Τελικός Κυπέλλου: Και όμως χειρότερα… γίνεται!

13:37 7/5/2017 - Πηγή: Protagon

Πώς το είχε πει αυτό το… ωραίο η διορισμένη διοίκηση της ΕΠΟ; «Είμαστε βέβαιοι ότι ο Τελικός θα γράψει ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο». Την έγραψε, ούτε συζήτηση. Οσο βαθιά κι αν σκαλίσουμε τη μνήμη, τέτοιο «φιάσκο» δύσκολα θα θυμηθούμε. Οργάνωση για γέλια, ποδόσφαιρο για κλάματα, μερικές δεκάδες άνθρωποι που δεν γύρισαν σπίτι τους το βράδυ -ευτυχώς, όχι για πάντα- και ένα γκολ… «μαϊμού» που καθόρισε τον νικητή. Ταιριαστός επίλογος σε ένα ματς – παρωδία. Ο «θείος» Γκιρτζίκης θα το χάρηκε αφάνταστα, εκεί στην «εξορία» του.

Πάντοτε

υπάρχουν και χειρότερα, μόνο που δεν τα περιμέναμε από τους τεχνοκράτες -σοβαρούς ανθρώπους, υποτίθεται- που η FIFA και η UEFA επέλεξαν (διά του Σταύρου Κοντονή και του Κωστάκη Κουτσοκούμνη) για να βάλουν σε τάξη το ελληνικό ποδόσφαιρο. Επτά μήνες αφότου ανέλαβαν τα καθήκοντά τους, μία φωτογραφία που κυκλοφόρησε (χθες) στο Διαδίκτυο είναι οι «χίλιες λέξεις» που περιγράφουν την… επιτυχία τους. Δείχνει τους κουκουλοφόρους εν δράσει, πάνω στην πεζογέφυρα των στεναγμών (από το άγριο ξύλο), να κρατούν στειλιάρια, καρέκλες και… μία σημαία της UEFA. Η τέλεια αποτύπωση του αλλόκοτου που ζούμε.

Βεβαίως, δεν φταίει μόνον η ΕΠΟ ειδικού σκοπού. Η Αστυνομία διαχώρισε επιμελώς τους αντίπαλους οπαδούς σε διαφορετικά τμήματα της εξέδρας, όμως άφησε εντελώς αφύλαχτη τη γέφυρα με την οποία συγκοινωνούν. Το πόσο οργανωμένο ήταν το σχέδιό της, φάνηκε και από τα πιο ασήμαντα. Για παράδειγμα, από το πρωτοφανές περιστατικό με το πούλμαν του ΠΑΟΚ, το οποίο δεν κατάφερε να φτάσει στην είσοδο των αποδυτηρίων, επειδή τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα δεν του άφησαν χώρο να περάσει. Οσο για τον υφυπουργό Αθλητισμού, η επιδεικτική απουσία του από το γήπεδο -σε ένδειξη δυσαρέσκειας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξήχθη ο Τελικός- δεν τον απαλλάσσει από τις ευθύνες του. Στο χέρι του ήταν, να μην πιστέψει τις ομάδες, την ΕΠΟ και… τον Αχιλλέα Μπέο, που διαβεβαίωναν πως όλα θα κυλήσουν ομαλώς, αλλά την κοινή λογική και την Αστυνομία. Εάν, όπως ψιθυρίζεται, πιέστηκε από ανωτέρους του στην Κυβέρνηση να «πάει πάσο», για κάτι τέτοιες στιγμές υπάρχουν και οι παραιτήσεις.

Εννοείται πως, μετά τα χθεσινά, την άρση της απαγόρευσης στις μετακινήσεις οργανωμένων οπαδών θα πρέπει να τη ξεχάσουμε. Το test-event απέτυχε οικτρά, έστω κι αν υπήρχαν όλες οι προϋποθέσεις για να απολαύσουμε ένα ήρεμο ματς. Αντίπαλος του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ δεν ήταν, χθες, αυτό που οι οπαδοί και οι διοικήσεις τους αποκαλούν, δεκαετίες τώρα, «κατεστημένο». Το αντίθετο. Για πρώτη φορά στην ιστορία τους οι δύο «Δικέφαλοι» έφτασαν στον Τελικό, έχοντας αποκλείσει τον Ολυμπιακό (η ΑΕΚ) και τον Παναθηναϊκό (ο ΠΑΟΚ). Με τους ηγέτες τους να διαδηλώνουν τη φιλία τους σε κάθε ευκαιρία, και να τους καλούν -με κοινή τους δήλωση- σε συμφιλίωση και ειρηνική συνύπαρξη. Αφού δεν λειτούργησε ούτε το καλό παράδειγμα που έδωσαν ο Ιβάν Σαββίδης και ο Δημήτρης Μελισσανίδης, και έπεσε τόσο «ξύλο» προτού, καν, δοθεί η παραμικρή αφορμή, πρέπει να το πάρουμε απόφαση: τα γήπεδά μας δεν τη «σηκώνουν» τη διχρωμία της εξέδρας.

Τα 8.500 εισιτήρια που έλαβε κάθε φιναλίστ, τα διέθεσε -όπως πάντα- στον «στρατό» των χουλιγκάνων του. Φάνηκε πολλές ώρες πριν αρχίσει ο Τελικός, ότι οι ΠΑΟΚτσήδες και οι ΑΕΚτσήδες πήγαν στον Βόλο γυρεύοντας φασαρίες. Μετά τον Γιώργο Παντελάκη, του ΠΑΟΚ, και τον Γιώργο Βαρδινογιάννη για ένα «φεγγάρι», κανένας άλλος ηγέτης ομάδας δεν τόλμησε να κακοκαρδίσει αυτά τα καλόπαιδα, όσο ισχυρός κι αν ήταν. Ούτε, βεβαίως, να τα νουθετήσει. Οι μεγάλοι σύλλογοι είναι αιχμάλωτοι των χειρότερων οπαδών τους – ας πρόσεχαν. Οι Αγγλοι τους πέταξαν «με τις κλωτσιές» από τα γήπεδά τους, κι αυτό ήταν ένα από τα πιο σημαντικά χτυπήματα που κατάφεραν κατά της βίας.

Μια από τις μονομαχίες που προηγήθηκαν του αγώνα. Κάτι σαν εθιμοτυπικό βίας, σαν ένα νοσηρό pre game show

Το ευτύχημα είναι ότι οι οπαδοί των ηττημένων παρέμειναν ψύχραιμοι μετά το γκολ – οφσάιντ που έκρινε το παιχνίδι. Περίεργο, μα και λυτρωτικό. Σε μια σπάνια στιγμή ειλικρίνειας, ο βοηθός παραδέχτηκε το τραγικό του λάθος. Προς τιμήν του, δήλωσε πως θα παραιτηθεί. «Οι συγγνώμες είναι για το Αγιον Ορος», σχολίασε ο Μελισσανίδης, ο οποίος τον χαρακτήρισε «στημένο». Από ποιον; Βαριά κουβέντα. Ακόμη πιο βαριά, εάν δεν την είπε πάνω στα (δικαιολογημένα) νεύρα του. Περισσότερο, όμως, ξένισε η στάση του Σαββίδη, που τα βρήκε όλα τέλεια. Η χαρά του για τον πρώτο του τίτλο από τότε που ανέλαβε τον ΠΑΟΚ, εδώ και πέντε χρόνια, ήταν τόσο μεγάλη, ώστε μοίραζε συγχαρητήρια σε όλους: στην Αστυνομία, στην ΕΠΟ, στον υφυπουργό… Υστερα από τέτοιο «μπάχαλο»! Και δεν ξόδεψε ούτε μία κουβέντα για τον επόπτη, που αδίκησε κατάφωρα τον φίλο του (τον Μελισσανίδη).

Είχε κι άλλον ένα λόγο, ώστε να μην προσπεράσει έτσι κάτι τόσο σημαντικό: το ότι, μετά τον δεύτερο ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό, απευθυνόμενος σε ολόκληρη την ελληνική φίλαθλη κοινωνία, είχε δηλώσει πως έχει αναλάβει ως προσωπική υπόθεση την κάθαρση στο ποδόσφαιρο. «Υποσχέθηκα στον κόσμο ότι θα πάμε ώς το τέλος για να καθαρίσουμε το προβληματικό και βρώμικο ποδόσφαιρο, και θα το κάνουμε, δεν έχω αμφιβολία». Ολοι οι φίλαθλοι -πλην των ΠΑΟΚτσήδων που ήταν μεθυσμένοι από την επιτυχία- περίμεναν από τον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ, τουλάχιστον, να καταδικάσει τον βοηθό για το μοιραίο λάθος του. Το έχει κάνει άπειρες φορές, σε πολύ πιο… ελαφρά αδικήματα, όταν το θύμα τους ήταν η δική τoυς ομάδα.

Οι παίκτες της ΑΕΚ εμφανίστηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Εχουν να λένε όμως για το γκολ οφσάιντ που δέχτηκαν ΙΝΤΙΜΕ)

Η ΑΕΚ δεν άξιζε να το πάρει (άξιζε, όμως, να της επιτρέψουν να το παλέψει μέχρι το τέλος). Η χθεσινή ήταν, ίσως, η χειρότερη εφετινή της εμφάνιση. Ο Μανόλο Χιμένεθ έχασε πόντους εν όψει της επόμενης σεζόν. Το πόσους, θα το μάθουμε σε μερικές εβδομάδες, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα play-offs. Η χρονιά, ότι και να συμβεί στο εξής, ήταν αποτυχημένη.

Για τον ΠΑΟΚ, αυτό το πέμπτο Κύπελλο της ιστορίας του -ο έβδομος τίτλος του συνολικά- ήρθε την πιο κατάλληλη στιγμή, ως επιστέγασμα της ανοδικής του πορείας από την ημέρα που κάθισε στον πάγκο του ο Βλάνταν Ιβιτς. Θα του δώσει μεγαλύτερο κίνητρο, αυτοπεποίθηση και, πιθανότατα, θα ανοίξει την όρεξη του Σαββίδη για να επενδύσει ακόμη περισσότερα στην ομάδα. Αρκεί να μην πιστέψουν στην Τούμπα ότι αυτή η επιτυχία, από μόνη της, είναι ο προπομπός του Πρωταθλήματος. Οπως είχαν πιστέψει, πέρυσι τέτοιον καιρό, στην ΑΕΚ.

The post Τελικός Κυπέλλου: Και όμως χειρότερα… γίνεται! appeared first on Protagon.gr.

Keywords
αγιον ορος, επο, μνήμη, fifa, uefa, ΠΑΟΚ, μπεος, ΑΕΚ, ολυμπιακος, εισιτήρια, game, γκολ, ορος, εμφάνιση, ιβιτς, protagon, παναθηναικος, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, σταυροι, τελος του κοσμου, σχεδιο αθηνα, κοινωνια, μνήμη, νικητη, ιβαν σαββιδης, αστυνομια, αυτοκινητα, γηπεδα, επο, ηγετης, ιβαν, φιλια, φωτογραφια, game, protagon, test, uefa, αγριο, αξιζε, αυτοπεποιθηση, αφορμη, αχιλλεα, εβδομαδες, βραδυ, γκολ, γεφυρα, γηπεδο, δευτερο, δηλωση, διοικηση, δικη, δειχνει, δοθει, δωσει, διαδικτυο, ευκαιρια, ειπε, εισιτήρια, εμφάνιση, επτα, επιτυχια, η δικη, υπηρχαν, υποθεση, ιβιτς, κυβερνηση, κυπελλο, λαθος, λογο, μηνες, νευρα, ομαδα, παντα, οφσαιντ, παμε, ποδοσφαιρο, σαββιδης, σεζον, συζητηση, συγχαρητηρια, σπιτι, συλλογοι, σχεδιο, τιτλος, ισχυρος, φταιει, φορα, χερι, χειροτερα, χιμενεθ, χαρα, ωρες, δημητρης, fifa, γελια, ηγετες, ομαδες, παιχνιδι, play, protagon.gr, σημαια, τουμπα, βεβαιως, βοηθος, ωραιο
Τυχαία Θέματα