Η Χίλαρι «νίκησε» και στο τρίτο ντιμπέιτ – και τώρα;

Στο προηγούμενο ντιμπέιτ ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε ότι εφόσον εκλεγεί θα βάλει φυλακή τη Χίλαρι Κλίντον. Δέκα μέρες και νύχτες μετά, στο τρίτο και τελευταίο ντιμπέιτ των προεδρικών υποψηφίων των ΗΠΑ που διεξήχθη (ξημερώματα Πέμπτης, ώρα Ελλάδος) στο Λας Βέγκας, ο ρεπουμπλικανός μεγιστάνας αρνήθηκε να πει αν θα αποδεχτεί το αποτέλεσμα των ίδιων των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου! Πρωτοφανή πράγματα και πάλι.

Το συμπέρασμα για τους αμερικανούς τηλεθεατές δεν άλλαξε:

από τη μία έχουν μια συνετή, αν και ενδεχομένως αντιπαθητική, επιλογή, τη Χίλαρι, και από την άλλη έναν επικίνδυνο και απρόβλεπτο άνθρωπο, τον Τραμπ, ο οποίος έχει ως μόνο πολιτικό καταφύγιο το αφήγημα ότι οι εκλογές είναι «στημένες» από τα ΜΜΕ και το κατεστημένο. Γι’ αυτό και δεν ξέρει, λέει, αν θα αποδεχτεί το αποτέλεσμα – «θα σας αφήσω σε αγωνία» απάντησε στον δημοσιογράφο Κρις Γουάλας του φίλιου Fox News, ο οποίος τον ρώτησε σχετικά, υπενθυμίζοντάς του ότι ένας από τους πυλώνες της αμερικανικής δημοκρατίας είναι η ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας με την αποδοχή του αποτελέσματος από τον ηττημένο. «Αυτό είναι τρομακτικό» σημείωσε η Κλίντον. Και οι New York Times έσπευσαν να σημειώσουν σε κεντρικό άρθρο τους ότι η άρνηση του Τραμπ να πει αν θα αποδεχτεί το εκλογικό αποτέλεσμα συνιστά επίθεση, όχι κατά της ευφυίας του αμερικανού ψηφοφόρου ως συνήθως, αλλά κατά της ίδιας της αμερικανικής δημοκρατίας.

Αναμενόμενα, η δημοσκόπηση που διενήργησε το CNN μετά το τέλος και αυτής της τηλεμαχίας ανέδειξε «νικήτρια» την υποψήφια των Δημοκρατικών: 52% των τηλεθεατών συμφώνησαν ότι η 68χρονη πολιτικός κέρδισε τις εντυπώσεις ενώ 39% τάχθηκαν υπέρ του Τραμπ. Στο πρώτο ντιμπέιτ πάντως το ποσοστό ήταν 62%-27% υπέρ της Χίλαρι και στο δεύτερο 57%-34%, άρα υπάρχει μια μικρή κάμψη. Είναι αυτή αρκετή για να καταδείξει μια τάση; Τα γκάλοπ της κάλπης, και όχι των ντιμπέιτ, μαρτυρούν πως η κατάσταση είναι δύσκολα αντιστρέψιμη: η Χίλαρι προηγείται με ένα στέρεο 9% παναμερικανικά. Και άλλωστε η τηλεθέαση του τρίτου ντιμπέιτ, όπως και του δεύτερου, δεν συγκρίνεται με τα 100 εκατ. τηλεθεατών του πρώτου.

Στιγμιότυπο από το τρίτο ντιμπέιτ. Στο μέσον ο συντονιστής της μονομαχίας Κρις Γουάλας, του Fox News (Reuters)

Ηταν πάντως και αυτή μια σκληρή σύγκρουση με βαριές κουβέντες. Αυτή τη φορά δεν υπήρξε καν χειραψία μεταξύ των δύο. Η υποψήφιος των Δημοκρατικών κατηγόρησε τον αντίπαλό της ότι είναι «μαριονέτα» του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος, κατά τη Χίλαρι, «θα προτιμούσε να είχε ένα ανδρείκελο για πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών». Ο Τραμπ επανέλαβε ότι η Κλίντον υποστηρίζει την πολιτική των «ανοικτών συνόρων», έναν χαρακτηρισμό που η αντίπαλός του αρνήθηκε κατηγορηματικά. Ο Τραμπ, ο οποίος έχει προαναγγείλει την κατασκευή ενός τείχους κατά μήκος των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό, προειδοποίησε ότι υπό την προεδρία της Κλίντον «αυτοί οι άνθρωποι θα αρχίσουν να μπαίνουν σωρηδόν στη χώρα μας».

Για τον Τραμπ αυτή η τηλεμαχία ήταν μια από τις τελευταίες ευκαιρίες που είχε για να αλλάξει την πορεία της υποψηφιότητάς του, η οποία μετά τις αποκαλύψεις για τη χυδαία συμπεριφορά του απέναντι στις γυναίκες έχει δεχτεί τρομερά χτυπήματα με αποτέλεσμα ακόμα και σημαίνοντες Ρεπουμπλικανοί να έχουν αποστασιοποιηθεί ή και ανακοινώσει ότι θα ψηφίσουν τη Χίλαρι Κλίντον (ένας εξ αυτών είναι ο 41ος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος).

Κλικ για να δείτε το σλάιντ

O 70χρονος μεγιστάνας διέβη το κατώφλι του Πανεπιστημίου της Νεβάδα έχοντας στα χέρια του τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Που ήταν απογοητευτικές: Η Χίλαρι έχει προβάδισμα εννέα ποσοστιαίων μονάδων σε όλη την επικράτεια και έχει εξασφαλισμένες 200 εκλεκτορικές ψήφους, ενώ χρειάζεται 270 για να εκλεγεί πρόεδρος. Ακόμα και σε παραδοσιακά ρεπουμπλικανικές πολιτείες, όπως η Αριζόνα με το πρόβλημα των μεταναστών (πολιτεία του προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών το 2008 γερουσιαστή Τζον ΜακΚέιν), η Νεβάδα, που φιλοξένησε το ντιμπέιτ και η υπερσυντηρητική Γιούτα, το αποτέλεσμα είναι πλέον οριακό. Η Κλίντον φαίνεται δε να κερδίζει με σχετική άνεση ακόμα και την Φλόριντα με τους 29 εκλέκτορες.

Ο Τραμπ μπήκε στην τελική τηλεοπτική μονομαχία όντας στριμωγμένος δημοσκοπικά, πολιτικά και ηθικά. Η ιστορία με τις αποκαλύψεις τόσων γυναικών που κατήγγειλαν ότι είχαν δεχθεί στο παρελθόν σεξουαλικές επιθέσεις από τον ρεπουμπλικανό προεδρικό υποψήφιο τον έχει πλήξει καθώς φαίνεται ανεπανόρθωτα. Στο ντιμπέιτ ο Τραμπ αρνήθηκε τις κατηγορίες ξανά, λέγοντας ότι οι γυναίκες αυτές εμφανίστηκαν δημόσια γιατί «είτε θέλουν φήμη είτε το έκανε η καμπάνια της», δείχνοντας την Κλίντον. Η υποψήφια των Δημοκρατικών ανταπάντησε ότι ο Τραμπ «νομίζει ότι το να μειώνει τις γυναίκες τον κάνει πιό σπουδαίο, (ενώ) επιτίθεται στην αξιοπρέπειά τους και την αυτοεκτίμησή τους». Η ανταπάντηση του Τραμπ; Κάποια στιγμή την αποκάλεσε «σιχαμερή»…

The post Η Χίλαρι «νίκησε» και στο τρίτο ντιμπέιτ – και τώρα; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα