Θάνου: «Ενοχλούνται γιατί έδωσα μάχη με τη διαφθορά»!

Η Βασιλική Θάνου αναδείχθηκε πρόεδρος του Αρείου Πάγου το από το υπουργικό συμβούλιο τον Ιούλιο του 2015. Ενας από τους στόχους της τα δύο αυτά χρόνια ήταν να παραταθεί το όριο συνταξιοδότησης των ανωτάτων δικαστικών. Δεν τα κατάφερε. Το 2017 η ίδια έκλεισε τα 67 έτη και, αναγκαστικά, βγήκε στη σύνταξη.

Πριν καλά καλά αποχωρήσει από το ανώτατο δικαστικό σώμα, ανακοινώθηκε ο διορισμός της στο Νομικό Γραφείο του Πρωθυπουργού. Η επιλογή της εμφανίζεται να έχει γίνει από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Και; Αποδεικνύει τίποτα από αυτά κάποια ιδιαίτερη σχέση της Βασιλικής Θάνου

με τον Αλέξη Τσίπρα;

Κανένας δεν δικαιούται να της καταλογίζει πελατειακή σχέση με την κυβέρνηση, όπως τόνισε η ίδια μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989, την Παρασκευή.

«Αποδέχτηκα τον πρόταση του Πρωθυπουργού, διότι θέλω να εξακολουθήσω να υπηρετώ από μια κρατική, θεσμική θέση, προσφέροντας την εμπειρία και τις επιστημονικές γνώσεις που απέκτησα στα 42 χρόνια της δικαστικής μου σταδιοδρομίας», είπε η τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Και επειδή το ζήτημα της (μη) αμοιβής της απασχόλησε πολύ την κοινή γνώμη, ιδίως μετά τη δημοσίευση του ΦΕΚ όπου γίνεται λόγος για οδοιπορικά και αποζημίωση για τις ημέρες εκτός υπηρεσίας, η ίδια τόνισε ότι θα παρέχει τις υπηρεσίες της χωρίς καμία αμοιβή. «Οι μόνες αποδοχές που θα έχω είναι η σύνταξή μου από το δικαστικό σώμα, οι οποίες είναι λίγο πάνω από τις 2.000 ευρώ μηνιαίως», τόνισε.

Μάλιστα υποστήριξε ότι ο λόγος που δέχεται πυρά είναι επειδή η συνεργασία της με τη γενική γραμματεία του Πρωθυπουργού «φοβίζει» τους επικριτές της επειδή η ίδια «απέδειξε και από την προηγούμενη θητεία της ότι έδωσε μάχη κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς».

Και στράφηκε συγκεκριμένα κατά της Νέας Δημοκρατίας. «Το κόμμα της ΝΔ δεν μπορεί τώρα αιφνιδίως να βγαίνει και να λέει ότι δήθεν αγωνιά γιατί κινδυνεύει η Δημοκρατία από το ότι η Θάνου διορίστηκε στο νομικό γραφείο του Πρωθυπουργού, όταν όλος ο νομικός κόσμος γνωρίζει ότι ο νομικός σύμβουλος του κ Μητσοτάκη είναι ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας και πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός», σημείωσε.

«‘Η ο τότε εν ενεργεία Αρεοπαγίτης και εν ενεργεία πρόεδρος των δικαστών παραιτήθηκε και την επομένη μέρα κατέβηκε υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στις εκλογές του 2012 και μάλιστα τότε έκανε και δηλώσεις η ΝΔ ότι με τον τρόπο αυτό αποδεικνύει το ενδιαφέρον της για τη Δικαιοσύνη. Τώρα το τότε «ενδιαφέρον» μετατρέπεται σε ¨»αγωνία» δήθεν για το ότι κινδυνεύει η Δημοκρατία», περιέγραψε η ίδια.

Αναφορικά με την κόντρα της Δικαιοσύνης με κυβερνητικά στελέχη η ίδια παρατήρησε ότι είναι επιτρεπτό να ασκείται κριτική στις δικαστικές αποφάσεις, ωστόσο πρόσθεσε ότι «όταν κανείς υπερβαίνει τα όρια και η κριτική αυτή δεν είναι επιστημονική κριτική ή ηθικού μέρους κριτική ή είναι κριτική κατά τρόπο απρεπή, τότε θα έπρεπε να αποφεύγεται».

Οπως είπε, οι πολιτικοί δεν μπορούν να μπουν στη θέση δικαστών. «Πολλές φορές ο δικαστής κρίνει μόνο με το γράμμα του νόμου και δεν προχωρεί περισσότερο να δει τις πολιτικές, κοινωνικές και λοιπές προεκτάσεις. Κατά την άποψη μου, ναι (θα έπρεπε να το κάνει)», κατέληξε.

Αμεσα απάντησε με ανακοίνωσή της η ΝΔ: «Η σύμβουλος του πρωθυπουργού κυρία Θάνου δίνει δείγματα γραφής στον προϊστάμενό της και επιβεβαιώνει τα κριτήρια του διορισμού της με επιθέσεις εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αποδεικνύει ότι προσελήφθη στο Μαξίμου για το ιστορικό της. Ιστορικό που δείχνει πόσο υπονομευτικά προς τη Δικαιοσύνη και υποστηρικτικά προς την κυβέρνηση έχει δράσει. Αξια τα οδοιπορικά της…».

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Ποτάμι με αφορμή τη φράση της κυρίας Θάνου ότι κανείς δεν «δικαιούται να καταλογίζει συναλλαγή ή πελατειακή σχέση μεταξύ της ίδιας και της κυβέρνησης».

«Πώς να μη συμβαίνει αυτό όταν η ανάδειξή της στη θέση της Προέδρου του Αρείου Πάγου ήταν κυβερνητική επιλογή, όταν λειτούργησε ως κυβερνητικός υποστηρικτής κι όταν την επομένη της συνταξιοδότησής της και ύστερα από την γενική κατακραυγή δεν παρατάθηκε η παραμονή της στο δικαστικό σώμα, διορίστηκε επικεφαλής του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού; Όλα αυτά τι δείχνουν;», διερωτάται το Ποτάμι, τονίζοντας ότι «ο δικαστής όχι μόνο πρέπει να είναι ανεξάρτητος, αλλά πρέπει να φροντίζει να το δείχνει κιόλας».

The post Θάνου: «Ενοχλούνται γιατί έδωσα μάχη με τη διαφθορά»! appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα