Ιστορική επίσκεψη του Σίνζο Αμπε στο μνημείο για τα θύματα του Περλ Χάρμπορ

Είναι το κλείσιμο μιας ανοιχτής υπόθεσης που μετρά οκτώ δεκαετίες. Σε μια ανταπόδοση της ιστορικής επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στη Χιροσίμα τον περασμένο Μάιο, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε πραγματοποιεί επίσκεψη στη Χαβάη και στέκεται σιωπηλός μπροστά τα μνημεία των θυμάτων της επίθεσης στο Περλ Χάρμπορ. Ηταν Δεκεμβρίος 1941 (7 του μήνα για την ακρίβεια) όταν η Αυτοκρατορία της Ιαπωνίας επιτέθηκε από αέρος στον ναύσταθμο των ΗΠΑ στη Χαβάη σκορπίζοντας τον θάνατο και προκαλώντας την είσοδο

των Αμερικανών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οχι ο Αμπε, δεν θα ζητήσει συγγνώμη, ούτε ο Ομπάμα το έκανε στη Χιροσίμα. Αλλά έχοντας στο πλευρό του τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ θα κλείσει μια για πάντα αυτό το ιστορικό τραύμα.

Ο Αμπε είναι ο πρώτος ηγέτης της Ιαπωνίας που επισκέπτεται το μνημείο, το οποίο δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 στο σημείο όπου βυθίστηκε μέσα στο λιμάνι το θρυλικό θωρηκτό «USS Arizona», παρασύροντας στο θάνατο 1.177 ναύτες και αξιωματικούς. Συνολικά 2.335 Αμερικανοί είχαν σκοτωθεί στην επίθεση και οι μισοί ήταν μέσα στο θωρηκτό.

Το σημείο της επίθεσης πάντως, είχε επισκεφτεί ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σιγκέρου Γιοσίντα το 1951, μόλις δέκα χρόνια από την επίθεση και έξι από το τέλος του πολέμου, υπενθυμίζει το BBC.

Οπως συνέβη κατά την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα τον Μάιο στην Χιροσίμα, ο Αμπε δεν προτίθεται να ζητήσει συγγνώμη· αλλά θα προσευχηθεί για τα θύματα, θα αποτίσει φόρο τιμής και θα εξάρει την ισχύ της συμμαχίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Δεν πρέπει ποτέ να επαναλάβουμε την φρίκη του πολέμου» δήλωσε ο Αμπε πριν από την αναχώρησή του από την Ιαπωνία. «Μαζί με τον πρόεδρο Ομπάμα θα ήθελα να επιβεβαιώσω στον κόσμο αυτή τη δέσμευση για το μέλλον και την αξία της συμφιλίωσης» συμπλήρωσε.

Ο Αμπε προγραμματίζει να επισκεφτεί και άλλα μνημεία στη Χαβάη, όπως το Εθνικό Κοιμητήριο, πριν την επίσκεψη στο μνημείο του Arizona.

Μετά την επίσκεψη μνημείο του «USS Arizona», οι δύο ηγέτες θα έχουν συνάντηση, την τελευταία πριν την αποχώρηση του αμερικανού προέδρου από τον Λευκό Οίκο. Να σημειωθεί πάντως ότι ο Αμπε ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που συνάντησε ανεπίσημα τον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στη νέα Υόρκη.

Κατά την επίθεση της ιαπωνικής αεροπορίας στο Περλ Χάρμπορ, τον ναύσταθμο του αμερικανικού στόλου στον Ειρηνικό, στις 7 Δεκεμβρίου 1941 σκοτώθηκαν 2.300 αμερικανοί και συνολικά 19 πλοία βυθίστηκαν ή υπέστησαν βαρύτατες ζημιές.

Ηταν η αφορμή για την είσοδο των ΗΠΑ στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η αρχή μιας σκληρής μάχης με τις ιαπωνικές δυνάμεις στον Ειρηνικό μέχρι τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι με ατομικές βόμβες και τη συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας.

The post Ιστορική επίσκεψη του Σίνζο Αμπε στο μνημείο για τα θύματα του Περλ Χάρμπορ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Αναζητήσεις
πως ειναι το μνημειο του περλ χαρμπορ
Τυχαία Θέματα