Οι Γάλλοι -όχι οι διαρροές- έχουν τον τελευταίο λόγο

12:01 7/5/2017 - Πηγή: Protagon

Αστυνομικοί -50.000 στο σύνολο- και στρατιωτικοί -7.000- παρατάχθηκαν στους δρόμους, οι Femen βγήκαν στα μπαλκόνια και οι πολίτες άρχισαν σιγά σιγά να κατευθύνονται προς τις κάλπες, για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Οι 47 εκατ. εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι της χώρας καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν, ένθερμο ευρωπαϊστή με ένα φιλελεύθερο πρόγραμμα και τη Μαρίν Λεπέν, δηλωμένη ευρωσκεπτικίστρια, η οποία θέλει να βγάλει τη Γαλλία

από το ευρώ και τους ύποπτους εξτρεμιστές από τη Γαλλία.

Ακτιβίστριες της φεμινιστικής οργάνωσης FEMEN διαδηλώνουν κατά της Μαρίν Λεπέν στο Ενίν Μπομόν (REUTERS/Pascal Rossignol)

16.30 – Ανοιξε η κυκλοφορία στην πλατεία του Λούβρου που είχε διακοπεί ύστερα από τον εντοπισμό ύποπτου αντικειμένου. Παραμένει έντονη η παρουσία αστυνομικών και στρατιωτικών.

Louvre esplanade now reopened pic.twitter.com/YgPgqhCoqJ

— Maria Byrne (@byrnemaria) May 7, 2017

15.10 – Η πλατεία έξω από το Λούβρο, όπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί εκδήλωση του Μακρόν σε περίπτωση που κερδίσει την προεδρία, εκκενώθηκε για λόγους ασφαλείας, ύστερα από εντοπισμό ύποπτου αντικειμένου, μία μπαταρία κάμερας. Για «λήψη προληπτικών μέτρων», έκαναν λόγο οι Αρχές.

Sniffer dogs alerted security due to suspicious camera battery at #Macron's elex night media tent. #Louvre is now evacuated #breakingnews pic.twitter.com/RjCo01wGTK

— Nico Maounis (@nicomaounis) May 7, 2017

14.30 – Υπηρεσίες που παρακολουθούν προπαγανδιστικά σάιτ των τζιχαντιστών ανέφεραν ότι οι τρομοκράτες του ISIS κάλεσαν υποστηρικτές της οργάνωσης να πραγματοποιήσουν τρομοκρατικές επιθέσεις ανήμερα των προεδρικών εκλογών και να δολοφονήσουν υποψήφιους.

14.20 – Ψήφισε στην εκλογική του περιφέρεια, στο Τραπ, ο Μπενουά Αμόν, υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος που αποκλείστηκε από τον δεύτερο γύρο. Ο ίδιος ήταν από τους πρώτους υποψηφίους που δήλωσαν τη στήριξή τους στην υποψηφιότητα του Μακρόν.

13.15 – Η συμμετοχή των ψηφοφόρων μέχρι τις 12 το μεσημέρι (ώρα Γαλλίας) είχε αγγίξει το 28,23%, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών. Το ποσοστό είναι χαμηλότερο αλλά στα ίδια περίπου επίπεδα με το 28,54% που σημειώθηκε την ίδια ώρα στον πρώτο γύρο που πραγματοποιήθηκε στις 23 Απριλίου. Ωστόσο, είναι αρκετά χαμηλότερο από το ποσοστό προσέλευσης στην κάλπη που είχε σημειωθεί αντίστοιχα στον δεύτερο γύρο των εκλογών του 2012 (30,66%).

12.10 – Υπό τους ήχους των συνθημάτων των ακτιβιστριών της Femen («Η Μαρίν στην εξουσία, η Μαριάν σε απόγνωση!») έφτασε στο Ενίν Μπομόν, προπύργιο του Εθικού Μετώπου, η Μαρίν Λεπέν για να ψηφίσει.

Η Μαρίν Λεπέν βγαίνει από το παραβάν, στο εκλογικό κέντρο του Ενίν Μπομόν (REUTERS/Pascal Rossignol)

12.00 – Ψήφισε ο ανεξάρτητος υποψήφιος, εκπρόσωπος του κινήματος En Marche! (Εμπρός), Μακρόν, στο Λε Τουκέ, φυσικά μαζί με τη σύζυγό του, Μπριζίτ.

Ο Μακρόν ψηφίζει, πάντα με την Μπριζίτ στο πλευρό του (REUTERS/Benoit Tessier)

11.00 – Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έχει υποστηρίξει δημοσίως την υποψηφιότητα του Μακρόν, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο εκλογικό κέντρο της Τιλ. «Κάθε φορά που ψηφίζω έχω αυτό το συναίσθημα, ότι διακυβεύεται το μέλλον μίας χώρας, της δικής μου χώρας. Είναι σημαντικό -με τεράστιες συνέπειες- να ψηφίζουμε», ανακοίνωσε πριν ψηφίσει σε μία αίθουσα του πανεπιστημίου της Τιλ.

Ο Φρανσουά Ολάντ, ψηφίζει (Μακρόν) στο εκλογικό κέντρο της Τιλ (REUTERS/Regis Duvignau)

9.00 – Ανοιξαν τα 66.546 εκλογικά κέντρα της χώρας. Θα κλείσουν στις 19:00 (20:00 ώρα Ελλάδας) δηλαδή μία ώρα αργότερα απ’ ό,τι σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Αυτό γιατί η διαδικασία διεξάγεται υπό καθεστώς κατάστασης έκτακτης ανάγκης με ενισχυμένα τα μέτρα ασφαλείας. Αλλά και για να κρατηθούν σε αγωνία οι πολίτες και οι εξωτερικοί παρατηρητές, δηλαδή εμείς, που παρακολουθούμε την κορύφωση της πιο κρίσιμης εκλογικής περιόδου στην ιστορία της Γαλλίας και της Ευρώπης.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδωσαν στον Μακρόν ένα γερό προβάδισμα 22 με 23 μονάδων. Τα αποτελέσματα αυτά δημοσιεύτηκαν μετά το τελευταίο τηλεοπτικό ντιμπέιτ -όπου κατά γενική ομολογία επικράτησε με διαφορά ο κεντρώος υποψήφιος- αλλά πριν από τη διαρροή εκατοντάδων εσωτερικών εγγράφων της ομάδας του Μακρόν.

Κλικ για να δείτε το σλάιντ

Το πρωί της Κυριακής η εκλογική επιτροπή κάλεσε «όλους που σερφάρουν στο Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -πρωτίστως τα μίντια αλλά και οι πολίτες- να επιδείξουν υπευθυνότητα και να μην μεταφέρουν το περιεχόμενο, ώστε να μην παραμορφώσουν την ειλικρίνεια της ψήφου». Σε αντίστοιχο πνεύμα κάποια τηλεοπτικά κανάλια αποφάσισαν να μην αναφερθούν καν στην κυβερνοεπίθεση, ενώ η γαλλική εφημερίδα Le Monde τόνισε ότι δεν πρόκειται να δημοσιεύσει τίποτε από τα δεδομένα των 9 gigabytes πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών.

Το κατά πόσο επηρέασε η διαρροή την κοινή γνώμη και ιδίως το ένα τέταρτο των γάλλων ψηφοφόρων που δήλωναν ότι δεν θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα θα φανεί στο εκλογικό…

Η χαρά του παιδιού, πίσω από το παραβάν, στη γαλλική πρεσβεία της Ουάσιγκτον (REUTERS/Mike Theiler)

The post Οι Γάλλοι -όχι οι διαρροές- έχουν τον τελευταίο λόγο appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα