Το λάθος email που στοίχισε 16 ζωές στο μετρό των Βρυξελλών

Μπορεί ένα λάθος να ευθύνεται για μια ακόμη, εξίσου πολύνεκρη καταστροφή, πέρα από αυτή που έφερε η πρώτη τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών;

Μια σειρά συμπτώσεων και λανθασμένων ενεργειών το τραγικό εκείνο πρωινό της επίθεσης της 22ας Μαρτίου στην πρωτεύουσα του Βελγίου, ίσως να έδωσε το περιθώριο στους τρομοκράτες να φέρουν σε πέρας το δεύτερο μέρος του σχεδίου τους, χτυπώντας και στο μετρό των Βρυξελλών.

Η αρμόδια επιτροπή του βελγικού Κοινοβουλίου που ερευνά τα γεγονότα εκείνης της

ημέρας και το αν αυτά θα μπορούσαν να προληφθούν, έφερε στο φως μια εντυπωσιακή πληροφορία. Οπως έγινε γνωστό, ένα email που ενημέρωνε για τα γεγονότα και προειδοποιούσε για επαπειλούμενη δεύτερη επίθεση, εστάλη στην προσωπική αντί για υπηρεσιακή διεύθυνση του αρμόδιου για την ασφάλεια στο δίκτυο του μετρό των Βρυξελλών, με αποτέλεσμα να το δει δυστυχώς πολύ αργά, μετά τις επιθέσεις..

Παίρνοντας τα γεγονότα με την χρονική τους σειρά, στις 08:03 (τοπική ώρα) εκείνης της Τρίτης, πέντε λεπτά μετά το χτύπημα στο αεροδρόμιο Ζαβαντέμ, ο Τζο Ντεκούιπερ, υπεύθυνος της αστυνομίας του δικτύου μετρό των Βρυξελλών, έμαθε από στρατιωτικές πηγές ότι η έκρηξη οφειλόταν σε επίθεση αυτοκτονίας.

Σε εκείνο το χρονικό σημείο, αναφέρει το CNN, οι αρχές δεν είχαν την δικαιοδοσία να κλείσουν το μετρό.

Το Ομοσπονδιακό κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων διέταξε στις 08:50 τις αρμόδιες αρχές να κλείσουν το μετρό και οι βασικοί σταθμοί στις Βρυξέλλες (αλλά επίσης και σημεία ζωτικής σημασίας, όπως ο πυρηνικός σταθμός). Πρόκειται όμως για διαταγή που δεν έφτασε έγκαιρα στους αρμόδιους.

Λίγα λεπτά αργότερα, στις 09:07, η ομοσπονδιακή αστυνομία έστειλε στον Ντεκούιπερ email με το οποίο διέτασσε το κλείσιμο του δικτύου ως το μεσημέρι εκείνης της ημέρας.

Ωστόσο αυτό το δεύτερο μήνυμα έφτασε στην προσωπική διεύθυνσή του, είπε στην επιτροπή ο Ντεκούιπερ, και έτσι το είδε μετά τις επιθέσεις. Διευκρίνισε πάντως ότι ακόμα και αν το είχε διαβάσει έγκαιρα, δεν θα μπορούσε να είχε κάνει πολλά, γιατί η εκκένωση του δικτύου χρειάζεται «τουλάχιστον 30 λεπτά».

Η επίθεση στον σταθμό Μαλμπέκ έγινε στις 09:11 με αποτέλεσμα το θάνατο 16 ανθρώπων, πέρα από τους 16 που είχαν σκοτωθεί μία ώρα νωρίτερα στο αεροδρόμιο.

Για τις επιθέσεις ανέλαβε την ευθύνη η ISIS ενώ η βελγική αστυνομία μετά από συντονισμένες ενέργειες εξάρθρωσε μεγάλο μέρος του πυρήνα που σχετίζεται με τις επιθέσεις και δρούσε στο Βέλγιο και τη Γαλλία.

The post Το λάθος email που στοίχισε 16 ζωές στο μετρό των Βρυξελλών appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα