Αναμένοντας τον ερχομό της IRIS

16:15 14/9/2020 - Πηγή: In.gr

Όταν ένας επιστήμονας ή το συνηθέστερο όλων, μια ομάδα επιστημόνων ξεκινά μια έρευνα δεν ξέρει ποτέ που θα σε οδηγήσει – σε ποια αποτελέσματα και μέσα από ποια μονοπάτια…

Πρόκειται για κανόνα και για κανόνα που δεν επιδέχεται ενστάσεις, αμφισβητήσεις και εξαιρέσεις.

Με οδηγό την έρευνα, λοιπόν, μπορείς να φθάσεις σε αποτελέσματα, λύσεις και εφαρμογές μέχρι και σε προϊόντα στην αγορά που δεν είχες καν σκεφθείς ως ερευνητής στη eργαστήριο που συμμετέχεις μαζί με άλλους συναδέλφους σου.

Οι σκέψεις αυτές που ήρθαν στο μυαλό διαβάζοντας την μικρή αλλά …ζουμερή ιστορία μιας νέας

εταιρείας που προέρχεται από τα σπλάχνα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) από το Ηράκλειο Κρήτης που βρίσκεται πάντα στη πρώτη γραμμή της πρωτοπορίας των επιστημονικών ανακαλύψεων και επιτευγμάτων.

Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Ο Στέργιος Κατσαρός ανέλαβε να μας αφηγηθεί την ιστορία της BIOPIX-T. Είναι ο μόνος που δεν προέρχεται από την αρχική ομάδα των ερευνητών, αλλά ήρθε κοντά τους για να οργανώσει και να συντονίσει τη μετάβαση από το Εργαστήριο στην Αγορά – μια επιτυχημένη μετάβαση που πιστοποιήθηκε με την επένδυση σποράς που έκανε στην εταιρεία βιοτεχνολογίας η Metavallon VC μαζί με στρατηγικούς angel investors από τους τομείς της υγείας και διαγνωστικής.

Στο σημείωμα του Στέργιου Κατσαρού διαβάζω: «Το εργαστήριο των Βιοαισθητήρων του ΙΤΕ υπό την Καθηγήτρια Ηλέκτρα Γκιζελή, έχει λάβει τα τελευταία χρόνια πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα για την ανάπτυξη συστημάτων που αφορούσαν την ασφάλεια των τροφίμων και την ανίχνευση παθογόνων σε φυτά.

Οι πρώτη δοκιμαστική χρήση της τεχνολογίας που χρησιμοποιεί η συσκευή IRIS ήταν κατά συνέπεια για την ανίχνευση της σαλμονέλας στο γάλα.

Γρήγορα όμως η ομάδα αντιλήφθηκε την αξία μιας τέτοιας συσκευής, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί αξιόπιστα στο πεδίο, για τη χρήση που αφορά στην ανίχνευση μολυσματικών ασθενειών στον άνθρωπο καθώς και τη χρήση της στην προσωποποιημένη ιατρική ακριβείας.

Το αρχικό επιχειρηματικό σχέδιο που συνταχτικέ στα τέλη του 2019, υποστηριζόμενο από τη χρηματοδότηση που είχε λάβει η ομάδα από το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών (ΕΠΠ), έχοντας κερδίσει εκείνη τη χρονιά ένα από τα 3 βραβεία του προγράμματος του ΕΠΠ «Proof-of-Concept”, προέβλεπε την εισαγωγή της συσκευής στην αγορά εντός μίας διετίας με αρχικό προϊόν το τεστ της γρίπης για οικιακή χρήση.

Με την εξάπλωση της πανδημίας του Κορωνοϊού ήταν σαφές ότι η ομάδα έπρεπε να κινηθεί γρηγορότερα και να συνεισφέρει όσο πιο άμεσα γινόταν στον εθνικό αλλά και παγκόσμιο αγώνα για τον έλεγχο της πανδημίας.

Σαν αποτέλεσμα, έχοντας πλέον εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση μέσω του σχετικού Ευρωπαϊκού προγράμματος αλλά και το seed funding από τη Metavallon VC, η συσκευή αναμένεται να κυκλοφορήσει εντός 6 μηνών, με αρχικό προϊόν το συνδυαστικό τεστ για την ανίχνευση του Κορωνοϊού και της Γρίπης, η χρήση όμως θα περιορίζεται για την αρχή αποκλειστικά σε κλινικά εκπαιδευμένο προσωπικό. Ακολούθως, εντός 18 μηνών στοχεύει η εταιρία να κυκλοφορήσει το αντίστοιχο τεστ για οικιακή χρήση. Ταυτόχρονα η εταιρία είναι ήδη σε συζητήσεις με ενδιαφερόμενους για εφαρμογές στην Προσωποποιημένη Ιατρική».

Αλλά, για να περάσουμε και στις συστάσεις των συνιδρυτών. Ξεκινώντας από τους 4 βασικούς συνιδρυτές/ερευνητές του ΙΤΕ:

Ηλέκτρα Γκιζελή, καθηγήτρια στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, επικεφαλής του εργαστηρίου Βιοαισθητήρων, του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ. Έχει πολυετή εμπειρία στον τομέα της βιοτεχνολογίας και τη μεταφορά των εργαστηριακών αποτελεσμάτων στην αγορά.

Έχει λάβει και συντονίσει ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα των οποίων η αξία ξεπερνά συνδυαστικά το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ. Η έρευνά της έχει αναγνωριστεί διεθνώς έχοντας λάβει πολλές διακρίσεις καθώς και 3 βραβεία καινοτομίας. Συμμετέχει σε 2 startup, έχει 77 δημοσιεύσεις και 4 διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Γεώργιος Παπαδάκης, διδάκτωρ της βιολογίας, ερευνητής, με μακρόχρονο ενδιαφέρον στην γενετική και την τεχνολογία. Έχει περισσότερες από 35 δημοσιεύσεις, 4 διπλώματα ευρεσιτεχνίας, συμμετοχή σε 2 startup και 5 βραβεία καινοτομίας. Ο Δρ. Παπαδάκης είναι ο εμπνευστής και δημιουργός της συγκεκριμένης τεχνολογίας.

Αλέξανδρος Πανταζής, διδάκτωρ της βιολογίας, συνεργαζόμενος ερευνητής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ με μεγάλη ερευνητική εμπειρία στην ανάπτυξη και αξιολόγηση αισθητήρων, στοιχείων μικρορευστονικής τεχνολογίας, έξυπνων φορετών συσκευών και διαγνωστικών συστημάτων. Έχει εργαστεί σε πολλά ερευνητικά έργα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την Αμερική.

Διαθέτει διεπιστημονικό υπόβαθρο, συνδυάζοντας τη φυσική, τη μικροηλεκτρονική, τη βιοτεχνολογία και τη μηχανική. Διαθέτει πάνω από 20 δημοσιεύσεις, 1 δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και 2 βραβεία καινοτομίας.

Νικόλαος Φίκας, υποψήφιος διδάκτωρ στη βιολογία, έχει εργαστεί σε εταιρίες λογισμικού ως Software, web και mobile app. Developer χρησιμοποιώντας Laravel, AngularJS / Angular 9, Node, Android SDK, Python καθώς επίσης έχει εργαστεί  στο Πανεπιστήμιο Κρήτης επιβλέποντας τα εργαστήρια της υπολογιστικής βιολογίας των προπτυχιακών φοιτητών

Τέλος κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε στην ανάπτυξη του συστήματος Cassiopeia του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Στα πλαίσια της παρούσας τεχνολογίας ασχολήθηκε με την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών καθώς και του software.

Την ομάδα των «4» συμπληρώνει και ένας εμπορικός που δεν προήλθε από το ΙΤΕ, ο Σέργιος Κατσαρός, ηλεκτρολόγος μηχανικός με μεταπτυχιακά στην διοίκηση επιχειρήσεων, με πάνω από 20 χρόνια εμπειρία στα χρηματοοικονομικά, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη της αγοράς, έχοντας εργαστεί σε μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις και ιδιωτικές τράπεζες, καθώς επίσης και για startup, στην Αγγλία, τη Γερμανία και την Ελλάδα. Εντάχθηκε στην ομάδα των συνιδρυτών της BIOPIX-T και είναι υπεύθυνος για τα εμπορικά και οικονομικά ζητήματα της εταιρίας.

Σε ενημερωτικό σημείωμα διαβάζω για την BIOPIX-T: H εταιρεία στοχεύει να εισέλθει στην αγορά των διαγνωστικών tests για μολυσματικές νόσους η οποία (βάση δεδομένων πριν από τον covid19) αναμένεται να ξεπεράσει τα 22 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως έως το 2025, ενώ τα companion diagnostics αναμένεται να υπερβούν τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο υφιστάμενος γύρος χρηματοδότησης θα διατεθεί για την πραγματοποίηση περαιτέρω δοκιμών, την πιστοποίηση της συσκευής, για δραστηριότητες μάρκετινγκ και για την επιτάχυνση της εμπορευματοποίησης.

Η εταιρεία επεκτείνει την ομάδα της με επιπλέον προσλήψεις. Διευρύνει επίσης το δίκτυο των πιλοτικών πελατών της. Το όραμα της ομάδας είναι να γίνει πρωτοπόρος στον τομέα της μοριακής διάγνωσης και να εξελιχθεί σε μια διεθνή εταιρεία με σημαντική παγκόσμια παρουσία.

Με την ευκαιρία της επένδυσης σποράς που δίνει μια πρώτη αλλά ουσιαστική ώθηση στα σχέδια της εταιρείας είχαμε και δηλώσεις. Η πρώτη ανήκει σε έναν από τους συνιδρυτές της, η δεύτερη σε έναν από τους partners της Metavallon VC. Ο CEO της BIOPIX-T, Γιώργος Παπαδάκης, δηλώνει «Αυτή η χρηματοδότηση θα επιτρέψει στη BIOPIX-T να επιταχύνει την είσοδό της στην αγορά και να αναπτύξει περαιτέρω το προϊόν της. Η εταιρεία στοχεύει σε δύο αγορές σχετικές με τα ιατρικά διαγνωστικά tests μέσω της παραγωγής τυποποιημένων δοκιμών για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση των μολυσματικών ασθενειών και για companion diagnostics. Η συσκευή είναι χαμηλού κόστους, έχει σχεδιαστεί για αποκεντρωμένα tests και παρέχει ποσοτικά αποτελέσματα σε πραγματικό χρόνο, τα οποία μπορούν να συγκριθούν με τα πρότυπα των εργαστηριακών συσκευών. Η «συνδεδεμένη» φύση της, καθώς λειτουργεί μέσω μιας έξυπνης φοτηρής συσκευής, την καθιστά επίσης ένα τέλειο εργαλείο για υπηρεσίες τηλεϊατρικής. Ανυπομονούμε να κυκλοφορήσουμε το προϊόν μας στην αγορά το συντομότερο δυνατό και να εκπληρώσουμε την αποστολή μας, η οποία είναι να προσφέρουμε φορητές διαγνωστικές συσκευές σε κάθε πιθανό τελικό χρήστη, ανεξάρτητα από την οικονομική του κατάσταση, τη γεωγραφική του τοποθεσία και την εκπαίδευσή του».

Ο Γιώργος Καραντώνης συνέταιρος στο Metavallon VC, αναφέρει: «Η BIOPIX-T βασίζεται στα αποτελέσματα πολυετούς έρευνας από ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων του ΙΤΕ που έχουν ήδη ενισχυθεί από κατάλληλα business στελέχη και δείχνουν αποφασιστικότητα και αφοσίωση στην επιχειρηματικότητα. Η συσκευή IRIS μπορεί να δώσει άμεσα μια πολύτιμη λύση στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά εμείς επενδύσαμε βασιζόμενοι στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της που σχετίζονται με την ανάπτυξη της προληπτικής ιατρικής και την εξέλιξη της ιατρικής ακριβείας».

Keywords
iris, iris, ιτε, ηρακλειο, κρητη, εταιρεία, angel, τεστ, seed, συμμετοχή, ελλαδα, software, web, mobile, android, sdk, python, τραπεζες, ceo, business, αφοσίωση, λύση, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , ηλεκτρα γαλανου, αξια, Καλή Χρονιά, χρονια πολλα, τελος του κοσμου, αξιολογηση, τμημα βιολογιας, αποτελεσματα, γερμανια, ηλεκτρα, ιατρικη, ιτε, τεστ, φυτα, φυσικη, ωθηση, ceo, python, sdk, αγορα, εξαιρεσεις, αμερικη, αφοσίωση, βρισκεται, γαλα, γινει, γυρος, δηλωσεις, διοικηση, δωσει, δικτυο, διπλωμα, ευκαιρια, ευρω, εκπαιδευση, εργα, εξελιξη, επενδυσεις, επρεπε, ερευνα, εταιρεία, εταιρια, ευρωπη, εφαρμογες, τεχνολογια, υπηρεσιες, ηρακλειο κρητης, λειζερ, λύση, μηχανικος, μπορεις, μυαλο, ομαδα, παντα, οραμα, πεδιο, πιστοποιηση, προγραμματα, προσληψεις, σειρα, συμμετοχή, σκεψεις, στεργιου, σχεδια, σχεδιο, τμημα, υφισταμενος, φυση, αγορες, ανηκει, angel, ασφαλεια, βιολογια, mobile, business, εθνικο, web, γκιζελη, ιατρικα, seed, software, υγειας
Τυχαία Θέματα