Συναγερμός στην Ιαπωνία – ο Κιμ πάτησε το «κουμπί»

Δύο εβδομάδες ηρεμίας ήταν, φαίνεται, πολλές στην κορεατική χερσόνησο. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα (ξημερώματα Τρίτης, στην Απω Ανατολή) η Πιονγιάνγκ εκτόξευσε πύραυλο ο οποίος πέρασε πάνω από τη βόρεια Ιαπωνία.

Αυτό επιβεβαίωσαν τόσο η ιαπωνική όσο και η νοτιοκορεατική κυβέρνηση, σε μια εξέλιξη που κλιμακώνει δραματικά την κρίση με το πυρηνικό πρόγραμμα του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ουν.

Η Ιαπωνία είναι παραδοσιακός

σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εδώ και καιρό προειδοποιήσει τη Β. Κορέα με «φωτιά και οργή» αν τολμήσει να πλήξει έδαφός της. Είναι πλέον θέμα ερμηνείας της Ουάσιγκτον κατά πόσο ο Κιμ «πάτησε το κουμπί», εκτίμησαν αναλυτές, προεξοφλώντας έναν νέο γύρο έντασης. Και όλα αυτά μολονότι το τελευταίο διάστημο είχε επικρατήσει σχετική ηρεμία μετά την απόφαση της Πιονγιάνγκ πριν από δύο εβδομάδες να παγώσει τα σχέδια πυραυλικής δοκιμής με στόχο την περιοχή κοντά στη νήσο Γκουάμ που αποτελεί αμερικανικό έδαφος στον Ειρηνικό.

Σύμφωνα πάντως με αμερικανούς αξιωματούχους ο βορειοκορεατικός πύραυλος διήνυσε 2.700 χιλιόμετρα, ενώ η απόσταση της Β. Κορέας από το Γκουάμ είναι 3.356 χιλιόμετρα.

Η δημόσια ραδιοτηλεόραση της Ιαπωνίας NHK μετέδωσε ότι ο πύραυλος έσπασε σε τρία κομμάτια που έπεσαν στη θάλασσα στην ευρύτερη περιοχή της νήσου Χοκαΐντο.

Η προκαταρκτική ανάλυση των δεδομένων από την πτήση δείχνει συγκεκριμένα ότι ο πύραυλος διήνυσε 2.700 χιλιόμετρα και ότι έφτασε σε μέγιστο ύψος 550 χιλιομέτρων, αρκετά πιο χαμηλά από άλλες δοκιμές που έφταναν πάνω από τα 3.000 χιλιόμετρα. Κατέπεσε σε απόσταση 1.180 χιλιομέτρων από τις ιαπωνικές ακτές.

Το κρατικό πρόγραμμα προειδοποίησης της Ιαπωνίας, J-Alert, συνέστησε στους κατοίκους στην περιοχή να λάβουν προφυλάξεις και σε πολλές περιοχές ήχησε ο συναγερμός. Είναι η τρίτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια που η Πιονγιάνγκ εκτοξεύει πύραυλο προς την Ιαπωνία, οι άλλες δύο είχαν καταγραφεί το 1998 και το 2009.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε στις πρώτες του δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους μετά την εκτόξευση του πυραύλου (Reuters)

Οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις δεν προσπάθησαν να καταρρίψουν τον πύραυλο, ο οποίος πέρασε πάνω από το ιαπωνικό έδαφος κατά τις 06.06 τοπική ώρα (00.06 ώρα Ελλάδας). Σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας της Ιαπωνίας, ο βαλλιστικός πύραυλος ήταν κατά πάσα πιθανότητα μεσαίου βεληνεκούς, ίδιου τύπου με αυτόν που εκτοξεύτηκε από την Πιονγιάνγκ τον περασμένο Μάιο.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας είπαν και αυτές ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από την περιοχή Σουνάν κοντά στην Πιονγκγιάνγκ λίγο πριν τις 06.00 της 29ης Αυγούστου.

Η ένταση μεταξύ της Βόρειας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών είχε αποκλιμακωθεί μετά από πολλές εβδομάδες κατά τις οποίες η Πιονγιάνγκ είχε προχωρήσει σε 14 πυραυλικές δοκιμές – οι δύο τελευταίες διηπειρωτικού πυραύλου με βεληνεκές ικανό να πλήξει αμερικανικό έδαφος.

Παράλληλα, υπάρχουν υποψίες ότι η χώρα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε έκτη πυρηνική δοκιμή. Το μεγάλο ερώτημα που για την ώρα μένει ανοιχτό είναι αν η Βόρεια Κορέα έχει προχωρήσει αρκετά στην ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων ώστε να φέρει πύραυλός της ατομική βόμβα, οπότε η απειλή που συνιστά για την ευρύτερη περιοχή αναβαθμιστεί σημαντικά.

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις της Δύσης, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα έχουν ήδη ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ώστε να συζητηθεί η νέα εκτόξευση πυραύλου. Ωστόσο, δεν διευκρινίστηκε πότε θα γίνει η συνάντηση του 15μελούς Συμβουλίου.

The post Συναγερμός στην Ιαπωνία – ο Κιμ πάτησε το «κουμπί» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα