Brexit: Νίκη της Μέι στην πρόταση μομφής εις βάρος της

23:04 12/12/2018 - Πηγή: In.gr

Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής σε βάρος της πρωθυπουργού της χώρας, Τερέζα Μέι, κατά την ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Η Μέι κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης στην ηγεσία του κόμματός της και της χώρας με 200 ψήφους υπέρ της, έναντι 117 κατά, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τα βρετανικά ΜΜΕ τα οποία μιλούσαν νωρίτερα για επικράτησή της.

Η πλειοψηφία των βουλευτών του Συντηρητικού Kόμματος την στήριξε σε μυστική

ψηφοφορία, αφού η πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν θα είναι υποψήφια για τις επόμενες εκλογές.

Η θέση της Μέι στην ηγεσία του κόμματός της είναι διασφαλισμένη για τους επόμενους 12 μήνες, καθώς οι κανονισμοί των Συντηρητικών δεν επιτρέπουν άλλη αμφισβήτηση της ηγεσίας πριν περάσει αυτό το διάστημα.

Η διαδικασία της διεξαγωγής ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής ενεργοποιήθηκε από τους Συντηρητικούς βουλευτές την Τρίτη, όποτε και συγκεντρώθηκε το ποσοστό 15% της κοινοβουλευτικής ομάδας των Τόρις που απαιτείτο.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας έπρεπε να εξασφαλίσει την απλή πλειοψηφία των 159 σε σύνολο 315 βουλευτών προκειμένου να παραμείνει ηγέτης των Συντηρητικών. Ωστόσο, από νωρίς τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία είχαν ανακοινώσει ότι πάνω από 180 βουλευτές των Συντηρητικών έχουν εκφράσει την στήριξή τους στην πρωθυπουργό.

BREAKING: Theresa May keeps her leadership
after winning a vote of confidence after a secret ballot.

Follow live reaction here: https://t.co/oC0BUG9wZW pic.twitter.com/QvhfLR7Y4K

Sky News (@SkyNews) December 12, 2018

Οι πρώτες δηλώσεις της Μέι

Στην πρώτη αντίδρασή της, η βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ευχαριστημένη που έλαβε τη στήριξη των βουλευτών της, σημειώνοντας ότι οι πολιτικοί όλων των πλευρών πρέπει να ενωθούν.

Έκανε λόγο για μια ανανεωμένη αποστολή για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι άκουσε τους συναδέρφους της που ψήφισαν εναντίον της.

Μιλώντας έξω από την Ντάουνιγκ Στριτ, λίγο μετά την επικράτησή της στην ψηφοφορία για την πρόταση μομφής που κατέθεσαν οι βουλευτές του κόμματότς της εναντίον της, η Μέι τόνισε ότι θα πάει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιδιώκοντας νομικές και πολιτικές διασφαλίσεις για το ιρλανδικό «μηχανισμό ασφαλείας» (backstop) στη συμφωνία της για το Brexit.

Χρειάζεται να συνεχίσουμε τη δουλειά να ολοκληρώσουμε το Brexit, πρόσθεσε.

'Here is our renewed mission: delivering the Brexit people voted for and bringing the country back together' – Theresa May says she will listen to colleagues who voted against her after winning confidence vote.

For more, head here: https://t.co/UiIIDuAMg7 pic.twitter.com/v17Sng7Qjp

Sky News (@SkyNews) December 12, 2018

Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας δεν έμεινε στη Βουλή για να παρακολουθήσει την ανακοίνωση του αποτελέσματος, αλλά επέστρεψε στην Ντάουνινγκ Στριτ, την πρωθυπουργική κατοικία.

Prime Minister Theresa May has arrived at Downing Street ahead of the results of the no confidence vote.

Follow all the latest here: https://t.co/oqYbra5YAw pic.twitter.com/xRf6flcdzw

Sky News Politics (@SkyNewsPolitics) December 12, 2018

Κόρμπιν: Τώρα το κοινοβούλιο πρέπει να επανακτήσει τον έλεγχο του Brexit

Το βρετανικό κοινοβούλιο χρειάζεται να επανακτήσει τον έλεγχο του Brexit, δήλωσε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, μετά την απόρριψη της πρότασης μομφής που κατέθεσαν Συντηρητικοί βουλευτές κατά της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

«Η σημερινή ψηφοφορία δεν κάνει καμία διαφορά στις ζωές του λαού μας» τόνισε ο αρχηγός των Εργατικών.

«Πρέπει πλέον να φέρει τη ζοφερή της συμφωνία πίσω στη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα ώστε το κοινοβούλιο να επανακτήσει τον έλεγχο» πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα