Το (γιορτινό) λίπασμα της γης

Πώς θα σας φαινόταν αν πηγαίνατε να αγοράσετε στολίδια και δίπλα στις μπάλες, τις νιφάδες και τις φάτνες με τους συνήθεις «ύποπτους», τη Μαρία, τον Ιωσήφ, το μωρό, τους αγγέλους, τους τρεις Μάγους, τους βοσκούς και τα προβατάκια βλέπατε και τουλάχιστον ένα καγκανέρ (caganer); Τι; Δεν ξέρετε τι είναι; Τότε είναι σίγουρο ότι δεν έχετε βρεθεί ποτέ στη Βαρκελώνη και σε άλλες πόλεις της Καταλονίας την περίοδο των γιορτών. Ο καγκανέρ, που σημαίνει «αφοδεύων» και πιο κομψά δεν μπορούμε με το θέσουμε, είναι παραδοσιακό καταλανικό

έθιμο των Χριστουγέννων που έχει πάνω από δύο αιώνες ζωής.

Στην Καταλονία, λοιπόν, η σκηνή της γέννησης έχει εμπλουτιστεί με τον χαρακτήρα του «χωρικού που αφοδεύει» κάτω από ένα δεντράκι και δεν ξενίζει κανέναν, ίσα ίσα είναι αποδεκτό και από την Καθολική Εκκλησία, ενώ από τις αρχές του 18ου αιώνα έχει εξαπλωθεί και σε κάποιες περιοχές της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας. Σύμφωνα με τον θρύλο, αν ένας χωρικός δεν έβαζε ένα καγκανέρ στη σκηνή της γέννησης θα είχε κακή σοδειά την επόμενη χρονιά, αφού κάνοντας την ανάγκη του στην ουσία λιπαίνει τη γη και έτσι συμβολίζει τη γονιμότητά της, την ελπίδα και την ευημερία του κόσμου όλου.

Kεραμικές φιγούρες διασήμων καγκανέρ (Facebook)

Τα χρόνια πέρασαν εν τω μεταξύ, και ο αθώος χωρικός έχει δώσει τη μορφή του σε διασημότητες. Τα Στρουμφάκια, ο Ποπάι, ο Αστερίξ και ο Οβελίξ, καλλιτέχνες, ροκ σταρ, ποδοσφαιριστές και πολιτικοί στη γνωστή στάση, με βρακιά και παντελόνια κατεβασμένα ή φούστες σηκωμένες ανάλογα με το φύλο (λέμε τώρα γιατί αν το μοντέλο είναι Σκωτσέζος σηκώνει κι αυτός το κιλτ του) έχουν δανείσει τη μορφή τους στα καγκανέρ.

Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα το προϊόν της γαστρεντερικής παραγωγής τους είναι επίσης εκτεθειμένο, συνήθως κάτω από ένα δεντράκι δίπλα στη φάτνη, ενώ σε πιο κόσμιες εκδοχές η φιγούρα κάθεται πάντα με γυμνά οπίσθια σε μια τουαλέτα. Κανείς διάσημος δεν έχει γλυτώσει. Τι νομίζετε δηλαδή ότι η Βασίλισσα της Αγγλίας ή ο Πάπας, ο Νικολά Σαρκοζί, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η Χίλαρι Κλίντον, ο Μπαράκ Ομπάμα ή ο Ντόναλντ Τραμπ δεν τα κάνουν; Τα κάνουν, και οι Καταλανοί τούς έχουν έτοιμους τη στιγμή που πρέπει. Όσο πιο διάσημοι μάλιστα τόσο πιο ευπώλητοι είναι ως αφοδεύουσες φιγούρες.

Ο Ζοάν Λιτέρας ιδρυτής της εταιρείας Amics del Caganer που κατασκευάζει χριστουγεννιάτικες κεραμικές φιγούρες και έχει ο ίδιος μια διόλου ευκαταφρόνητη συλλογή από περίπου 600 διαφορετικές, λέει ότι ο καγκανέρ δεν βρίσκεται ποτέ μπροστά στη σκηνή της γεννήσεως. «Αυτό θα ήταν ένδειξη έλλειψης σεβασμού. Είναι πάντοτε κρυμμένος στη γωνία, κάτω από κάποια γέφυρα ή πίσω από ένα δέντρο και κάθε πρωί τα παιδιά παίζουν ένα παιχνίδι, το κυνήγι του καγκανέρ».

Στην παραδοσιακή εκδοχή του, ο καγκανέρ είναι ένας καταλανός αγρότης που αφοδεύει κρυμμένος ανάμεσα στα ζώα του (Facebook)

Περίπου 25 εταιρείες, μερικές από τις οποίες απλά μαγαζάκια, σε διάφορες περιοχές της Καταλονίας κατασκευάζουν μικρές κεραμικές φιγούρες που βάφονται στη συνέχεια με το χέρι. Οι περισσότεροι καγκανέρ φορούν το κόκκινο κασκέτο του καταλανού αγρότη όμως είναι οι διασημότητες που τους έχουν κάνει γνωστό το έθιμο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. «Υποθέτω ότι όπως έχουμε εισάγει εμείς το έθιμο του Χαλοουίν έτσι ανακάλυψαν κάποιοι Αμερικανοί το δικό μας έθιμο και τους αρέσει» λέει στους New York Times ο Σέρζι Αλός, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας caganer.com που είναι ο μεγαλύτερος διανομέας των καγκανέρ στην Αμερική.

Ποια φιγούρα πουλάει περισσότερο; Σύμφωνα με τον Καταλανό εξαγωγέα η Χίλαρι ξεκίνησε πολύ καλά αλλά εν τω μεταξύ ο Τραμπ την ξεπέρασε. Η Μαρίν Λεπέν που ελπίζει να φτάσει και αυτή στην Προεδρία της Γαλλίας μπήκε και αυτή στη παραγωγή. Μένει τώρα να δούμε αν τα καινούργια μοντέλα θα καταφέρουν να ανταγωνιστούν στις πωλήσεις τον Μπαράκ Ομπάμα. «Είναι ο βασιλιάς μας από το 2008», δήλωσε ο κύριος Αλός.

The post Το (γιορτινό) λίπασμα της γης appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα