Το νέο Ασφαλιστικό δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ

Από το βράδυ της Πέμπτης το νέο Ασφαλιστικό δεν είναι απλώς μια απόφαση που θα παραμείνει στα χαρτιά, αλλά πέρασε στη φάση της άμεσης υλοποίησης. Το πρώτο «βήμα» έγινε την περασμένη Κυριακή οπότε και υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Το δεύτερο, αλλά πιο σημαντικό, είναι ότι δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ και το τρίτο (αναπόδραστο) είναι η εφαρμογή του.

Οι 76 σελίδες του νομοσχεδίου με τις τροπολογίες που προστέθηκαν

σε αυτό την τελευταία στιγμή, δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως γεγονός που σημαίνει ότι ορισμένες εκ των διατάξεών του τίθενται σε άμεση εφαρμογή.

Tα πρώτα μέτρα που θα εφαρμοστούν

Από τα πρώτα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα είναι η αύξηση της παρακράτησης φόρου για μισθωτούς και συνταξιούχους, η περικοπή των επικουρικών συντάξεων και του ΕΚΑΣ όπως επίσης και ο νέος υπολογισμός του εφάπαξ.

Ταυτόχρονα βέβαια, θα ενεργοποιηθεί και η διάταξη που περίμεναν χιλιάδες οδηγοί και η οποία αφορά στην ανάκτηση των πινακίδων με καταβολή όχι του συνόλου των τελών κυκλοφορίας αλλά μόνο του μέρους που αντιστοιχεί μέχρι το τέλος του έτους με μια προσαύξηση. Η διάταξη για τα τέλη όπως δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ έχει ως εξής:

για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας ενός (1) μηνός, καταβάλλονται τα 2/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας,για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας τριών (3) μηνών, καταβάλλονται τα τέσσερα δωδέκατα (4/12) του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας,για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος αυτού, καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετησίων τελών κυκλοφορίας που απομένουν έως τις 31.12.2016 συν (+) δύο δωδέκατα (2/12) ετησίων τελών κυκλοφορίας.

Προκειμένου για τον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας που γίνεται η άρση της ακινησίας, λογίζεται ως ολόκληρος μήνας ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή της άρσης αυτής. Έτσι, αν κάποιος σπεύσει μέσα στον Μάιο, θα πρέπει να πληρώσει τα 10/12 των τελών κυκλοφορίας προκειμένου να κρατήσει τις πινακίδες μέχρι το τέλος του χρόνου.

«Κόφτης» στις συντάξεις

Το νέο Ασφαλιστικό μειώνει συντάξεις, εφάπαξ και λοιπές παροχές σωρευτικά μέχρι και το 2019 κατά 3,5 δισ ευρώ.

«Πλάτη» για να εξασφαλιστούν αυτά τα ιλιγγιώδη ποσά δε βάζουν τα υψηλά εισοδήματα αλλά κυρίως οι νέοι συνταξιούχοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι που χάνουν το ΕΚΑΣ και οι δικαιούχοι επικουρικών που θα δουν τις συντάξεις τους να συρρικνώνονται έως και 70%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.

Οσοι καταθέσουν στο εξής αίτηση συνταξιοδότησης εντάσσονται στο νέο τρόπο υπολογισμού, που οδηγεί σε χαμηλότερες συντάξεις, κυρίως όσους φεύγουν με περισσότερα από 25 έτη και μέσο εισόδημα άνω των 1.000 ευρώ.

Οι απώλειες στις νέες συντάξεις ανέρχονται σε 30% και μεγάλοι χαμένοι είναι οι συνταξιοδοτούμενοι με 35ετία από όλα τα Ταμεία και το Δημόσιο και κυρίως οι υψηλόμισθοι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα.

Καταργούνται τα κατώτατα όρια συντάξεων και θεσμοθετείται Εθνική Σύνταξη στα 384 ευρώ μετά από 20 χρόνια ασφάλισης (το ποσό της απομειώνεται 2-10% για όσους φεύγουν με 15-20 χρόνια, δηλαδή στην 15ετία είναι 345 ευρώ). Σε αυτήν προστίθεται η ανταποδοτική σύνταξη, που υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές από το 2002 και τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης (για 40 χρόνια η αναπλήρωση φτάνει στο 40,7%).

Μεγάλη σφαγή έως και 70% αναμένεται υποστούν οι επικουρικές συντάξεις, 200.000 χαμηλοσυνταξιούχοι θα χάσουν το 2017 το ΕΚΑΣ ενώ χαμένοι βγαίνουν οι δικαιούχοι εφάπαξ (μείωση εφάπαξ 12%-15%), οι δικαιούχοι μερίσματος του ΜΤΠΥ (μείωση 33%), οι υψηλοσυνταξιούχοι (μείωση του ανώτατου πλαφόν σε 2000 ευρώ για την ατομική σύνταξη και 3000 ευρώ για τις πολλαπλές) και οι συνταξιούχοι χηρείας (θέσπιση ορίου ηλικίας 55 ετών).

Δραματική επιβάρυνση έως και 200% θα υποστούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν υψηλό εισόδημα, λόγω της αύξησης των εισφορών. Αν μάλιστα υπολογιστούν αθροιστικά φόροι και εισφορές, η επιβάρυνση ανέρχεται στο 55% του καθαρού εισοδήματος.

The post Το νέο Ασφαλιστικό δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα