Κυνήγι θησαυρού στον Βόλο: Ψάχνουν λίρες από τον Εμφύλιο στα βουνά

10:57 11/9/2019 - Πηγή: In.gr

Τους κρυμμένους θησαυρούς των ανταρτών στα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου ψάχνουν όλο και περισσότεροι κάτοικοι σε Βόλο και Μαγνησία.

Ειδικότερα, πολίτες έχουν ξαμοληθεί στα βουνά και τα προαύλια εκκλησιών και ψάχνουν μανιωδώς για λίρες και πολύτιμα αντικείμενα είτε νόμιμα, που επιτρέπεται, είτε παράνομα.

Οπώς κάθε χρόνο, έτσι και φέτος συνεχίζονται τα αιτήματα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία για έρευνες στις παραλίες του Πηλίου για χαμένα αντικείμενα, χρήματα και κοσμήματα.

Οι εκσκαφές για την ανεύρεση πολύτιμων αντικειμένων υπήρχαν πάντοτε ως φαινόμενο.

Θησαυροί
που αναζητούνται μέχρι και σήμερα

Στην Ανάβρα στη θέση Κοπάνες ηλικιωμένη γυναίκα από την Καρδίτσα αναζητά διακαώς από το 2011 και με βάση χάρτη που δεν αποκαλύπτεται ποτέ σε κανέναν, τον θησαυρό που άφησε πίσω του ο αντάρτης σύζυγός της. Θα συνεχίσει και φέτος τις έρευνες.

Λέγεται ότι οι λίρες είχαν κρυφτεί σε σπήλαιο όπου υπήρχαν τούνελ και εκρηκτικά.

Στην περιοχή Χαμάκω στο Αχίλλειο οι έρευνες δεν σταματούν ποτέ για τα θρυλικά αντικείμενα ανεκτίμητης αξίας που φέρονται να άφησαν πίσω τους οι γιοι του Αλή Πασά.

Αιτήματα για ελέγχους υπάρχουν και σε περιοχές στη Σούρπη, όμως δεν δίνεται άδεια για εκσκαφές από την Αρχαιολογική Υπηρεσία καθώς στην περιοχή υπάρχει αρχαιολογικός χώρος.

Έρευνες γίνονται και στις Γλαφυρές, τα Κανάλια και τη Μηλίνα και άγνωστο σε ποιους άλλους τόπους της Μαγνησίας όταν διενεργούνται κάτω από τη μύτη των κατά τόπους δασαρχείων, της Κτηματικής και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Τι εντοπίστηκε σε προαύλιο εκκλησία το 2018

Την περασμένη άνοιξη εντοπίστηκαν σκάμματα λαθρανασκαφέων στα προαύλια εκκλησιών δύο Ιερών Ναών στον Προφήτη Ηλία στις Γλαφυρές και στον Άγιο Νικόλαο στα Κανάλια.

Οι έρευνες δεν φαίνεται να είχαν κάποιο αποτέλεσμα, όπως και συνέβη και με όλες τις έρευνες που έγιναν παρουσία εκπροσώπων των αρμοδίων αρχών.

Ωστόσο, οι φήμες ότι κάποιοι μεγαλοπιάστηκαν από τις λίρες του Εμφυλίου καλλιεργούν φρούδες ελπίδες.

Ο … οδηγός των επίμονων χρυσοθήρων

Λέγεται ότι οι Εγγλέζοι εφοδίαζαν με τρόφιμα, είδη ρουχισμού, αλλά και λίρες τον Στρατό της Ελλάδας.

Κάποιες από αυτές έπεσαν στα χέρια για τα οποία προορίζονταν. Άλλες όχι.

Έτσι, ένα κυπαρίσσι, μία Εκκλησία, ένα αρχηγείο των ανταρτών αποτελούν σήμερα οδηγό για τους επίμονους χρυσοθήρες στο ατέρμονο κυνήγι.

Στις πολυήμερες έρευνες που είναι σε γνώση των αρχών συμμετέχουν συνεργεία με εργάτες και μηχανήματα εκσκαφής.

Με συνεργείο θα διεξαχθεί και η νέα έρευνα στην Ανάβρα από την επίμονη ηλικιωμένη γυναίκα κυνηγό θησαυρού. Στις άλλες που διεξάγονται μυστικά χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο ανιχνευτές μετάλλων. Στη Μηλίνα στο προαύλιο του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου το 2016 οι λαθρανασκαφείς είχαν αξίνες, φτυάρια, λοστούς, ανιχνευτές μετάλλου.

Πάντως, στη Μαγνησία δεν υπάρχουν κρούσματα σε αρχαιολογικούς χώρους όπως για παράδειγμα συμβαίνει στη Μακεδονία που ψάχνουν να βρουν τάφους με χρυσά αρχαία αντικείμενα.

Συνήθως τα αιτήματα για έρευνες γίνονται από συγγενείς ανταρτών ή άτομα που έχουν ζωηρό ενδιαφέρον για λόγους διασκέδασης.

Πότε οι έρευνες είναι νόμιμες

Στο παρελθόν στην Ελλάδα είχαν παρουσιαστεί οργανωμένες ομάδες που αγαπούσαν το κυνήγι και αναζητούσαν λίρες και παλαιά νομίσματα σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα.

Σημειώνεται πως κάθε χρόνο το Τμήμα Προστασίας Πολύτιμων Αγαθών της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας δέχεται σειρά αιτημάτων από πολίτες που ενδιαφέρονται να ψάξουν για χαμένα αντικείμενα στις παραλίες του Πηλίου μετά από κάθε τουριστική σεζόν.

Οι έρευνες ξεκινούν συνήθως το Σεπτέμβριο και διεξάγονται με τη χρήση ανιχνευτών μετάλλων.

Είναι νόμιμες εφόσον χορηγείται έγκριση από την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία. Παρόμοιες έρευνες έχουν γίνει από το 2015 μέχρι και σήμερα στις παραλίες Χορευτού, Πλάκας, Αγ. Ιωάννη, Παπά Νερό, Μυλοπόταμου, Ξυνόβρυσης, Αφήσσου, αλλά και σε Αλυκές, Αναυρο και Ν. Αγχίαλο, σε παραλίες της Σκιάθου και τη Σκοπέλου. Οι άδειες για τη χρήση των ανιχνευτών μετάλλων κοινοποιούνται στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου που έχει και την ευθύνη.

Πηγή: taxydromos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα