Τι επιθυμεί τελικά η κυβέρνηση για το χρέος;

Ολες οι αποφάσεις τώρα ή από το 2018; Τη γραμμή την έχει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ή ο Γιώργος Σταθάκης; Ή μήπως είναι ένα επικοινωνιακό τέχνασμα ώστε να ισχύουν ως επιδιώξεις και τα δύο σενάρια; Σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές για την απομείωση του ελληνικού χρέους, ήγειραν οι αναφορές του υπουργού Οικονομίας, σχετικά με τα βήματα της λήψης αποφάσεων για τη δημιουργία του περίφημου «καθαρού διαδρόμου», καθώς φάνηκε να διαφοροποιείται από τη γραμμή που είχε δώσει μόλις προ μίας εβδομάδας στη Βουλή

ο κ. Τσακαλώτος.

«Εμείς θέλουμε ένα καθαρό διάδρομο για το χρέος. Δηλαδή, συζητάμε βήμα βήμα το μεσοπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο. Άρα τα δύο κουτάκια τώρα και το μακροχρόνιο το 2018. Άρα δεν ισχύει η θεωρία ότι θα συζητηθούν όλα το 2018 ή θα γίνουν όλα τον επόμενο μήνα», σημείωσε χαρακτηριστικά την Τετάρτη ο κ. Σταθάκης στην υποεπιτροπή της Βουλής για το χρέος, απαντώντας στις επικρίσεις του Χρήστου Σταϊκούρα ότι η απόφαση του Eurogroup του Μαΐου αναφέρεται σε λήψη «πιθανών μέτρων μετά το πέρας του προγράμματος», δηλαδή, το 2018.

Η αναφορά του υπουργού Οικονομίας αθροίζεται σε προ δεκαημέρου συνέντευξή του που είχε σημειώσει: «Η απόφαση του Eurogroup τον Μάιο κάνει λόγο για παρέμβαση σε τρία στάδια. Το βραχυχρόνιο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, ενώ παράλληλα προχωρούν οι συζητήσεις για τις μεσοπρόθεσμες που θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος του προγράμματος. Τότε θα αποτιμηθούν οι περαιτέρω πρωτοβουλίες προκειμένου το χρέος να είναι βιώσιμο σε μακροχρόνια βάση». Ομως στο μεταξύ μεσολάβησαν δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου στην ίδια επιτροπή της Βουλής: πριν από οκτώ μέρες ο υπουργός Οικονομικών είχε μιλήσει για λήψη όλων των αποφάσεων άμεσα!

Ο κ. Τσακαλώτος είχε αναφέρει συγκεκριμένα: «Το βραχυπρόθεσμο, όπως σας είπα, δεν είναι αν το πάρουμε. Αυτό συνεχίζεται και θα συνεχιστεί ανεξαρτήτως του τι θα γίνει στο μεταξύ. Το βραχυπρόθεσμο ήδη είναι στις ράγες κατά κάποιο τρόπο. Το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο θα αποφασιστούν τώρα για μετά και το καλό αποτέλεσμα για μένα – δεν ξέρω αν είναι εντυπωσιακό ή όχι – είναι ο καθαρός διάδρομος».

Κατά τα άλλα αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα της σταδιακής εκταμίευσης της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ που αποφασίστηκε στο πρόσφατο Eurogroup, ο κ. Σταθάκης, ακολουθώντας τη γραμμή ανάλυσης της επικαιρότητας που έχει δώσει το Μαξίμου, επιχείρησε να το υποβαθμίσει ως πρόβλημα. Υποστήριξε ότι το 1,7 δισ. ευρώ θα εκταμιευτεί σύντομα και θα προωθηθεί για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες έως τα τέλη Οκτωβρίου.

Ο υπουργός Οικονομίας, έχοντας προφανώς πληροφορηθεί τα σχόλια που πυροδότησαν οι αναφορές του στο χρέος κατά τις περιόδους διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με πΠωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή, επιχείρησε να ανασκευάσει εν μέρει τις δηλώσεις του και να «στρογγυλέψει» τα λεγόμενά του, αναφέροντας ότι: «αυξήθηκε το χρέος τη δεκαετία του 80’ αλλά δεν μπορεί να μην αποτιμά κανείς ότι αυξήθηκαν οι δημόσιες δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ για το κοινωνικό κράτος που ήταν ανύπαρκτο. Η οικοδόμηση του κοινωνικού κράτους έγινε τότε. Βέβαια έγινε με δανεικά αλλά ήταν η περίοδος που μετασχηματίστηκε η ελληνική οικονομία».

The post Τι επιθυμεί τελικά η κυβέρνηση για το χρέος; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα