Τα ρέστα του Τσίπρα και το… ντούκου του Τουσκ

Μπορεί τα πράγματα να μην εξελίσσονται ούτε κατ’ ελάχιστον με τον τρόπο που θα ήθελε ο Αλέξης Τσίπρας, αυτό, όμως, δεν εμποδίζει το Μέγαρο Μαξίμου να κάνει λόγο για ικανοποίηση που επικρατεί στην ελληνική κυβέρνηση. Και όλα αυτά την ώρα που ο Πρωθυπουργός ετοιμάζεται να επικοινωνήσει ξανά με τον Ντόναλντ Τουσκ και να του ζητήσει εκ νέου να κινήσει τις διαδικασίες ώστε να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο με τη

διαπραγμάτευση.

Ωστόσο, αυτές οι πρωτοβουλίες δεν έχουν να κάνουν με τη Σύνοδο Κορυφής, αφού αυτό το θέμα φαίνεται να έχει κλείσει. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν τοποθετήθηκε επί του αιτήματος της Αθήνας και πέταξε το μπαλάκι στον Γερούν Ντάισελμπλουμ (θυμηθείτε τα πάντα εδώ), ενώ με βάση τα όσα αναφέρει το non paper του Μαξίμου η τηλεφωνική επαφή θα επαναληφθεί, σήμερα, Πέμπτη 28 Απριλίου.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με υπουργούς του, στο άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο μεταναστευτικής και προσφυγικής πολιτικής.

Κι αν το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να ρίξει τους τόνους για τα όσα συμβαίνουν (ή δεν συμβαίνουν) στη διαπραγμάτευση, η ίδια η πραγματικότητα ταράσσει τον… εφησυχασμό.

Και ο Γιούνκερ στο κόλπο

Είναι αλήθεια πως από την ώρα που ανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας είναι η πρώτη φορά που δεν έχει στο πλευρό του τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν απουσιάζει εμφατικά από τη διαπραγμάτευση, με τον κ. Τσίπρα να έχει επικοινωνία το πρωί της Πέμπτης μαζί του και να του ζητά να αναλάβει πρωτοβουλίες. Πρωτοβουλίες που θα φέρουν ακόμη πιο κοντά τη συνεδρίαση του Eurogroup, άσχετα εάν γι αυτό αποκλειστικά υπεύθυνος να αποφασίσει είναι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Κυβερνητικές πηγές από το Μαξίμου εμφανίζονται αισιόδοξες για το ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν θα μπορέσει να πείσει τον ολλανδό υπουργό Οικονομικών να ορίσει μέχρι το απόγευμα σήμερα τη συνεδρίαση, χωρίς ωστόσο να ζητούνται εξηγήσεις ή να υπάρχουν τοποθετήσεις για τη μη πραγματοποίηση του σημερινού –όπως είχε φανεί αρχικά- Eurogroup.

Τσίπρας και Γιούνκερ κάποτε διαπραγματεύονταν μαζί / photo: Aris Oikonomou@SOOC

Οι Αμερικανοί και το ΔΝΤ

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών Νάθαν Σιτς, σε ομιλία του στο Κογκρέσο, η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση στη χρηματοδότηση του ΔΝΤ μόνο εάν προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις, δηλαδή τις περικοπές και τα πρόσθετα μέτρα που απαιτεί το Ταμείο. Ωστόσο, προέβλεψε πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί και έτσι το ΔΝΤ δεν θα δανείσει την Ελλάδα ούτε αναμένεται να παραμείνει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Μάλιστα, ο κ. Σιτς εμφανίστηκε να στηρίζει απόλυτα τις θέσεις του ΔΝΤ και σημείωσε πως το ελληνικό πρόγραμμα είναι πλέον ξεπερασμένο και χρειάζεται επειγόντως αναπροσαρμογή. Υποστήριξε επίσης την επιμονή του ΔΝΤ στις απαιτήσεις του τόσο στο θέμα του χρέους που αφορά τους ευρωπαίους δανειστές όσο και στα σκληρά μέτρα που αφορούν την κυβέρνηση.

The post Τα ρέστα του Τσίπρα και το… ντούκου του Τουσκ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα