Comicdom Con Athens 2016: Η γιορτή των κόμικς ξαναρχίζει

Το ραντεβού του Απριλίου παραμένει σταθερό. Το Comicdom Con Athens, η μεγάλη γιορτή των κόμικς βασισμένη στα πρότυπα των αντίστοιχων διεθνών διοργανώσεων, ξεκινά την Παρασκευή 15 Απριλίου και θα διαρκέσει ένα τριήμερο στο σταθερό του στέκι, την Ελληνοαμερικανική Ενωση. Μπαίνοντας αισίως στη δεύτερη δεκαετία του, το φεστιβάλ μεγαλώνει και επεκτείνεται σε δύο νέους χώρους, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Μια αναγκαία επέκταση, αφού πέρυσι

το φεστιβάλ ξεπέρασε τους 12.000 επισκέπτες.

Οπως κάθε χρόνο, οι φίλοι της 9ης τέχνης θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τους έλληνες δημιουργούς και τα έργα τους, καθώς και κάποιους διεθνούς εμβέλειας προσκεκλημένους. Εφέτος το «παρών» θα δώσει ο βρετανός σχεδιαστής Charlie Adlard, γνωστός για τη δουλειά του σε κόμικς όπως το «The Walking Dead». Σειρά που ενέπνευσε ένα από τα μεγαλύτερα φαινόμενα της σύγχρονης ποπ κουλτούρας και πυροδότησε την παγκόσμια zombie-mania. O Adlard είναι επίσης γνωστός για τη δουλειά του στο 2000 AD (με τις σειρές «Judge Dredd» και «Armitage»), το «Warlock» (Marvel), το «Batman: Gotham Knights» και «Green Lantern / Green Arrow» (DC), τα «Mars Attacks!» και «The X-Files» (Topps) καθώς και το «Playing the Game», ένα graphic novel γραμμένο από την βραβευμένη με Νόμπελ λογοτεχνίας Doris Lessing.

Τιμώμενος έλληνας δημιουργός είναι εφέτος ο Tomek, που επιμελήθηκε και το επίσημο εικαστικό του Comicdom Con Athens 2016. Το πλούσιο πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει επίσης, sketch events, εργαστήρια από ξένους και έλληνες δημιουργούς

Στο φεστιβάλ θα έλθουν επίσης:

Ο γάλλος σχεδιαστής Ted Benoit, κυρίαρχη μορφή της γαλλο-βελγικής σχολής της «καθαρής γραμμής» από τη δεκαετία του ’80. Ανάμεσα στα έργα του ξεχωρίζουν το «Bingo Bongo» (μια σειρά εμπνευσμένη από τον συγγραφέα Bingo B. Bongo) και το «Ray Banana» (σε ύφος film noir). Ο ίδιος έχει εικονογραφήσει δύο άλμπουμ της σειράς «Blake and Mortimer», μιμούμενος τέλεια το στιλ του εκλιπόντος βέλγου δημιουργού Edgar P. Jacobs.

Ο Βορειοϊρλανδός Paul Jason Holden, σχεδιαστής διαφόρων κόμικς («Rogue Trooper», «Judge Dredd», «Johnny Woo» κ.ά.) στα περιοδικά «2000 AD», «Warhammer Monthly» και «Judge Dredd Magazine». Είναι επίσης ιδρυτής της Infurious Comics, μιας εταιρείας που παράγει κόμικς για iPhone και iPod Touch, δημιουργώντας για αυτό το λόγο το Comic Reader App. Μια εφαρμογή για την οποία το BBC έγραψε ότι αποτελεί μια από τις τέσσερις πρωτοποριακές καινοτομίες της εποχής μας, δείχνοντας πώς θα μπορούσε να είναι το μέλλον της έκδοσης και κυκλοφορίας των κόμικς.

Στο φεστιβάλ θα είναι επίσης οι σεναριογράφοι Jim Savard (δημιουργός του –ανεξάρτητου- horror κόμικς Hellion) και Al Ewing («2000 AD», «Jennifer Blood», «Pax Brittania: El Sombra», «Mighty Avengers», «Loki: Agent of Asgard» κ.ά). Ο Κροάτης Goran Sudzuka, που έχει σχεδιάσει, μεταξύ άλλων, το «Hellblazer: Lady Constantine», το «Ghosted», καθώς και το «Outlaw Nation» (με σεναριογράφο τον Jamie Delano) χάρη στο οποίο κέρδισε το Russ Menning Best Newcomer Award στις απονομές των βραβείων Eisner το 2001. Μαζί τους θα είναι και ο Ισραηλινός δημιουργός κόμικς και animator, Mysh, σκηνοθέτης και σχεδιαστής τηλεοπτικών σειρών, ταινιών μικρού μήκους, μουσικών βίντεο κλιπ και κόμικς.

Την παρέα των ξένων καλεσμένων συμπληρώνουν δύο γυναίκες που ειδικεύονται στα manga. Πρόκειται για την ελληνικής καταγωγής Χριστίνα Πλάκα, την πρώτη γυναίκα καλλιτέχνη του είδους στη Γερμανία και κάτοχο του πρώτου –παγκοσμίως- master στις «Σπουδές Manga», καθώς και την Νοτιοκορεάτισσα Sookyung Yoo, σχεδιάστρια και ερευνήτρια της οπτικής έκφρασης των manga. Η τελευταία θα ξεναγήσει τους επισκέπτες στην έκθεση Manga Pioneers, μιλώντας για το έργο και τη ζωή των δημιουργών, αλλά και για τις μεθόδους συντήρησης και αναπαραγωγής των πρωτότυπων σελίδων με την τεχνική genga. Στο τέλος της ξενάγησης, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα εργαστήριο δημιουργίας manga.

Τιμώμενος έλληνας δημιουργός είναι εφέτος ο Tomek, που επιμελήθηκε και το επίσημο εικαστικό του Comicdom Con Athens 2016. Το πλούσιο πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει επίσης, sketch events, εργαστήρια από ξένους και έλληνες δημιουργούς, παρουσιάσεις νέων εκδόσεων, προβολές, παιδικό πρόγραμμα, τον δημοφιλή διαγωνισμό Comicdom Cosplay, καθώς και τις απονομές των –επίζηλων- Ελληνικών Βραβείων Κόμικς,

Πέραν της καθιερωμένης πλέον κεντρικής έκθεσης στην Ελληνοαμερικανική Ενωση, από εφέτος εντάσσεται στο πρόγραμμα του φεστιβάλ η ιστορική έκθεση κόμικς και εικονογράφησης Εν Αιθρία, με περισσότερους από 50 γνωστούς, αλλά και νέους έλληνες δημιουργούς, οι οποίοι θα φιλοξενηθούν στις αίθουσες του Γαλλικού Ινστιτούτου.

info

Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς Comicdom Con Athens 2016

Διοργάνωση: Comicdom Press, Ελληνοαμερικανική Ένωση, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων.

Πού: Ελληνοαμερικανική Ένωση (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι), Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (Σίνα 31, Κολωνάκι), Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50)

Πότε: Παρασκευή 15, Σάββατο 16 και Κυριακή 17 Απριλίου 2016.

Ωρες λειτουργίας: Καθημερινά, από τις 11:00 έως τις 21:30.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη

The post Comicdom Con Athens 2016: Η γιορτή των κόμικς ξαναρχίζει appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα