Εκδόθηκε η τρίτη άδεια για τα μεταλλεία της Ολυμπιάδας – εκκρεμούν οι Σκουριές

Μια ακόμη άδεια για τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας εκδόθηκε σήμερα Παρασκευή από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πρόκειται για την έγκριση της τεχνικής μελέτης για το κλείσιμο των παλαιών εκμεταλλεύσεων του μεταλλείου Ολυμπιάδας. Η εκκρεμότητα που απομένει για την εν λόγω εγκατάσταση και αναμένεται να κλείσει άμεσα (μέσα στην ημέρα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου) είναι

η άδεια εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού για τη μονάδα λιθογόμωσης.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι μεταλλωρύχοι αποχώρησαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος όπου βρίσκονταν από χθες Πέμπτη.

Πάντως, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισημαίνεται ότι τόσο η άδεια που εκδόθηκε όσο και εκείνη που εκκρεμεί είναι ήσσονος σημασίας για τη λειτουργία του συγκροτήματος της Ολυμπιάδας, το οποίο μπορεί να λειτουργεί κανονικά με τις ήδη εκδοθείσες άδειες.

Η απόφαση για την τεχνική μελέτη, που αφορά το κλείσιμο των παλαιών εκμεταλλεύσεων του μεταλλείου Ολυμπιάδας, προβλέπει ότι η έγκριση «δύναται να ανακληθεί σε περίπτωση μη τήρησης των ανωτέρω όρων καθώς και για οποιοδήποτε λόγο δημοσίου συμφέροντος και ιδίως για λόγους προστασίας της ασφάλειας των εργαζομένων, των περιοίκων και της προστασίας του περιβάλλοντος».

Είχε προηγηθεί την Τετάρτη η έκδοση δύο ακόμη αδειών: της τροποποίησης της άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού του χώρου απόθεσης στην περιοχή της Ολυμπιάδας και της λειτουργίας νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα.

Η βασική εκκρεμότητα αφορά πλέον την άδεια εγκατάστασης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στο εργοστάσιο εμπλουτισμού των Σκουριών, θέμα το οποίο παραπέμφθηκε στη διαιτησία.

Eldorado: «Θετικό βήμα η άδεια»

Σε δήλωσή του για την συγκεκριμένη αδειοδότηση, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, Τζορτζ Μπερνς«μιλά για ένα ακόμη θετικό βήμα προς τα εμπρός».

Σημειώνει ωστόσο ότι «περιμένουμε ακόμα τα υπόλοιπα θέματα, για τα οποία εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι μπορούν να επιλυθούν με ειλικρινείς διαπραγματεύσεις. Καλούμε για άλλη μια φορά τον υπουργό να συνεργαστεί μαζί μας προς αυτήν την κατεύθυνση».

Καταλήγει επισημαίνοντας ότι «αμέσως μετά την παραλαβή της απαιτούμενης άδειας για το έργο στις Σκουριές και την πρόθεση οικοδόμησης μιας σχέσης συνεργασίας και διαλόγου από την ελληνική κυβέρνηση, η εταιρεία θα είναι σε θέση να επανεκτιμήσει τις επενδυτικές επιλογές της στην Ελλάδα».

The post Εκδόθηκε η τρίτη άδεια για τα μεταλλεία της Ολυμπιάδας – εκκρεμούν οι Σκουριές appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα