Εξω πάει καλά με τα ΜΜΕ/ Μπίρες με την Bild, άρθρο στους FT

Στο εσωτερικό μέτωπο, εχθρός είναι τα ΜΜΕ και η διαπλοκή. Αλλά ακολουθώντας την ρήση του Κωνσταντίνου Καραμανλή «έξω πάμε καλά», ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει πρόβλημα με τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Ούτε καν με αυτά που κατά καιρούς του έχουν ασκήσει ιδιαίτερα έντονη πολεμική.

Ετσι λοιπόν, παραφράζοντας τον τίτλο της ταινίας «Νύχτες με τον εχθρό μου» θα μπορούσαμε να σχολιάσουμε «μπύρες με τον εχθρό του», αφού ο Πρωθυπουργός

κάθησε στο ίδιο τραπέζι, απολαμβάνοντας κλασική γερμανική μπύρα weiss (από όσο διακρίνουμε στη φωτογραφία) με κορυφαία στελέχη της εφημερίδας «Bild». Μία ιδιαίτερη και μάλλον απρόσμενη παρέα για μερικές στιγμές χαλάρωσης κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στις Βρυξέλλες.

Εκτός από τον Νίκο Παππά, δίπλα στον κ. Τσίπρα διακρίνεται μία πολύ ισχυρή προσωπικότητα του γερμανικού Τύπου και της γενικότερης πολιτικο-οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, ο Ματίας Ντόφνερ, διευθύνων σύμβουλος του εκδοτικού οίκου «Axel Springer SE», ενός από τα μεγαλύτερα εκδοτικά συγκροτήματα στη Γερμανία, στο οποίο ανήκει η «Bild».

Το κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση, σύμφωνα με την ανάρτηση στο Tweeter του εκδότη της εφημερίδας Κάι Ντίεκμαν (ο οποίος ήταν ομοτράπεζος) ήταν φιλικό, με συνοδεία μπύρας και σε χαλαρή ατμόσφαιρα. Ο κ. Τσίπρας ήταν προσκεκλημένος του ιδρύματος Σπρίνγκερ για σειρά επαφών αλλά και γι αμία ομιλία σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Auf ein Feierabend-Bier in Brüssel: mit @tsipras_eu & @axel_springer-CEO Mathias Döpfner. @BILD @ekathimerini pic.twitter.com/8WcPylvVlQ

Kai Diekmann (@KaiDiekmann) April 14, 2016

Στο δείπνο εργασίας του ινστιτούτου Axel Springer, στο Μάχελεν. Είναι προφανές ότι οι μπίρες… κυνηγούν τον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες (Alexandros Michailidis / SOOC)Από το ίδιο δείπνο εργασίας τού ινστιτούτου Axel Springer, στο Μάχελεν (Alexandros Michailidis / SOOC)

Αρθρο Τσίπρα στους Financial Times με αιχμές κατά ΔΝΤ

Εκτός από τη συνάντηση με τους ισχυρούς άνδρες του συγκροτήματος Springer ο κ. Τσίπρας έδωσε το «παρών» με ένα άρθρο στην ιστοσελίδα των Financial Times, «Greece has defied doom-monters – now the IMF must do tis bit». Εκεί ο Πρωθυπουργός στρέφεται κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θέλοντας να περάσει το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση -σε σχέση με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ- για να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς στόχους της συμφωνίας.

Αντίθετα με τις προβλέψεις που είχε κάνει το Ταμείο τον Οκτώβριο, όπως σημειώνει ο ίδιος, το 2015 ήταν μία χρονιά στασιμότητας και η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2% και όχι 2,3%. «Υστερα από έξι χρόνια βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης, κατά τη διάρκεια της οποίας το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 25%, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή θέτει τις βάσεις για μία σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη», υπογραμμίζει ο Πρωθυπουργός, παραθέτοντας μία σειρά από επιτεύγματα που κατόρθωσε η κυβέρνηση υπό αυτές τις συνθήκες τους τελευταίους μήνες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ίδιος θέλησε να αναδείξει ότι «παρότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων είναι πολύ πιο ήπιο και πιο καλά σχεδιασμένο από τα προγενέστερα», η κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον δύσκολων αποφάσεων. Η κατάσταση δυσχεραίνει λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία και, ασφαλώς, λόγω της προσφυγικής κρίσης. Η καλύτερη λύση και ο στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει γρήγορα η πρώτη αξιολόγηση, όπως τονίζει ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση «έχει φτάσει σε συμφωνία με όλους τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς ως προς το μέγεθος του δημοσιονομικού πακέτου που πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι το 2018», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Αναφέροντας κάποια από τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, το Φορολογικό, το Ασφαλιστικό, την πάταξη του παράνομου εμπορίου καπνού και καυσίμων, ο κ. Τσίπρας δηλώνει με βεβαιότητα ότι θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό όπως έχει συμφωνηθεί με τους Θεσμούς, ενώ, παράλληλα, «θα διαμοιραστούν τα βάρη της δημοσιονομικής προσαρμογής με δίκαιο τρόπο στην κοινωνία, απαιτώντας περισσότερα από αυτούς που έχουν περισσότερα να προσφέρουν».

Για αυτό και η κυβέρνηση «αδυνατεί να καταλάβει γιατί το Ταμείο επιμένει στην αλλαγή του σχεδιασμού των μεταρρυθμίσεων, καθιστώντας τες λιγότερο προοδευτικές και μεταθέτοντας το βάρος στους φτωχότερους», όπως τονίζει ο ίδιος. Επαναλαμβάνοντας ποιοι είναι οι στόχοι της κυβέρνησης –δημοσιονομική πειθαρχία, αξιοπιστία και κοινωνική δικαιοσύνη- και θέτοντας το παράδειγμα που αποδεικνύει την προσπάθεια της κυβέρνησης –το Φορολογικό- ο Πρωθυπουργός εκφράζει την πεποίθηση ότι εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές και ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

«Η καθυστέρηση και η αδιαφορία απέναντι στο πνεύμα της συμφωνίας δεν εξυπηρετεί τις αρχές πάνω στις οποίες διαπρέπει η Ευρώπη», σημείωσε στην ίδια συνέντευξη ο κ. Τσίπρας.

The post Εξω πάει καλά με τα ΜΜΕ/ Μπίρες με την Bild, άρθρο στους FT appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα