Αρ. Χατζής στο One Channel: O φιλελευθερισμός στη σύγχρονη εποχή

23:41 12/7/2019 - Πηγή: In.gr

Καλεσμένος στην εκπομπή Citizen One βρέθηκε το βράδυ της Παρασκευής ο καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚεΦιΜ), Αριστείδης Χατζής.

Στη συζήτησή του με τον Κ. Γιαννακίδη, ο κ. Χατζής εξήγησε τη σημασία του φιλελευθερισμού, αναφερόμενος και στις στρεβλώσεις που έχει δεχθεί στην κοινωνική και οικονομική ταυτότητα των σύγχρονων κοινωνιών, στις προϋποθέσεις, στα προβλήματα αλλά

και στις δυνατότητες και το όραμα που μπορεί να προσφέρει η εφαρμογή ενός φιλελεύθερου μοντέλου.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζή, στις παγιωμένες αρχές του φιλελευθερισμού περιλαμβάνονται ιερές αξίες όπως η ελευθερία της έκφρασης του Λόγου και του Τύπου, η ανάδειξη του ατόμου ανάλογα με τις δυνατότητες και τους στόχους του, αλλά και η απουσία ενός αυστηρού πλαισίου κανόνων.

Ο ίδιος έδωσε ως τέτοιο παράδειγμα τΙς σκανδιναβικές χώρες και γενικά τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, οι οποίες διαθέτουν, όπως υποστήριξε, ένα συνδυασμό που ταιριάζουν πολύ στην Ελλάδα, συνδυάζοντας όρους ελεύθερης αγοράς που παράγει πλούτο και παρά την εφαρμογή υψηλής φορολογίας, οι φόροι διοχετεύονται σε ένα κράτος πρόνοιας.

Μιλώντας για το παράδοξο του φιλελευθερισμού στην Ελλάδα, ο κ. Χατζής έκανε λόγο για σχέσεις διαπλοκής που διαχρονικά στερούν τη δυνατότητα εξελίξεων στη χώρα μας.

Ο κ. Χατζής τοποθετήθηκε, επίσης, και γύρω από το πώς ένα φιλελεύθερο μοντέλο θα μπορούσε να εφαρμοστεί στην Ελλάδα, αναφερόμενος στον τρόπο λειτουργίας του Δημοσίου αλλά και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τη λειτουργία πανεπιστημίων στη χώρα μας.

Τέλος, αναφερόμενος στον νέο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Χατζής εκτίμησε ότι διαθέτει φιλελεύθερα ένστικτα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι είναι αρχηγός ενός κόμματος πιο συντηρητικού από τα αντίστοιχα της Ευρώπης. «Εύχομαι ο πρωθυπουργός να κάνει αυτό που ο ίδιος πιστεύει ότι πρέπει να κάνει και όχι ό,τι το κόμμα του πιστεύει ότι είναι το σωστό» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: onetv.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα