Citigroup : Θετικό σήμα οι εκλογές

23:11 12/12/2018 - Πηγή: In.gr

Οι εκλογές του 2019 είναι ένας θετικός παράγοντας για τη χώρα καθώς σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις θα υπάρξει αλλαγή στην εξουσία με μία κυβέρνηση φιλική προς τις επενδύσεις και τις αγορές, υπογραμμίζει στην έκθεσή της για την παγκόσμια οικονομία η Citigroup.

Η αμερικανική τράπεζα σημειώνει ακόμη ότι από τις διαθέσεις των επενδυτών εξαρτώνται

οι προοπτικές της Ελλάδας το επόμενο έτος, τη στιγμή που -όπως επισημαίνει- οι πραγματικές επενδύσεις έχουν σημειώσει βουτιά, οι τραπεζικές πιστώσεις συνεχίζουν να συρρικνώνονται, η ιδιωτική κατανάλωση δεν αναμένεται να επιταχυνθεί και η αποταμίευση είναι αρνητική.

Μεταξύ άλλων, στην ανάλυσή της η Citi βλέπει πάντως ότι οι δομικές αδυναμίες εξακολουθούν να υφίστανται. Παρά τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και τη μεγάλη εσωτερική υποτίμηση, η ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών βελτιώθηκε λιγότερο από ό,τι σε άλλες χώρες της ΕΕ. Οι εσωτερικές αποταμιεύσεις εξακολουθούν σε μεγάλο βαθμό να είναι ανεπαρκείς στο να στηρίξουν τις επενδυτικές ανάγκες της οικονομίας, αφού οι πραγματικές επενδύσεις μειώθηκαν περίπου 65% από το 2007.

Το πρόσφατο σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος να δημιουργήσει ένα είδος κακής τράπεζας και να μεταφέρει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών μπορεί να βοηθήσει στην αποδέσμευση ορισμένων πιστώσεων προς την οικονομία, τη διετία 2019-2020. Συνολικά, ωστόσο, οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένες από τις διακυμάνσεις της εμπιστοσύνης μεταξύ των ξένων επενδυτών, οι οποίοι παραμένουν σχεδόν οι μόνοι χρηματοδότες στην οικονομία.

Αναφορικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, η Citigroup επισημαίνει ότι βασίζεται κυρίως στην πολιτική. Με το 80% του δημόσιου χρέους στους επίσημους πιστωτές, γεγονός που θα διατηρηθεί την επόμενη δεκαετία, η σχέση της Αθήνας με τους Ευρωπαίους πιστωτές θα καθορίζει τη μακροπρόθεσμη διατηρησιμότητα του χρέους και όχι τα οικονομικά στοιχεία, προβλέπει η Giada Giani. Η προθυμία των Ευρωπαίων πιστωτών να υποστηρίξουν τη χώρα, επιτρέποντας ενδεχομένως ένα λιγότερο φιλόδοξο αλλά πιο βιώσιμο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, θα παραμείνει καθοριστική για την αξιολόγηση της ικανότητας της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις χρηματοοικονομικές ανάγκες και υποχρεώσεις στο μέλλον.

Keywords
Τυχαία Θέματα