Τα καλύτερα «λαγωνικά» της Ιταλίας εναντίον αρχαιοκάπηλων

Η Ιταλία αποκάλυψε μια ειδική ομάδα κρούσης που απαρτίζεται από εξήντα από τους καλύτερους ερευνητές και συντηρητές τέχνης με σκοπό να προστατέψουν τις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί μέρη πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO. Μια πολιτιστική παραλλαγή των κυανόκρανων των Ηνωμένων Εθνών.

Η ειδική ομάδα, ονομάστηκε «πολιτιστική ειρηνευτική δύναμη», θα αποστέλλονται -όταν θα είναι εφικτό- σε παγκοσμίως βραβευμένα μνημεία και έργα στον απόηχο στρατιωτικών συγκρούσεων, σεισμών,

πλημμυρών ή άλλων καταστροφών, σύμφωνα με δημοσίευση της The Local.

Ο κύριος στόχος τους είναι να σταματήσουν την αρπαγή και μαύρη αγορά της πολιτιστικής κληρονομιάς χωρών από ένοπλες ομάδες με σκοπό να χρηματοδοτήσουν με τα κέρδη τους τρομοκρατικές δραστηριότητες, σύμφωνα με την UNESCO.

Η ομάδα θα καταγράφει, θα αξιολογεί την ζημιά που γίνεται στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Επίσης, θα είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη σχεδίων δράσης και της λήψης επειγόντων μέτρων, όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο. Ακόμα, θα παρέχει τεχνική επίβλεψη και εκπαίδευση στους τοπικούς κρατικούς υπαλλήλους, ανέφερε το Ιταλικό Υπουργείο Πολιτισμού σε ανακοίνωσή του.

Επίσης η ομάδα θα βοηθάει την μεταφορά αντικειμένων σε ασφαλείς προορισμούς όπου αυτό είναι ανθρωπίνως δυνατό.

Τριάντα αστυνομικοί ερευνητές τέχνης και τριάντα αρχαιολόγοι, συντηρητές και ιστορικοί τέχνης είναι ήδη έτοιμοι να επιχειρήσουν όπου τους ζητηθεί από την UNESCO, είπε ο Ντάριο Φραντσεσίνι, Υπουργός Πολιτισμού.

Η ιταλική αστυνομία έργων τέχνης έχει διεθνή φήμη για τον εντοπισμό και την ανάκτηση κλεμμένων αντικειμένων τέχνης.

Η διευθύντρια της UNESCO, Ιρίνα Μπόκοβα, ελπίζει ότι και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ρώμης και θα συμμετέχουν στην μάχη της προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Αφορμή για την σύσταση μιας τέτοιας δύναμης, σαν τους Κυανόκρανους του ΟΗΕ, ήταν οι καταστροφές και οι λεηλασίες που έγιναν σε μέρη όπως η Παλμύρα της Συρίας από τους φανατικούς τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους(ΙΚ).

Οι στρατιώτες του ΙΚ πήρε τον έλεγχο της πόλης Παλμίρα τον περασμένο Μάϊο και έχει δημιουργήσει διεθνή ανησυχία με τις καταστροφές που έχει δημιουργήσει σε βραβευμένα μνημεία που είναι χαρακτηρισμένα ως πολιτιστική παγκόσμια κληρονομιά.

Οι μαχητές έχουν ολοκληρώσει μια συνεχόμενη εκστρατεία καταστροφής εναντίων πολιτιστικών μνημείων σε περιοχές υπό τον έλεγχο τους σε Συρία και Ιράκ.

Οι φανατικοί ισλαμιστές έχουν κατηγορηθεί ότι είναι υπεύθυνοι για τις επιθέσεις σε δέκα θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία της UNESCO στην πόλη Τιμπουκτού, στο Μάλι.

The post Τα καλύτερα «λαγωνικά» της Ιταλίας εναντίον αρχαιοκάπηλων appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα