Τσακαλώτος: «Στο Eurogroup δεν τραβήχτηκαν τα αφτιά μου»

Ο τραπεζικός τομέας και η μείωση των κόκκινων δανείων αλλά και η υπόθεση του πρώην διοικητή της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου απασχόλησαν μεταξύ άλλων το άτυπο Eurogroup που συγκλήθηκε στο Ταλίν της Εσθονίας.

Παρ’ ολ’ αυτά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της συνάντησης είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν τραβήχτηκαν τα αφτιά μου».

Οπως αναφέρει το kathimerini.gr και η απεσταλμένη του στο Ταλίν Ελένη Βαρβιτσιώτης, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι στο Eurogroup δεν

συζητήθηκε το θέμα της Eldorado Gold και ότι «δεν αναφέρθηκε ότι υπάρχει δημοσιονομικό πρόβλημα».

Πρόσθεσε είναι ότι στόχος είναι να λήξει το πρόγραμμα το 2018, χωρίς να υπάρξει και άλλο πρόγραμμα. Όπως είπε, πριν από την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις για το χρέος, το χρηματοδοτικό «μαξιλάρι» και μια τρίτη για τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να υλοποίησει η Αθήνα μετά το 2018.

Παράλληλα, απέρριψε το ενδεχόμενο να χρειαστούν περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα και μίλησε για υπεραπόδοση ορισμένων μέτρων που, με τη σειρά της, καλύπτει την υποαπόδοση κάποιον άλλων.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση Γεωργίου, ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση «δεν αμφισβητεί τα στατιστικά στοιχεία του κ. Γεωργίου». Πρόσθεσε ότι η καταδίκη αφορούσε τεχνικότητες της διοίκησης που άσκησε στην ΕΛΣΤΑΤ και όχι τα ίδια τα στατιστικά, για τα οποία, όπως τόνισε, δεν υπάρχει και δεν χωράει καμία αμφισβήτηση.

Ωστόσο, μετά το πέρας της συνόδου τις ανησυχίες των υπουργών Οικονομικών της συνόδου σχετικά με αυτή την υπόθεση εξέφρασε ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Η δικαστική και στατιστική ανεξαρτησία είναι βασικά στοιχεία μιας σύγχρονης δημοκρατίας και πρέπει να διασφαλίζονται από όλους» τόνισε. Για την τρίτη αξιολόγηση είπε ότι η ιδέα είναι να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους και υπενθύμισε ότι τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται ήδη στην Αθήνα προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για τη γρήγορη εκκίνησή της

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα έχει διανύσει μεγάλη απόσταση το τελευταίο διάστημα. Το Eurogroup χαιρέτισε την πρόταση της Επιτροπής για την έξοδό της από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, η οποία αναμένεται να επικυρωθεί και επίσημα από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων αργότερα μέσα στο μήνα.

Μοσκοβισί: «Σημαντική βελτίωση της ελληνικής οικονομίας»

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί έκανε λόγο για μια «σημαντική και αποφασιστική χρονιά» για την Ελλάδα.

Οπως είπε ο επίτροπος Οικονομίας, η τρίτη αξιολόγηση έχει να κάνει κυρίως με την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί και τώρα προετοιμάζονται τα χρονοδιαγράμματα που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα ως τη λήξη του προγράμματος.

Ο Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε τη σημαντική βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνοντας την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας, την έξοδο από τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος και κυρίως το πρώτο θετικό βήμα που έκανε η Ελλάδα προς τις αγορές.

The post Τσακαλώτος: «Στο Eurogroup δεν τραβήχτηκαν τα αφτιά μου» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα