Brexit: Όχι σε έξοδο χωρίς συμφωνία είπε το βρετανικό κοινοβούλιο

21:36 13/3/2019 - Πηγή: In.gr

Δύο βαριές ήττες, οι οποίες προστίθενται στην χθεσινή, υπέστη η Τερέζα Μέι το βράδυ της Τετάρτης στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Αρχικά, οι βουλευτές απέρριψαν την πρόταση για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. H απόρριψη της σχετικής τροπολογίας έγινε με οριακή πλειοψηφία τεσσάρων ψήφων 312 – 308.

Λίγη ώρα αργότερα σε νέα ψηφοφορία, που αφορούσε τη πρόταση της Μέι για απόρριψη του Brexit χωρίς συμφωνία, οι βουλευτές είπαν

και πάλι «ναι» με 321 ψήφους, σε αντίθεση με τα 278 «όχι».

Σύμφωνα με τον Independent πρόκειται για ακόμα δύο «ταπεινωτικές ήττες» για την Τερέζα Μέι, μετά και τη χθεσινή που αφορούσε τη συμφωνία της για έξοδο από την ΕΕ.

Την ίδια στιγμή οι βουλευτές ψήφισαν όχι στην παράταση του Brexit έως και τις 22 Μαΐου. Σε αυτήν την ψηφοφορία μόλις 164 βουλευτές είπαν «ναι», ενώ 347 είπαν «όχι». Αξίζει να σημειωθεί ότι την εν λόγω τροπολογία είχε διαψεύσει κατηγορηματικά και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα λοιπόν με το BBC, παρά την ψηφοφορία για παράταση έως τις 22 Μαΐου που απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, αύριο, Πέμπτη, το κοινοβούλιο θα ψηφίσει εκ νέου για παράταση της εξόδου. Σε περίπτωση που υπερψηφιστεί αυτή η πρόταση και συμφωνήσει και η ΕΕ, η Βρετανία δεν θα αποχωρήσει από την Ένωση στις 29 Μαρτίου, αλλά σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Ωστόσο αυτή η ημερομηνία δεν είναι ξεκάθαρη μέχρι στιγμής.

Χθες, παρά τις εκκλήσεις, της Τερέζα Μέι, το σχέδιο αποχώρησης που συμπεριελάμβανε τις και τις τελευταίες αλλαγές που συμφωνήθηκαν με την ΕΕ, απορρίφθηκε με 341-242 ψήφους, καθώς οι «νομικά δεσμευτικές» διαβεβαιώσεις των Βρυξελλών δεν καθησύχασαν τις ανησυχίες των σκληροπυρηνικών για το επίμαχο θέμα του ιρλανδικού συνόρου.

Υπό τις συνθήκες αυτές, το μέλλον της Μέι, καθώς οι φωνές για αντικατάστασή της ή και για πρόωρες εκλογές ενισχύονται.

Μετά και την τελευταία αποτυχία, οι Βρυξέλλες σήκωσαν τα χέρια ψηλά. «Η Ε.Ε. έκανε ότι περνάει από το χέρι της ώστε να βοηθήσει την ψήφιση της συμφωνίας αποχώρησης», δήλωσε ο διαπραγματευτής της Ε.Ε. Μισέλ Μπαρνιέ. «Το αδιέξοδο μπορεί να λυθεί μόνο στη Βρετανία. Oι προετοιμασίες μας για το ενδεχόμενο εξόδου χωρίς συμφωνία είναι πιο σημαντικές από ποτέ».

Keywords
Τυχαία Θέματα