Facebook: Ξανά στο μάτι του κυκλώνα, ενώ το φάντασμα της Cambridge Analytica καραδοκεί

23:15 19/12/2018 - Πηγή: In.gr

Ο γενικός εισαγγελέας της πόλης της Ουάσιγκτον άσκησε σήμερα διώξεις σε βάρος του Facebook, σχετικά με τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο του σκανδάλου Cambridge Analytica τον Μάρτιο όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Washington Post κι επιβεβαιώθηκε επίσημα αργότερα.

Όλα αυτά μια μέρα αφού ο κολοσσός κοινωνικής δικτύωσης δέχτηκε ακόμα ένα «χτύπημα» όταν οι New York Times

αποκάλυψαν ότι το μέσο κοινωνικής δικτύωσης επέτρεπε σε κάποιες πολύ μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας πρόσβαση σε στοιχεία χρηστών.

Στην υπόθεση της Cambridge Analytica ο ιστότοπος κατηγορείται ότι επέτρεψε τα προσωπικά δεδομένα δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών να φθάσουν, εν αγνοία τους, στα χέρια της βρετανικής εταιρείας ανάλυσης δεδομένων, που εργάστηκε για τον Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2016.

«Το Facebook απέτυχε να προστατεύσει την ιδιωτικότητα των χρηστών του και τους εξαπάτησε σχετικά με το ποιοι είχαν πρόσβαση στα δεδομένα τους και πώς τα χρησιμοποιούσαν» επισήμανε ο γενικός εισαγγελέας, Καρλ Ρεϊσίν, με ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Το Facebook εξέθεσε τους χρήστες του στον κίνδυνο της χειραγώγησης επιτρέποντας σε εταιρείες όπως η Cambridge Analytica… να συλλέξουν προσωπικά δεδομένα χωρίς την άδεια των χρηστών».

Οι διώξεις σε βάρος του Facebook ασκήθηκαν, ενώ το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης, με 2,3 δισεκατομμύρια χρήστες, βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο μιας ακόμη πολεμικής σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα χρηστών του, επιτρέποντας σε άλλους τεχνολογικούς κολοσσούς να έχουν πρόσβαση σε αυτά, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Και πάλι στο μάτι του κυκλώνα

Όσον αφορά το νέο σκάνδαλο, σύμφωνα με τους NYT, το Facebook επέτρεπε στη μηχανή αναζήτησης Bing της Microsoft να βλέπει τα ονόματα σχεδόν όλων των φίλων χρηστών του χωρίς τη συγκατάθεσή τους, επικαλούμενη έγγραφα από το 2017.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Facebook παρείχε επίσης σε εταιρείες, όπως το Netflix και το Spotify, την δυνατότητα να διαβάζουν τα προσωπικά μηνύματα χρηστών και επέτρεπε στην Amazon να εξασφαλίζει τα ονόματα και τα στοιχεία επικοινωνίας χρηστών μέσω των φίλων τους.

Μάλιστα, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, Βρετανός βουλευτής κοινοποίησε έγγραφα που αποκάλυπταν ότι το Facebook προσέφερε σε ορισμένες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Netflix και της Airbnb, πρόσβαση σε στοιχεία για τους φίλους χρηστών τα οποία δεν διέθετε στις περισσότερες άλλες εφαρμογές το 2015.

Αρνείται το Facebook

Η απάντηση του Facebook ήταν άμεση, διευκρινίζοντας ότι αυτό που έκανε ήταν να βοηθάει τους χρήστες να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς τους στο Facebook ή σε συγκεκριμένες λειτουργίες σε συσκευές και πλατφόρμες που έχουν φτιάξει άλλες εταιρείες, όπως οι Apple, Amazon, Blackberry και Yahoo, που είναι γνωστές ως διασυνδεδεμένοι εταίροι.

«Καμία από αυτές τις συνεργασίες ή τις λειτουργίες δεν παρείχε στις εταιρείες πρόσβαση σε πληροφορίες χωρίς την άδεια των ανθρώπων, ούτε παραβίαζε την ρύθμισή μας του 2012 με την FTC», γράφει ο Κωνσταντίνος Παπαμιλτιάδης διευθυντής πλατφορμών προγραμματιστών και προγραμμάτων σε ανάρτησή του σε ιστολόγιο.

Η εταιρεία σημείωσε επίσης ότι αυτοί οι εταίροι είχαν πρόσβαση σε μηνύματα, αλλά οι χρήστες «θα έπρεπε πρώτα να έχουν ξακάθαρα συνδεθεί (sign in) στο Facebook» προτού χρησιμοποιήσουν μια λειτουργία ανταλλαγής μηνυμάτων ενός εταίρου.

Ανακοίνωσε τέλος ότι τερμάτισε σχεδόν όλες αυτές τις συνεργασίες τους τελευταίους μήνες, εκτός από αυτήν με την Apple και την Amazon.

Keywords
Τυχαία Θέματα