To Βερολίνο καθιερώνει «άδεια οδήγησης» για σκύλους!

Η λέξη στα γερμανικά ακούγεται κάπως σουρεαλιστική -hundefuhreschein- και κατά λέξη σημαίνει «άδεια οδήγησης σκύλου». Ουσιαστικά όμως πρόκειται για ένα έγγραφο που οφείλουν να κατέχουν όσοι αποκτούν σκύλο και το οποίο αντί του ποσού των 100 ευρώ πιστοποιεί ότι το κατοικίδιο έχει περάσει από εκπαίδευση και έχει μάθει να υπακούει το αφεντικό του, το οποίο σύμφωνα με τον νέο κανονισμό είναι απολύτως υπεύθυνο για τη συμπεριφορά του στο δρόμο τόσο απέναντι σε άλλα κατοικίδια όσο και απέναντι στους περαστικούς.

Οπως

επισημαίνει ο Φέργκους Ο΄Σάλιβαν στο The Atlantic, αυτή τη στιγμή στη γερμανική πρωτεύουσα ζουν πάνω από 100.000 σκύλοι και προκειμένου να υπάρχει οrdnung (τάξη δηλαδή, με την οποία οι Γερμανοί είναι όπως καλά γνωρίζουμε εμμονικοί), οι αρχές της πόλης επέβαλαν ορισμένους περιορισμούς ανάμεσα στους οποίους ο σημαντικότερος είναι ότι όσα σκυλιά ξεπερνούν σε ύψος τα 30 εκατοστά θα πρέπει υποχρεωτικά να φορούν λουρί.

Βέβαια, αν σκεφτεί κάποιος με γνώμονα την κοινή λογική και θέλει να αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι θα διαπιστώσει ότι το μέτρο αυτό δεν έχει να κάνει με την εμμονή των Γερμανών σχετικά με την τάξη, αλλά απορρέει από την αστική ευθύνη που διέπει τις σχέσεις των πολιτών μεταξύ τους.

Ηδη πάντως από την πλευρά των ιδιοκτητών σκύλων και των ζωοφιλικών οργανώσεων σημειώνονται έντονες αντιδράσεις απέναντι στο «ακραία γραφειοκρατικό» αυτό μέτρο, όπως έσπευσαν να το χαρακτηρίσουν πολλοί, ενώ ορισμένοι πηγαίνουν ακόμη παραπέρα και κάνουν λόγο για πογκρόμ εναντίον των σκύλων καθώς οι αρχές της πόλης απαγορεύουν την πρόσβασή τους (με λουρί ή χωρίς λουρί) σε πάρκα και περιοχές γύρω από λίμνες (όπως η ειδυλλιακή Σλάχτενζεε), όπου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού συγκεντρώνονται πολλοί λουόμενοι.

Δεν είναι λίγοι επίσης εκείνοι που επισημαίνουν πως το μέτρο αυτό ελήφθη εντελώς πρόχειρα και απρογραμμάτιστα, αν αναλογιστεί κανείς πως ακόμα και ένα σκυλί χαμηλότερο των 30 εκατοστών μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για ένα μικρό παιδί, επί παραδείγματι.

Υπάρχει ωστόσο και το θέμα του κόστους. Εκτός από τα 100 ευρώ, ο νέος κανονισμός προβλέπει πως ένας περιποιημένος και καθαρός σκύλος -η ετήσια δαπάνη για κάτι τέτοιο υπολογίζεται σε 40 ευρώ περίπου- μπορεί να κυκλοφορεί σε ορισμένα μέρη χωρίς περιλαίμιο, ενώ κάποιος του οποίου ο κάτοχος δεν έχει την οικονομική ευχέρεια να τον διατηρεί πάντοτε φροντισμένο και κομψό δεν θα μπορεί να απαλλαγεί ούτε στιγμή από τα δεσμά του!

Ο σκυλοκαβγάς καλά κρατεί λοιπόν στο Βερολίνο και προκαλεί αντιδράσεις απολύτως κατανοητές για ένα έθνος που διαθέτει τους περισσότερους κυνόφιλους παγκοσμίως. Το σίγουρο πάντως είναι πως μέχρι τώρα η κυκλοφορία των σκύλων στην πόλη ήταν ελεύθερη σε όλους τους χώρους (μπαρ, καφέ, μετρό και λοιπά μέσα μαζικής μεταφοράς). Και υπήρχε μια χαλαρότητα σχετικά με τις υποχρεώσεις των κυρίων τους, οι οποίοι συχνά εμφανίζονταν εξαιρετικά απρόθυμοι να μαζέψουν τα περιττώματα των αγαπημένων τους κατοικιδίων, δίνοντας σε πολλούς δρόμους την εικόνα υπαίθρων αφοδευτηρίων.

Κάτι αληθινά παράδοξο, αν σκεφτεί κανείς πως οι Βερολινέζοι δεν διστάζουν να επισημάνουν σε κάποιον που παραβαίνει τους κανόνες της κοινωνικής συμβίωσης τις ευθύνες του με τον πιο σκαιό τρόπο (είναι εξαιρετικά χαρακτηριστική αλλά και παροιμιώδης η αγένεια με την οποία γιουχάρουν -σφυρίζοντάς του- κάποιον που διασχίζει τους δρόμους εκτός των ειδικών διαβάσεων για πεζούς).

The post To Βερολίνο καθιερώνει «άδεια οδήγησης» για σκύλους! appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα