Το γεύμα των Επτά του Νότου στη Μαδρίτη

Για τον Φρανσουά Ολάντ πρέπει να είναι η τελευταία τέτοια μάζωξη. Ο Πάολο Τζεντιλόνι ίσως να μετρήσει μερικές ακόμα αλλά και αυτός, σε μια Ιταλία που αλλάζει πρωθυπουργούς σαν τα πουκάμισα, δεν έχει και εξασφαλισμένη τη θέση του στις επόμενες. Και ο οικοδεσπότης Μαριάνο Ραχόι, με το ζόρι πρωθυπουργός της Ισπανίας είναι –όσο τον στηρίζουν οι Σοσιαλιστές. Σε κάθε περίπτωση φτάσαμε κιόλας στην τρίτη Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου, έναν θεσμό που ξεκίνησε προ μηνών στο Ζάππειο της Αθήνας

και λαμβάνει χαρακτηριστικά μονιμότητας.

Μετά τη Σύνοδο των Αθηνών και της Λισαβώνας ήταν η σειρά της Μαδρίτης να μαζέψει τους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Κύπρου, της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας και της Ισπανίας.

Με ανάρτηση του στο Twitter, μετά την οικογενειακή φωτογραφία, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε για τη Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου ότι πρόκειται για «μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε στην Αθήνα, διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης».

Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε στην Αθήνα, διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης. #Eumedsummit (2/2) pic.twitter.com/ivQVPPHZMp

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) April 10, 2017

Η τέταρτη Σύνοδος των Επτά θα φιλοξενηθεί στη Λευκωσία. Σειρά θα πάρουν έπειτα η Μάλτα, η Ιταλία και η Γαλλία όταν –και αν– θα σοβαρέψουν τα πράγματα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Τσίπρας κατά την παρέμβαση του θα προωθήσει τη θέση οι ευρωπαϊκές χώρες του Νότου να προτείνουν στην ΕΕ να αναλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο ως προς το Συριακό.

Τζεντιλόνι, Ακόστα, Τσίπρας, Μουσκάτ, Ολάντ, Ραχόι και Αναστασιάδης στη νέα Σύνοδο των Επτά του Νότου (Reuters)

Η Διακήρυξη που θα υιοθετηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κινείται στους θεματικούς άξονες: μεταναστευτικό/προσφυγικό (μεταξύ άλλων ενίσχυση των διαδικασιών ασύλου), ασφάλεια, ανάπτυξη και Κοινωνική Ευρώπη με ειδική αναφορά στο ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο, επενδύσεις και Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, ασφάλεια («η ασφάλεια των πολιτών είναι κύρια προτεραιότητα και εξαρτάται από την ειρήνη και τη σταθερότητα πέρα από τα σύνορα μας»), Κυπριακό (λύση χωρίς εγγυήσεις στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του κεκτημένου της ΕΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος-μέλος της ΕΕ), Brexit.

The post Το γεύμα των Επτά του Νότου στη Μαδρίτη appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα