Τα σχέδια του Σόιμπλε για ευρωπαϊκό στρατό απέναντι στους Ρώσους

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μπορεί να παραμερίζει για χάρη της Ανγκελα Μέρκελ και να μη διεκδικεί την καγκελαρία. Αλλά το γεγονός ότι αναβαθμίζει το status του, από υπουργός Οικονομικών σε statesman είναι αδιαμφισβήτητο. Απόδειξη το σχέδιό του για μια Ευρωπαϊκή Ενωση με κοινή άμυνα, ένα πλάνο που δύσκολα θα περάσει χωρίς

αντιδράσεις πρώτ’ απ’ όλα από τους Βρετανούς που τώρα αποχωρούν από την ΕΕ.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για κοινό αμυντικό προϋπολογισμό των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε ομιλία του όπου υπογράμμισε τη χρόνια αφοσίωσή του στη διεύρυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Οπως ανέφεραν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times, ο χερ Σόιμπλε μίλησε σε βερολινέζικο think tank και υπογράμμισε ότι η ΕΕ θα έχει «σύντομα ανάγκη έναν κοινό αμυντικό προϋπολογισμό», προσθέτοντας ότι, συγκεντρώνοντας τους οικονομικούς της πόρους, θα αποκτήσει στρατιωτικό προϋπολογισμό αρκετές φορές μεγαλύτερο από αυτόν της Ρωσίας! Η στόχευση των λέξεων του Σόιμπλε προφανής: η Ευρώπη απέναντι στον επεκτατισμό, τον μιλιταρισμό και τα συμφέροντα του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών μοιάζουν κατά κάποιον τρόπο να αθροίζονται στις πρόσφατες κοινές προτάσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας για ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας, στις οποίες περιλαμβάνεται και η δημιουργία ενός κοινού στρατιωτικού και πολιτικού αρχηγείου που θα επιβλέπει τις «υπερπόντιες ευρωπαϊκές αποστολές». Επισήμως πάντως, Βερολίνο και Παρίσι δεν επικαλούνται τον φόβο της Μόσχας ως λόγο για μια ανάπτυξη ευρωπαϊκών ενόπλων δυνάμεων.

Οι προτάσεις της Ανγκελα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ εντάσσονται σε μια κοινή προσπάθεια Γαλλίας και Γερμανίας να ενισχύσουν την Ενωση μετά τον σοκ του Brexit. Οι FT πάντως, σημειώνουν ότι είναι αμφίβολο αν θα κερδίσουν ευρύτερη υποστήριξη οι προτάσεις του Σόιμπλε, αλλά ο γερμανός πολιτικός, όντας ταγμένος στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση για δεκαετίες, θα συνεχίσει να εκφράζει τις θέσεις του.

Στην ομιλία του στο Βερολίνο ο χερ Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι ο κοινός προϋπολογισμός θα προκαλέσει έντονες διαφωνίες αναφορικά με το αν πρέπει να υπάρξει στρατιωτική ευθυγράμμιση όλων των χωρών της ΕΕ. «Θα είναι όμως ένα ωραίο ντιμπέιτ» σημείωσε με νόημα.

Ο 72χρονος Σόιμπλε τάχθηκε υπέρ της αύξησης των γερμανικών στρατιωτικών δαπανών, ως φυσική αντίδραση στις ρωσικές απειλές για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, την αστάθεια στην Αφρική και τις βίαιες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

Δεδομένων των προκλήσεων, η Γερμανία θα καταστήσει πιο ελαστικό το όριο των 185.000 στρατιωτών στις ένοπλες δυνάμεις της, αυξάνοντας αριθμητικά τον στρατό της, ενώ θα αυξήσει και τις στρατιωτικές της δαπάνες κατά 6% τα επόμενα πέντε χρόνια, αρχίζοντας με αύξηση 1,2 δισ. ευρώ το 2016.

The post Τα σχέδια του Σόιμπλε για ευρωπαϊκό στρατό απέναντι στους Ρώσους appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα