Τι συμφώνησαν Μέι και Ερντογάν

Προειδοποιήσεις, έμμεσες αλλά σαφείς αναφορές στην κατάσταση στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα, αλλά και συμφωνίες συνεργασίας κόμισε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι κατά την επίσκεψή της στην Τουρκία.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό για την Τουρκία να διατηρήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα πέρυσι.

«Τώρα είναι σημαντικό η Τουρκία να υποστηρίξει αυτή τη δημοκρατία διατηρώντας το κράτος δικαίου και υποστηρίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα»,

είπε σχετικά, χωρίς να θίξει για πολύ ενώπιον του συνομιλητή της αυτό το λεπτό ζήτημα.

Η Τουρκία, εξήγησε η Μέι, είναι από τους παλαιότερους φίλους της Βρετανίας, με σχέση που κρατά αιώνες. Δήλωσε δε περήφανη που η Βρετανία στάθηκε δίπλα στην Τουρκία για την προάσπιση της δημοκρατίας της κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Το πραξικόπημα ήταν εξάλλου μία από τις πρώτες μείζονες διεθνείς κρίσεις που είχε να αντιμετωπίσει η Μέι, η οποία ανέλαβε την πρωθυπουργία μόλις δύο ημέρες νωρίτερα, στις 13 Ιουλίου.

Το Κυπριακό και η Συρία επίσης ήταν στην ατζέντα των συζητήσεων της βρετανής πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν

Η βρετανή πρωθυπουργός εστίασε πάντως και στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, την ώρα μάλιστα που το Λονδίνο, μετά το Brexit, ενδιαφέρεται να αναπτύξει διμερείς σχέσεις.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία ύψους 100 εκατομμυρίων στερλινών για την ανάπτυξη του τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους TF-X, ενός φιλόδοξου προγράμματος της Αγκυρας με σχεδιαζόμενο ορίζοντα ολοκλήρωσης στα μέσα της δεκαετίας του 2020. Η τουρκική αεροπορική βιομηχανία TAI και η βρετανική BAE Systems θα συνεργαστούν για τους κινητήρες, τα οπλικά συστήματα και τα ραντάρ του αεροσκάφους.

Επιπλέον οι δύο χώρες εξέφρασαν την επιθυμία για την αύξηση του μεταξύ τους εμπορίου από 15,6 δισ. δολάρια το χρόνο σε 20 δισ. δολάρια ενώ θα συστήσουν και κοινή ομάδα εργασίας για μια διμερή συμφωνία που θα τεθεί σε ισχύ μετά την πλήρη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η Μέι έφτασε στην Τουρκία από την Ουάσινγκτον όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ, στην πρώτη επαφή του με ξένο ηγέτη.

The post Τι συμφώνησαν Μέι και Ερντογάν appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα