Το 25% των γάλλων ψηφοφόρων δεν θα ψηφίσει την Κυριακή

17:31 5/5/2017 - Πηγή: Protagon

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Odoxa -η οποία δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, για λογαριασμό του franceinfo- το ένα τέταρτο των γάλλων ψηφοφόρων δεν θα πάει να ψηφίσει την Κυριακή για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Βάσει της ίδιας δημοσκόπησης, το 69% από τους ψηφοφόρους που δεν θα πάνε στις κάλπες θα το κάνουν διστακτικά, αρνούμενο να επιλέξει μεταξύ των δύο φιναλίστ.

Η πιο πιθανή ερμηνεία είναι εκείνη που αναφέρει ότι πολλοί από αυτούς πρόσκεινται στην Αριστερά και είναι

απογοητευμένοι επειδή οι υποψήφιοι πολιτικοί δεν κατάφεραν να περάσουν στον δεύτερο γύρο. Σε αρκετές περιπτώσεις, πολλά Μέσα Ενημέρωσης στη Γαλλία διερωτήθηκαν ακριβώς αυτό: «Και τώρα, ποιον από αυτούς τους δύο να ψηφίσεις;». Τον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν ή την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν; «Μεσιέ Ευρώπη» ή «Μαντάμ Frexit»;

Για παράδειγμα, το ένα τρίτο των υποστηρικτών του ηττημένου υποψηφίου της ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν-Λυκ Μελανσόν, πάντα κατά την ίδια δημοσκόπηση, ο οποίος ήρθε τέταρτος στον πρώτο γύρο, απάντησε στη δημοσκόπηση ότι διάκειται εξίσου αρνητικά απέναντι στον Μακρόν και στην Λεπέν.

Οπως και να συμβαίνει, όπως και να διαγράφεται η εσωτερική μάχη των ψηφοφόρων, το προβλεπόμενο ποσοστό αποχής πρόκειται να είναι το δεύτερο χειρότερο σε δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών, μετά το 1965. Αντίστοιχα, το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των εκλογών πλησίασε το 78%, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Τι «βλέπουν» οι σφυγμομετρήσεις

Μεγάλο προβάδισμα, 23 με 24%, διατηρεί ο Εμανουήλ Μακρόν έναντι της Μαρίν Λεπέν σε τρεις νέες δημοσκοπήσεις για το δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Ειδικότερα, ο κεντρώος υποψήφιος εξασφαλίζει το 61,5% των ψήφων έναντι 38,5% της υποψήφιας του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ipsos Sopra Steria που πραγματοποιήθηκε για το Radio France και τη France Television με δείγμα 2.632 πολιτών στις 4 Μαΐου.

Το ποσοστό του Μακρόν έχει αυξηθεί κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με προηγούμενη δημοσκόπηση. Σύμφωνα δε με τη δημοσκόπηση αυτή, το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο θα φθάσει το 76%.

Σύμφωνα με δύο άλλες δημοσκοπήσεις, της Odoxa και της Harris Interactive, ο Εμανουέλ Μακρόν θα κερδίσει στον δεύτερο γύρο με ποσοστό 62% έναντι 38% της Λεπέν. Η δημοσκόπηση της Odoxa διενεργήθηκε για το περιοδικό Le Point σε δείγμα 998 πολιτών στις 4 Μαΐου, ενώ η δημοσκόπηση της Harris Interactive για το τηλεοπτικό δίκτυο LCP TV διενεργήθηκε σε δείγμα 4.991 πολιτών από τις 2 έως τις 5 Μαΐου.

The post Το 25% των γάλλων ψηφοφόρων δεν θα ψηφίσει την Κυριακή appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα