Υπ’ ατμόν προς την ανεξαρτησία οι Καταλανοί, στο κενό οι εκκλήσεις του Φελίπε

Σε μια διελκυστίνδα όπου οι δύο πλευρές, η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη, τραβούν το σκοινί, με τον βασιλιά της χώρας να επεμβαίνει με ενωτικό μεν πνεύμα, αλλά με την πλευρά της Μαδρίτης, εξελίσσεται η υπόθεση της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Ο πρόεδρος της περιφέρειας Κάρλες Πουτζδεμόν, ενώ τη Δευτέρα ζητούσε να υπάρξει μια νέα κατανόηση με την Μαδρίτη, την Τρίτη εμφανιζόταν έτοιμος να προχωρήσει στην κήρυξη της ανεξαρτησίας «σε λίγες ημέρες».

Την κρισιμότητα της κατάστασης τονίζει η κίνηση του βασιλιά Φελίπε

να παρέμβει με διάγγελμα καλώντας σε ενότητα. Μια εξαιρετικά σπάνια κίνηση για ισπανό βασιλέα, καθώς περιορίζονται σε εθιμοτυπικά διαγγέλματα και παρεμβάσεις.

Αργά την Τρίτη σε συνέντευξη στο BBC (η οποία έγινε πριν από το βασιλικό διάγγελμα), ο Πουτζδεμόν τόνισε ότι η κήρυξη της ανεξαρτησίας είναι θέμα ημερών, προσδιορίζοντας μάλιστα την ημέρα αυτή «στο τέλος της εβδομάδας ή την αρχή της επόμενης».

Σε ερώτημα για το τι θα πράξει σε αυτήν την περίπτωση όταν θα επέμβει η κυβέρνηση στη Μαδρίτη και θα πάρει τον έλεγχο της κυβέρνησής του, η απάντηση του Κάρλες Πουτζδεμόν ήταν ότι τότε θα επρόκειτο για «ένα λάθος που αλλάζει τα πάντα».

Αυτή τη στιγμή, πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει επαφή ανάμεσα στην κυβέρνησή του και αυτή της Μαδρίτης.

Παράλληλα, περί τους 700.000 ανθρώπους κατέβηκαν το απόγευμα της Τρίτης σε διαδήλωση στο κέντρο της Βαρκελώνης. Η χθεσινή ήταν ημέρα γενικής απεργίας στην Καταλονία σε διαμαρτυρία για την αστυνομική βία κατά την ημέρα του δημοψηφίσματος. Μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων είχε κλείσει, ενώ τα μέσα μεταφοράς κινούνταν μετ’ εμποδίων.

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους την Τρίτη (REUTERS/Susana Vera)«Δύσκολες ώρες»

Ο Φελίπε μίλησε για μια «εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση στην Ισπανία και κάλεσε για την επίτευξη ενότητας. Τόνισε ότι οι οργανωτές του δημοψηφίσματος έθεσαν εαυτούς εκτός του νόμου και ότι «κατέστρεψαν τις αρχές του κράτους δικαίου».

Η κοινωνία της Καταλανίας είναι διασπασμένη, προειδοποίησε ο βασιλιάς και πρόσθεσε ότι το δημοψήφισμα βάζει σε κίνδυνο την οικονομία της περιοχής, που σημειωτέον είναι η πιο ισχυρή της χώρας.

Παρά ταύτα, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ισπανία «θα ξεπεράσει τους δύσκολους καιρούς».

Καταλανοί που παρακολούθησαν σε μπαρ και καφέ το διάγγελμα του Φελίπε, αντέδρασαν με σφυρίγματα και χτυπώντας τα τραπέζια, αναφέρει το BBC.

Περισσότερο τους ενδιέφερε ότι ο Φελίπε δεν είχε να πει λέξη για την αστυνομική βία την περασμένη Κυριακή, όταν πάνω από 850 άτομα τραυματίστηκαν ή ζήτησαν ιατρική βοήθεια. Καθώς επίσης ότι δεν κάλεσε τις δύο πλευρές σε διάλογο και ότι πήρε το μέρος της κυβέρνησης, χάνοντας την ευκαιρία να βοηθήσει για την επίλυση της κρίσης.

Η αβέβαιη επόμενη ημέρα

Μετά και από αυτά, το ερώτημα στο τι θα φέρουν οι επόμενες ημέρες, ειδικά μάλιστα αν περιλαμβάνουν και κήρυξη της ανεξαρτησίας, γίνεται όλο και πιο έντονο.

Η Μαδρίτη έχει απειλήσει με άρση της αυτονομίας της επαρχίας – οι Ciudadanos μάλιστα θεωρούν ότι αυτό πρέπει να γίνει άμεσα. Πώς θα απαντήσει σε περίπτωση μονομερούς ανακήρυξης;

Οι Βρυξέλλες πάντως έχουν πάρει ανοικτά το μέρος της ισπανικής κυβέρνησης ενώ βέβαια δεν θα αναγνώριζαν ποτέ την Καταλονία αν δεν το έκανε η Μαδρίτη…

The post Υπ’ ατμόν προς την ανεξαρτησία οι Καταλανοί, στο κενό οι εκκλήσεις του Φελίπε appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα