Σε άμεση εφαρμογή η αντιμεταναστευτική πολιτική του Τραμπ

Με έκδηλη ανησυχία και αγωνία για τις επιπτώσεις που θα έχει στην λειτουργία τους και στην οικονομία των ΗΠΑ παρακολουθούν εταιρείες τεχνολογίας τις αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ και ειδικά αυτήν που επιτάσσει αυστηρότατο έλεγχο στην άφιξη πολιτών μουσουλμανικών χωρών.

Το διάταγμα τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή μετά την υπογραφή του την Παρασκευή και ήδη έχει αρχίσει να στερεί τη δυνατότητα ταξιδιού στις ΗΠΑ

μόνο και μόνο στη βάση της εθνικότητας των ταξιδιωτών.

Ιδιαίτερα ανήσυχες είναι οι εταιρείες τεχνολογίας για τις αθέλητες -και εντελώς ανεπιθύμητες- επιπτώσεις των διαταγμάτων.

Η Google ήδη φέρεται να ανακάλεσε στις ΗΠΑ γύρω στα 100 στελέχη της που ταξιδεύουν στο εξωτερικό (συνήθως εργάζονται στις ΗΠΑ) για να μην παγιδευτούν εκτός της χώρας λόγω της εφαρμογή του διατάγματος.

Η εταιρεία εξηγεί στο BBC ότι τα νέα μέτρα μπορεί να εμποδίσουν τις ΗΠΑ από το να δεχτούν ταλαντούχους εργαζόμενους. Ωστόσο, δεν έχει επιβεβαιώσει ή διαψεύσει την πληροφορία περί ανάκλησης εργαζομένων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Microsoft που προειδοποιεί τους μετόχους της ότι οι περιορισμοί στην μετανάστευση θα μπορούσαν να έχουν αρνητική επίδραση στην επιχείρηση.

Ακόμη και ο ιδρυτής της Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ υπενθύμισε σε ανάρτησή του ότι τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του Πρισίλα Τσαν, είναι απόγονοι μεταναστών στις ΗΠΑ.

Το διάταγμα απαγορεύει μέχρι νεοτέρας την είσοδο στις ΗΠΑ προσφύγων από τη Συρία, ενώ για πολίτες άλλων έξι χωρών (Ιράκ, Ιράν, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν Υεμένη) παγώνει την έκδοση βίζας για τρεις μήνες.

Το BBC και το Reuters σημειώνουν ότι ήδη υπάρχουν αναφορές ότι σε κατόχους πράσινης κάρτας (δηλαδή, πολίτες ξένων χωρών με άδεια εργασίας στις ΗΠΑ) δεν επιτράπηκε η επιβίβαση σε αεροσκάφη με προορισμό τις ΗΠΑ, ακόμα και αν η πράσινη κάρτα δεν αναφέρεται στο διάταγμα. Παράλληλα πολλαπλασιάζονται οι αναφορές για πολίτες από τις χώρες που καλύπτει το διάταγμα οι οποίοι εμποδίζονται από το να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το επιβεβαιωμένο μπλοκάρισμα του ιρανού σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαρχάντι, ο οποίος παρότι είναι υποψήφιος για Οσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας δεν θα καταφέρει να φτάσει στις ΗΠΑ για την τελετή. Και, βέβαια, η περίπτωσή του δεν είναι η μόνη.

Confirmed: Iran's Asghar Farhadi won't be let into the US to attend Oscar's. He's nominated for best foreign language film…#MuslimBan

— Trita Parsi (@tparsi) January 28, 2017

Η επίσημη δικαιολογία, όπως την προέβαλε και ο Ντόναλντ Τραμπ, είναι αποτροπή της άφιξης στις ΗΠΑ τρομοκρατών ή εξτρεμιστών που ζουν σε χώρες που περιλαμβάνονται στο διάταγμα. Πρόκειται όμως για ισχυρισμό που στην καλύτερη περίπτωση είναι αβάσιμος, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει καμία σύνδεση ανάμεσα στους σύρους πρόσφυγες και στην τρομοκρατία.

Η αντίδραση σε αυτές τις αποφάσεις ήταν άμεση και άρχισε να εξελίσσεται και σε νομική μάχη καθώς οργανώσεις για τις πολιτικές ελευθερίες, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και οργανώσεις αρωγής προσφύγων και μεταναστών έχουν εκφράσει την έντονη διαφωνία τους για το διάταγμα και ετοιμάζονται να το προσβάλλουν και στα δικαστήρια.

The post Σε άμεση εφαρμογή η αντιμεταναστευτική πολιτική του Τραμπ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα