Την Ελένη Τουλουπάκη επέλεξε ο Αρειος Πάγος για τη θέση της Ελένης Ράικου

Με συντριπτική πλειοψηφία -δέκα έναντι μίας – αναδείχθηκε η νέα επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, ύστερα από την αιφνιδιαστική παραίτηση της Ελένης Ράικου, η οποία ηγήθηκε της συγκεκριμένης υπηρεσίας από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου επέλεξε για το αξίωμα την αντεισαγγελέα Εφετών Ελένη Τουλουπάκη.

Το Συμβούλιο δέχτηκε τη σχετική εισήγηση του αρεοπαγίτη Χαράλαμπου Μαχαίρα. Μειοψήφησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κατσιρόδης,

ο οποίος πρότεινε άλλους, παλαιότερους στην ιεραρχία, εισαγγελικούς λειτουργούς.

Στο Συμβούλιο προήδρευσε η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου ενώ μετείχε και η Εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ξένη Δημητρίου.

Η κυρία Τουλουπάκη θα ηγηθεί της Εισαγγελίας Διαφθοράς για τα επόμενα δύο χρόνια. Η ίδια ήδη μετέχει στο κλιμάκιο των εισαγγελέων που συνδράμουν το έργο των Οικονομικών Εισαγγελέων, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει χειριστεί σημαντικές υποθέσεις που σχετίζονται με τις έρευνες από τις διάφορες λίστες για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες, συμμετείχε στην ομάδα των εισαγγελικών λειτουργών η οποία, με επικεφαλής τον εποπτεύοντα το οικονομικό έγκλημα Παναγιώτη Αθανασίου, μετέβη στη Χάγη, όπου είχε κρίσιμες επαφές για τα λεγόμενα Panama Papers.

Επίσης είχε χειριστεί και την υπόθεση με τις καταθέσεις Φαλτσιανί για τη λίστα Λαγκάρντ καθώς και άλλες παρεμφερείς υποθέσεις.

Η επιλογή της νέας επικεφαλής της νευραλγικής αυτής υπηρεσίας θεωρείται σημαντική, καθώς -και αυτή την εποχή- στην Εισαγγελία Διαφθοράς εκκρεμούν προς έρευνα σημαντικές υποθέσεις για μείζονος σημασίας θέματα, όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ, την Τράπεζα Αττικής, τις υποθέσεις του Ανδρέα Βγενόπουλου και την υπόθεση Novartis. Αλλωστε, φεύγοντας από την υπηρεσία, η Ελένη Ράικου χαρακτήρισε την υπόθεση Novartis «ως κορωνίδα της διαφθοράς στη χώρα μας», αναφερόμενη σε στοιχεία για εκτεταμένο δίκτυο διαφθοράς στα δημόσια νοσοκομεία και όχι μόνον.

Στο έγγραφο της παραίτησης της η κυρία Ράικου κατήγγειλε σχέδιο ηθικής εξόντωσης της από παράκεντρα και συμφέροντα που θίγονται στον χώρο του φαρμάκου, καταγγελίες για τις οποίες διενεργείται έρευνα από τον Αρειο Πάγο. Ερευνα γίνεται επίσης και για την αναφορά της ειδικής ανακρίτριας Διαφθοράς Ηλιάνας Ζαμανίκα ότι η Εισαγγελία Διαφθοράς δεν απέστειλε εγκαίρως στην ανάκριση κατασχεθέντα σε υπόθεση εξοπλιστικών προγραμμάτων στοιχεία.

The post Την Ελένη Τουλουπάκη επέλεξε ο Αρειος Πάγος για τη θέση της Ελένης Ράικου appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα