To ακροδεξιό πρόσωπο της Ευρώπης

Η ακροδεξιά στροφή της Ευρώπης έχει επιβεβαιωθεί. Απλά το ερώτημα είναι αν θα επισημοποιηθεί κιόλας με την εκλογή του πρώτου ακροδεξιού προέδρου κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για κάτι τέτοιο πρέπει να περιμένει κανείς ως το απόγευμα της 23ης Μαΐου: όταν θα έχουν καταμετρηθεί και οι τελευταίες από τις 700.000 επιστολικές ψήφοι των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Αυστρία. Μέχρι τότε, και σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα, ο ακροδεξιός υποψήφιος Νόρμπερτ Χόφερ είναι… εν αναμονή πρόεδρος – ο αντίπαλός

του, Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν από το κόμμα των Πρασίνων έλαβε ποσοστό 48,1%, όπως ανακοίνωσε το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών.

Βέβαια, οι εκτιμήσεις ως και αργά τη νύχτα της Κυριακής, στις οποίες συνυπολογίζονταν και επιστολικές ψήφοι, προέβλεπαν ισοπαλία μεταξύ του Χόφερ και του Βαν Ντερ Μπέλεν. Ο μόνος τρόπος για να υπάρξει απόλυτη βεβαιότητα ήταν να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση και των επιστολικών ψήφων.

Σε κάθε περίπτωση όμως, το γεγονός ότι ο Χόφερ απέσπασε τουλάχιστον τις μισές ψήφους – σε μια εκλογική διαδικασία μάλιστα με αυξημένη συμμετοχή των πολιτών, τουλάχιστον 71% – αποδεικνύει ότι οι Αυστριακοί ψήφισαν ακροδεξιά.

Εφόσον οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν, ο Νόρμπερτ Χόφερ είναι ο πρώτος ακροδεξιός στον ύπατο αξίωμα μιας χώρας-μέλους της ΕΕ. Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος στην Αυστρία είναι σε θέση να απαλλάξει των καθηκόντων της την κυβέρνηση. Και ο Χόφερ έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα το πράξει αν κρίνει ανεπαρκές του έργο του κυβερνητικού συνασπισμού σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικών.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το λαϊκιστικό FPÖ εκμεταλλεύθηκε την προσφυγική κρίση και θεωρείται σήμερα η ανερχόμενη πολιτική δύναμη στην Αυστρία», σημείωσαν αναλυτές.

Ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν από το κόμμα των Πρασίνων κατάφερε να συσπειρώσει τους δημοκρατικούς ψηφοφόρους (Reuters)

Ελπιδοφόρο βέβαια είναι και το γεγονός ότι οι αντίπαλοι των αυστριακών ακροδεξιών συσπειρώθηκαν γύρω από το πρόσωπο του υποψηφίου των Πρασίνων και κατάφεραν να εξανεμίσουν το ξεκάθαρο προβάδισμα του Χόφερ, που έφθασε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, πριν από ένα μήνα, το 14%.

Ανεξάρτητα πάντως από το ποίος υποψήφιος θα επικρατήσει, το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται ήδη τομή στην μεταπολεμική ιστορία της Αυστρίας, μιας και για πρώτη φορά ο ομοσπονδιακός πρόεδρος δεν προέρχεται ούτε από τον σοσιαλδημοκρατικό, ούτε από τον συντηρητικό χώρο.

Για τον γνωστό αυστριακό πολιτικό αναλυτή Πέτερ Φίλτσμαγιερ η παράδοξη πολιτική της Αυστρίας δεν είναι σε καμία περίπτωση μεμονωμένη, αλλά αντικατοπτρίζει μία σταθερή τάση στην Ευρώπη και αυτός είναι ένας από τους λόγους για το τεράστιο ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό DLF ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Νόμπερτ Λάμπερτ δήλωσε χθες το απόγευμα: «Ανεξάρτητα από την έκβαση της εκλογικής διαδικασίας, είναι αυτονόητο ότι θα έχουμε μια σωστή σχέση με τον εκλεγμένο πρόεδρο της Αυστρίας». Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός τόνισε ωστόσο ότι με δεδομένες τις πολιτικές εξελίξεις στην Αυστρία είναι «ευτυχής ότι η εκλογή του γερμανού ομοσπονδιακού προέδρου δεν γίνεται απευθείας από το λαό, αλλά με τη βοήθεια της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης».

The post To ακροδεξιό πρόσωπο της Ευρώπης appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα