Τραγωδία στη Μόρια της Λέσβου

Μπορεί να είναι ένα φρικτό δυστύχημα, από αυτά που συμβαίνουν όταν μια φιάλη υγραερίου εκρήγνυται –πόσα και πόσα τέτοια γίνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα και δεν το μαθαίνουμε. Αλλά εδώ το δυστύχημα συνέβη σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στη Μόρια, τα θύματα είναι μια 60χρονη γυναίκα με τον εξάχρονο εγγονό της που φαίνεται πως έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη

μέσα στη σκηνή τους τη νύχτα και τη φωτιά που εξαπλώθηκε. Μια γυναίκα και ένα παιδί που ήρθαν στην πατρίδα μας για να γλιτώσουν από τις βόμβες και κάηκαν ζωντανοί… Η κατάσταση στη Λέσβο έρχεται να αθροιστεί στα όσα συμβαίνουν τελευταία και στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων της Σούδας στη Χίο. Συνθέτοντας ένα εκρηκτικό -και κυριολεκτικά δυστυχώς- πρόβλημα που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση.

Ενώ οι αρχές έκαναν λόγο για δύο επιβεβαιωμένους θανάτους, ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Μόρια αναφέρουν ότι υπάρχει και τρίτος θάνατος. Τα θύματα είναι Κούρδοι από το Ιράκ που βρίσκονταν στη Λέσβο εδώ και τέσσερις μήνες. Αλλοι δύο ομοεθνείς τους, μια νέα γυναίκα με το ανήλικό της παιδί, μεταφέρθηκαν με αεροδιακομιδή στην Αθήνα με σοβαρά εγκαύματα προκειμένου οι περιπτώσεις τους να αντιμετωπισθούν από εξειδικευμένους γιατρούς.

Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε μετά την έκρηξη. Με συνέπεια πολλοί πρόσφυγες να επιχειρήσουν να φύγουν από τον καταυλισμό και να περάσουν τη νύχτα στο κρύο

Στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης μεταφέρθηκαν περίπου 10 μετανάστες και πρόσφυγες με ελαφρά εγκαύματα ή αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας των πυκνών καπνών που σκέπασαν το χώρο.

Το περιστατικό συνέβη γύρω στις 11 το βράδυ της Τετάρτης όταν εξερράγη φιάλη υγραερίου την ώρα που μαγείρευε στη σκηνή της η 60χρονη και το εγγόνι της κοιμόταν δίπλα της. Και οι δυο εγκλωβίστηκαν μέσα στην πλαστική σκηνή που άρχισε να φλέγεται και κάηκαν ζωντανοί…

Στιγμιότυπο από τις καταστροφές

Το βράδυ της Πέμπτης, ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στον καταυλισμό με ανάρτησή της στο twitter ανέφερε ότι οι νεκροί στον καταυλισμό της Μόριας είναι τουλάχιστον τρεις και πρόκειται για μια μητέρα με δύο παιδιά.

BREAKING: Fire on #Moria camp. A mother & 2 children confirmed dead. Life & death in a detention camp Via @UnitedRescueAid pic.twitter.com/9xBjcK3wjn

— PROACTIVA OPEN ARMS (@PROACTIVA_SERV) November 24, 2016

H σύγχυση είναι προφανής. Αλλα υποστήριξαν οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο σημείο, άλλα ανέφεραν οι Αρχες –η αστυνομία δεν επιβεβαίωσε καν ότι πρόκειται για γκαζάκι. Οπως και αναμενόμενος ήταν ο πανικός και η ένταση στον καταυλισμό της Μόριας που επακολούθησε της έκρηξης και της πυρκαγιάς. Εγιναν πολλά επεισόδια και πολλοί βγήκαν έξω από τον καταυλισμό κατευθυνόμενοι προς την πόλη της Μυτιλήνης.

Η κατάσταση εκτονώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής ύστερα από την παρέμβαση των ΜΑΤ και της πυροσβεστικής. Δεκάδες, ωστόσο, πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν τη νύχτα στο κρύο, καθώς μεγάλες είναι οι καταστροφές στον καταυλισμό από τη φωτιά.

Οι δηλώσεις Μουζάλα για τη Χίο

Σε κάθε περίπτωση η τραγωδία στη Μόρια έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Και κυρίως στο ζήτημα ότι χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν αναγκαστικά στα νησιά του Αιγαίου στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει συναφθεί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τουρκίας. Αυτός ο «εγκλωβισμός» προκαλεί και τη δυσφορία των προσφύγων που παραμένουν επί μήνες σε ένα νησί, ενώ θέλουν να πάνε στην Ευρώπη και φυσικά των κατοίκων που συχνά φτάνουν στα όριά τους.

Οι χιλιάδες πρόσφυγες περιμένουν επί μήνες στα νησιά μέχρι να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου μια διαδικασία που έχει αποδειχτεί εξαιρετικά χρονοβόρα με ευθύνη και τον ελληνικών Αρχών. Με βάση τη συμφωνία μόνο εφόσον το άσυλο εγκριθεί θα πρέπει να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα και έπειτα σε άλλες χώρες υποδοχής, αλλιώς πρέπει να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία. Αρα το πρόβλημα παραμένει στα νησιά του Αιγαίου που καλούνται με ανεπαρκείς δομές να φιλοξενήσουν επί μακρόν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Μόλις χθες Πέμπτη, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, έφθασε στο σημείο να επιρρίψει ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και στη ΝΔ, για την κατάσταση που επικρατεί με τους πρόσφυγες στη Χίο και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μουζάλας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, κατηγόρησε τον Δήμο Χίου ότι αντιστέκεται στην κατασκευή νέου καταυλισμού στην περιοχή ΧΑΔΑ, παρά το γεγονός ότι είχε αρχικά συμφωνήσει σε αυτή τη λύση, ενώ κατήγγειλε ότι η NΔ υποκινεί ενέργειες που εμποδίζουν τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης σε διάφορα νησιά για άτομα που έχουν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά.

Διευκρίνισε πάντως ότι η στάση του Δήμου Χίου επηρεάστηκε από την οργή της τοπικής κοινωνίας, η οποία υποκινήθηκε από τη «συστηματική δουλειά» ακροδεξιών και ρατσιστικών στοιχείων.

Με παρέμβασή του στον ΣΚΑΙ, ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς, διέψευσε τις καταγγελίες του υπουργού. Αντέτεινε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει υπαναχωρήσει από οιαδήποτε συμφωνία, αλλά αντίθετα το πρόβλημα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές.

Σε διάψευση της καταγγελίας ότι η ΝΔ εμποδίζει την κατασκευή κλειστών κέντρων κράτησης προέβη, επίσης μέσω του ΣΚΑΪ, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Eνωσης με την Τουρκία για το Προσφυγικό δεν επιβάλει την παραμονή των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά.

Ο κ. Μουζάλας απάντησε ότι η μεταφορά των προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα δεν είναι δυνατή βάσει της συμφωνίας, καθώς αυτή είναι η ερμηνεία που έχουν επιλέξει τόσο η Κομισιόν όσο και η Αγκυρα.

Προειδοποίησε δε ότι εάν καταρρεύσει η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα δεχτούν νέο κύμα χιλιάδων προσφύγων από τη γείτονα χώρα, με τους αριθμούς των καθημερινών αφίξεων να μετρώνται στις χιλιάδες. Αλλωστε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, πρωθυπουργός της Τουρκίας, δεν είχε πρόβλημα να το πει όσο πιο ωμά γίνεται προς την Ευρώπη (και την Ελλάδα): «Αν κόψετε τους δεσμούς, θα πλημμυρίσετε από πρόσφυγες»…

The post Τραγωδία στη Μόρια της Λέσβου appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα