίηση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να καταστεί απολύτως σαφές σε όλους ότι το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί η Ελλάδα να το αντιμετωπίσει μόνη της, κι ότι χρειάζεται έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, όχι μόνο αλληλεγγύη στα λόγια.

Η αλήθεια είναι ότι κληρονομήσαμε μία κατάσταση όπου βρεθήκαμε με παραπάνω από 100.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου. Έχει επιταχυνθεί σημαντικά η απονομή ασύλου ή η απόρριψη των αιτημάτων, ως αποτέλεσμα νομοθετικών αλλαγών που έγιναν από αυτή την Κυβέρνηση. Μόλις τους τελευταίους έξι μήνες μειώθηκε σημαντικά ο πληθυσμός προσφύγων και μεταναστών στο νησί, από 25.000 συνολικά πέσαμε στις 12.000.

Γι’ αυτό το οποίο έγινε στη Μόρια πριν από τέσσερις μέρες υπάρχουν ξεκάθαρες ευθύνες. Μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι η Μόρια κάηκε από κάποιους, «υπερδραστήριους» πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να εκβιάσουν, ενδεχομένως, την Κυβέρνηση, καίγοντας τη Μόρια και απαιτώντας την άμεση μετακίνησή τους από το νησί. Αυτό, λοιπόν, το οποίο έγινε μέσα στην τραγωδία πρέπει να το δούμε ως μία ευκαιρία. Μία ευκαιρία να κάνουμε τι ακριβώς; Πρώτον, μία ευκαιρία να ευαισθητοποιηθεί η Ευρώπη για την ανάγκη στήριξης της Ελλάδος και ολοκλήρωσης, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της κοινής πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο. Είχα συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, τον κ. Μαργαρίτη Σχοινά. Υπάρχει δέσμευση της Ευρώπης σε επίπεδο Επιτροπής ότι θα καταθέσει τις προτάσεις της μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου. Και εκτιμώ ότι αυτές οι προτάσεις θα κινούνται σε θετική κατεύθυνση.

Η δεύτερη ευκαιρία που παρουσιάζεται μέσα από αυτή την τραγωδία είναι να δημιουργήσουμε στη Μυτιλήνη μία μόνιμη δομή, ένα Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης το οποίο δεν θα κουβαλάει την αρνητική παρακαταθήκη και τα πολλά προβλήματα της Μόριας, η οποία είναι ταυτισμένη -και δικαιολογημένα- στη συνείδηση όλων με την κακή πλευρά της διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος.

Θέλω σας πω ότι το Κράτος ήταν και είναι παρόν από την πρώτη στιγμή. Μέσα από μία πρωτοφανή κινητοποίηση έχουμε ήδη καταφέρει -και θέλω να δείξω αυτή την φωτογραφία- να δημιουργήσουμε σε έναν διαφορετικό χώρο έναν προσωρινό καταυλισμό, ο οποίος όμως είναι υποδειγματικός και σίγουρα οι συνθήκες σε αυτόν τον καταυλισμό θα είναι πολύ καλύτερες από τις συνθήκες που επικρατούσαν στη Μόρια.

Όποιος μπαίνει σε αυτό το νέο κέντρο θα εξετάζεται για COVID. Ήδη έχουν γίνει, εξ όσων γνωρίζω, σχεδόν 2.000 τεστ. Έχουν βρεθεί κάποιες δεκάδες θετικοί οι οποίοι έχουν ήδη απομονωθεί. Και αυτή είναι μία προσωρινή δομή η οποία θα μας επιτρέψει να διαχειριστούμε την κατάσταση μέχρι να φτάσουμε στο επόμενο στάδιο.

Σας λέω με απόλυτη βεβαιότητα ότι θα υπάρξει στη Λέσβο ένα Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, μόνιμο. Θέλω να στείλω το μήνυμα αυτό προς όλες τις κατευθύνσεις. Και δυστυχώς και προς κάποιους ακραίους στο νησί, οι οποίοι θεώρησαν ότι μέσα από εκβιαστικές πολιτικές μπορούν να επιβάλουν τη δική τους θέληση, συνολικά στην Κυβέρνηση. Δεν πιστεύω ότι απηχούν την πλειοψηφία του νησιού.

Το νησί έχει δίκιο, απόλυτο δίκιο, να παραπονιέται για τις συνθήκες που επικρατούσαν στην Μόρια. Και στο βαθμό που δεν μπορέσαμε να αντιμετωπίσουμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα αυτό το πρόβλημα, είμαι πρώτος εγώ διατεθειμένος να αναλάβω τις ευθύνες. Αλλά τώρα θα μετατρέψουμε αυτό το πρόβλημα το οποίο δημιουργήθηκε σε μία πραγματική ευκαιρία.

Να σας πω και κάτι ακόμα. Ζήτησα από την Ευρώπη στη διαχείριση του νέου κέντρου -όπου επιλέξουμε τελικά να γίνει αυτό- να υπάρχει πολύ μεγαλύτερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το νέο κέντρο πρέπει να έχει τις σημαίες της Ελλάδος και της Ευρώπης. Και η Ευρώπη πρέπει να έχει ανάμειξη και στη διαχείριση αυτού του νέου κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης. Και πιστεύω ότι υπάρχει θετική άποψη και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μεγαλύτερη, ενεργότερη ευρωπαϊκή ανάμειξη. Θα «τρέξουν» έτσι πολύ πιο γρήγορα και οι διαγωνιστικές διαδικασίες, με τον τρόπο του κατεπείγοντος, με τη μεγαλύτερη εμπλοκή της Ευρώπης και προφανώς με τη χρηματοδότηση της Ευρώπης για μία τέτοια νέα δομή, η οποία σε κάθε περίπτωση είναι απολύτως απαραίτητη στη Μυτιλήνη.

Θέλω επίσης να σας πω ότι η Κυβέρνηση με ανθρωπιά -θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στο ρόλο που έχει αναλάβει η Γενική Γραμματέας η κυρία Αγαπηδάκη- έχει διαχειριστεί το πρόβλημα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Από την πρώτη στιγμή έχουμε ευαισθητοποιηθεί για το ζήτημα αυτό. Έφυγαν όλα τα παιδιά και οι έφηβοι από τη Μόρια.  Είμαστε σε συνεννόηση με πολλές Κυβερνήσεις. Συζήτησα και με τον Πρόεδρο Μακρόν και με την Καγκελάριο Μέρκελ, για το πώς τα παιδιά αυτά μπορούν πολύ γρήγορα να κατανεμηθούν στις ευρωπαϊκές χώρες. Και μπορώ να σας πω ότι είμαι σε επικοινωνία με την Καγκελάριο, με την οποία μίλησα χθες το βράδυ, για να δούμε κατά το πόσο η Γερμανία μπορεί να μας υποστηρίξει ακόμα περισσότερο, υποδεχόμενη κάποιες οικογένειες για τις οποίες έχει ήδη βγει θετική απόφαση ασύλου.

Θέλω να εξάρω τη θετική στάση της Καγκελαρίου στο ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος και πιστεύω πραγματικά ότι αυτή η τραγωδία, αυτές οι άσχημες εικόνες, θα είναι ένα καμπανάκι ευαισθητοποίησης για όλους. «Δεν μπορούμε να αποτύχουμε δεύτερη φορά ως Ευρώπη στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος», δανείζομαι μία έκφραση την οποία χρησιμοποίησε ο ίδιος ο ευρωπαίος Αντιπρόεδρος, ο κ. Σχοινάς. Θα είμαστε λοιπόν στην πρώτη γραμμή του αγώνα ώστε να κατανεμηθεί δίκαια το βάρος της διαχείρισης των προσφυγικών ροών.

Και κάτι τελευταίο: Τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα, σχεδόν μη διαχειρίσιμα -τολμώ να πω- εάν η Ελληνική Κυβέρνηση δεν είχε καταφέρει μέσα από μία ενεργητική πολιτική φύλαξης και των θαλασσίων συνόρων να περιορίσει δραστικά -θα το ξαναπώ- δραστικά, τις μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο. Αυτός εδώ δεν είναι δικός μας χάρτης, είναι χάρτης της FRONTEX. Είναι ένας χάρτης ο οποίος επισημαίνει τις μεταναστευτικές ροές σε όλη τη Μεσόγειο. Στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή, στην Ελλάδα, για το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου οι ροές είναι μειωμένες κατά 64%. Και μάλιστα αν δει κανείς τους τελευταίους τρεις μήνες είναι μειωμένες κατά σχεδόν 90%. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής ενεργητικής φύλαξης των συνόρων μας. Ναι, γιατί για την Κυβέρνηση αυτή, η θάλασσα έχει σύνορα και τα σύνορα πρέπει να φυλάσσονται, διότι αυτή είναι έκφραση άσκησης εθνικής κυριαρχίας.

ΣΤ.  ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ): Καλησπέρα, κ. Πρόεδρε. Θα ήθελα να γυρίσουμε λίγο στα Ελληνοτουρκικά. Σε πρόσφατο άρθρο σας σε τρεις ξένες εφημερίδες, αναφερθήκατε σε έγγραφη συμφωνία με την Τουρκία κατά την τριμερή στο Βερολίνο. Η Αντιπολίτευση σας κατηγορεί για μυστική διπλωματία, ήθελα να ρωτήσω, υπήρχε πράγματι τέτοια συμφωνία και γιατί δεν ενημερώσατε τους πολιτικούς αρχηγούς; Ευχαριστώ.

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Ευχαριστώ για την ερώτηση, κ. Παπαντωνίου, μου δίνετε την ευκαιρία να απαντήσω σε μία παραφιλολογία η οποία αναπτύχθηκε τις τελευταίες μέρες.

Πρώτον, ως προς την ενημέρωση της Αντιπολίτευσης, είχα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, και τον κ. Τσίπρα, ο οποίος πρώτος έσπευσε να σηκώσει αυτό το θέμα, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση την οποία είχαμε κάνει στη Βουλή. Όπως υπήρξε και άμεση ενημέρωση του Διπλωματικού του Συμβούλου από τη Διπλωματική μου Σύμβουλο, την κα. Σουρανή, μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων στο Βερολίνο.

Δεν θυμάμαι ο κ. Τσίπρας, όταν ήταν Πρωθυπουργός, να ενημερώνει κανέναν στην Αντιπολίτευση, και πάντως όχι εμένα, για το τι συζήτησε με τον κ. Ερντογάν όταν βρέθηκαν οι δυο τους για σχεδόν δύο ώρες. Αυτά για να αποκαταστήσουμε την τάξη ως προς το βαθμό ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών. Αυτό το οποίο περιέγραψα στα Αγγλικά ως «written understanding», μία γραπτή κατανόηση, δεν ήταν τίποτα άλλο από τη γραπτή αποτύπωση, τα πρακτικά μίας κατ’ αρχήν συμφωνίας η οποία επιτεύχθηκε στο Βερολίνο μεταξύ της Διπλωματικής μου Συμβούλου, του Συμβούλου του Τούρκου Προέδρου και του κ. Χέκερ, του Συμβούλου της κας Μέρκελ. Δεν αποτέλεσε, σε καμία περίπτωση, συμφωνία διεθνή, όπως άκουσα κάποια πρωτοφανή πράγματα, ότι δεσμεύσαμε τη χώρα σε συμφωνίες χωρίς να ενημερώσουμε κανέναν. Ήταν η γραπτή αποτύπωση μιας προφορικής συμφωνίας, τα πρακτικά με άλλα λόγια, τα οποία κρατήθηκαν από αυτήν τη συνάντηση για να υπάρχει αποτυπωμένο στο χαρτί τι συμφωνήθηκε. Και αυτό το οποίο συμφωνήθηκε τελικά παραβιάστηκε, όχι με δική μας υπαιτιότητα, κι έτσι δυστυχώς φτάσαμε στην κλιμάκωση του τελευταίου μήνα. Επομένως, μακριά από εμάς οποιαδήποτε φιλολογία, ρητορική, περί μυστικής διπλωματίας, και πάντως οποιαδήποτε πρόθεσή μου να μην ενημερώνω τους πολιτικούς αρχηγούς για το τι ακριβώς συμβαίνει.

Απαιτώ όμως και αίσθημα ευθύνης από τους ίδιους τους πολιτικούς αρχηγούς. Διότι, ξέρετε, υπάρχουν και πράγματα τα οποία λέγονται σε αυτές τις  συζητήσεις τα οποία δεν πρέπει να βγαίνουν προς τα έξω. Και δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πω πολλά περισσότερα. Και αν μπορούμε να έχουμε ένα ελάχιστο πνεύμα συνεννόησης και κατανόησης, ώστε να μοιράζεται ο Πρωθυπουργός με άνεση και με ασφάλεια πληροφορίες αυτού του είδους, αυτό απαιτεί και από την Αντιπολίτευση, και ειδικά από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, να φέρεται λίγο πιο υπεύθυνα στη διαχείριση αυτών των θεμάτων.

ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ (ΑΝΤ1): Σας άκουσα, κύριε Πρωθυπουργέ, στην δεύτερη απάντησή σας να λέτε ότι είστε πρώτος έτοιμος εσείς να καθίσετε στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών. Να υποθέσω ότι έχει ωριμάσει στη σκέψη σας μία απευθείας συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν; Και αν είσαστε σε αυτή την κατεύθυνση, υπό ποιους όρους θα την επιδιώξετε, κ. Πρωθυπουργέ;

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Οι διερευνητικές επαφές έχουν πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Αυτό το οποίο έχουμε πει, και αυτό είναι το πλαίσιο το οποίο προσπαθούμε να συμφωνήσουμε με την Τουρκία, είναι ότι μπορούν οι διερευνητικές να ξεκινήσουν -τονίζω- το συντομότερο δυνατόν εφόσον υπάρχει έμπρακτη αποκλιμάκωση. Δεν είναι ζήτημα όρων ή προϋποθέσεων ή αστερίσκων ή υποσημειώσεων. Λέμε το αυτονόητο. Θα επ

Keywords
ΔΕΘ, κυριακου, τα νεα, εισφορα αλληλεγγυης, πρωτο θεμα, το νησι, helexpo, forum, θεσσαλονικη, μακεδονια, ελλαδα, οφείλεται, γεια, αιγαιο, ρωτήσω, διευκρινίσεις, rafale, γαλλια, cyber, προσφορες, σχολεια, οφείλω, project, σημαίνει, λύση, ΕΟΔΥ, εκκρεμότητα, τεστ, rapid, test, κορονοϊός, alpha, συγκεκριμένο, θεμα, protothema, μυτιληνη, νέα, μερκελ, frontex, καθημερινη, τσιπρας, βουλη, κας, ΑΝΤ1, κινηση στους δρομους, εφημεριδες, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, εφημεριδα δημοκρατια, μετρο, κλειστα επαγγελματα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κλειστα σχολεια, αλλαγη ωρας, τραπεζα της ανατολης, εκτακτη εισφορα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, κοινωνικη συμφωνια, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, κρουσματα σημερα, γουρια 2021, ξανα, κοινωνια, αποτελεσματα, rapid, βγαινουν, πισω στο σπιτι, οικονομικη κριση, χωρες, το θεμα, αυριανη, βερολινο, βημα, γερμανια, δουλεια, δωδεκανησα, δωρεαν, εικονες, ημερησια, θαλασσα, θεμα, καθημερινη, νησι, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, σημαιες, σημερινη, τεστ, το βημα, υγεια, υπουργειο οικονομικων, υφεση, υψος, φωτογραφια, ωρα, test, αγορα, αρθρο, αισιοδοξια, αιτησεις, αλληλεγγυη, απλα, ασυλο, αυτοπεποιθηση, εβδομαδες, βοηθεια, βραδια, βραδυ, βρυσες, γεγονος, γειτονας, γεια, γινει, γινεται, γονεις, γριπη, δεδομενο, δευτερο, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, δημοσιο, δυστυχως, δηλωσεις, διευκρινίσεις, δικη, δομη, δυναμικο, διπλο, ευχαριστο, εγινε, εγγραφη, εδαφος, ευκαιρια, ευκολο, αιθουσα, ευρω, υπαρχει, ειρηνη, εκκρεμότητα, εκτιμηση, εκφραση, ελλειψη, ελπιδα, εβδομαδα, εμβολιο, ενημερωση, εν μερει, εξι, επικοινωνια, επενδυσεις, επτα, επιθυμια, ερντογαν, ερχονται, ετη, ευθυνη, ευρωπη, εφημεριδα, εξυπνο, ζωης, ισχυει, θετικο, θετικη κατευθυνση, θεωριες, εικονα, ομιλια, καστελοριζο, κας, κυβερνηση, κυμα, κειμενο, κινηση, κυριε, κυρια, κλιμα, λεσβος, λεπτομερειες, λύση, λογια, λογο, μακρια, μηνες, μικρο, μορια, μπορειτε, μεταχειρισμενα, ναυτικο, νερο, νικο, ξερετε, παντα, οντας, οφείλεται, οφείλω, οχθη, παιδια, πελλα, περιβαλλον, πιο πολυ, πλοια, πλαστικα, πολεμικη αεροπορια, πολιτεια, προβληματα, προγραμματα, προσληψεις, πρωι, ρητορικη, ρητρα, ροες, ρολο, ρωτήσω, σιγουρα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, συζητησουμε, συνεχεια, συντομα, σημαδια, σπιτι, σχεδιο, σχολια, τι ειναι, τουρκια, υλοποιηση, υψηλη, φυση, φτανει, φθινοπωρο, φορα, χερι, χαιρετισματα, χαμογελο, χειροτερα, χρημα, ψυχραιμια, ωρες, αγορες, ασφαλεια, cyber, δικιο, ειπαμε, ενωση, ερωτησεις, ερχομαστε, ετοιμη, forum, frontex, helexpo, χωρα, ιδιαιτερα, project, υπουργειο, καηκε, κομματι, μια φορα, μπροστα, πακετο, παιχνιδι, πληροφοριες, protothema, rafale, ροδο, σημαίνει, σωστο, σχοινας, θελω να, θεσεις, χερια
Τυχαία Θέματα