«Kαίγονται τα πάντα» σε Κάλαμο και Βαρνάβα

Εικόνα απόλυτης καταστροφής παρουσίαζαν τα ξημερώματα της Δευτέρας ο Κάλαμος και ο Βαρνάβας στον οποίο έφτασε το μέτωπο που ξεκίνησε το απόγευμα της Κυριακής και συνεχίζει ανεξέλεγκα το καταστροφικό της έργο.

«Καίγονται τα πάντα»… Αυτή η τραγική δήλωση της προέδρου της κοινότητας Βαρνάβα Χαραλαμπίας Ασημακοπούλου λίγο πριν από τις 6 π.μ. είναι δυστυχώς χαρακτηριστική της κατάστασης.

Η φωτιά πήρε τεράστιες διαστάσεις το απόγευμα της Κυριακής. Ξέσπασε σε μια πευκόφυτη περιοχή του Καλάμου με πολλές κατοικίες, την ώρα που ήταν πια αργά να συνδράμουν εναέρια μέσα με αποτέλεσμα το πύρινο

μέτωπο να επεκταθεί προς τον νότο.

Οι φλόγες κατέκαψαν δέντρα και σπίτια που είχαν χτιστεί μέσα στο δάσος (REUTERS/Costas Baltas)

Από την πυρκαγιά, σύμφωνα με τον δήμαρχου Ωρωπού, κάηκαν σπίτια, χωρίς να είναι σαφές πόσα, ενώ κινδυνεύουν και άλλα που βρίσκονται μέσα σε πυκνή βλάστηση.

Μαρτυρίες του ΣΚΑΙ έκαναν λόγο για εκκενώσεις σπιτιών τα οποία βρίσκονται στο μέτωπο της πυρκαγιάς, με τους ιδιοκτήτες τους να τρέχουν να σωθούν την τελευταία στιγμή.

Λόγω της πυρκαγιάς εκκενώθηκαν προληπτικά δύο κατασκηνώσεις, η «Αναγέννηση» και η «Κίντερλαντ» και τα παιδιά απομακρύνθηκαν με ασφάλεια.

Η πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις 16:00 στην περιοχή κοντά στους Αγίους Αποστόλους. Λόγω των ισχυρών ανέμων έφτασε να περικυκλώσει το χωριό του Καλάμου, όπου ζουν 4.000 άνθρωποι, και εξαπλώθηκε πρώτα προς το Καπανδρίτι και έπειτα προς τον Βαρνάβα.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιστρατεύτηκαν 36 πυροσβέστες με 18 οχήματα, 12 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 9 εθελοντικά οχήματα και τρία ελικόπτερα, ενώ συνδράμουν και υδροφόρες των ΟΤΑ και της Περιφέρειας. Ο δήμαρχος Ωρωπού έκανε όμως μέσω του ΣΚΑΪ έκκληση για περισσότερα οχήματα στο σημείο.

Κλικ για να δείτε το σλάιντΟργανωμένο σχέδιο

Εν τω μεταξύ, λόγω και των αλλεπάλληλων μετώπων στη Ζάκυνθο, παράγοντες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του κρατικού μηχανισμού δασοπυρόσβεσης βλέπουν «σχέδιο εμπρησμών σε όλη την χώρα, εν όψει του τριημέρου».

Σύμφωνα με τα στελέχη, σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούνται από το γεγονός ότι οι πυρκαγιές εκδηλώνονται σε περιοχές στις οποίες ο χάρτης πρόληψης κινδύνου που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προβλέπει πολύ υψηλό κίνδυνο (Δείκτη 4).

Οι πυρκαγιές αυτές εκδηλώνονται λίγες ώρες πριν αρχίσουν τα καιρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τις προβλέψεις και σε διαφορετικές περιοχές, που έχουν ως αποτέλεσμα την διάσπαση δυνάμεων και την ταυτόχρονη ύπαρξη πολλών μετώπων.

Ιδιαίτερο βάρος πέφτει για τις επόμενες μέρες στην Εύβοια, καθώς και σε άλλες περιοχές που προβλέπονται ισχυροί άνεμοι.

ΝΔ: «Ας αφήσουν τα σενάρια συνωμοσίας»

To θέμα πάντως πήρε πολιτικές διαστάσεις, καθώς από τη Νέα Δημοκρατία ζήτησαν ευθύνες από τον αν. υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα.

«Ολόκληρες περιοχές της χώρας έχουν γεμίσει με στάχτες και αποκαΐδια. Η ανικανότητα της κυβέρνησης και προσωπικά του κατ’ ευφημισμόν Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα έχει τραγικά αποτελέσματα. Αυτός είναι ο αποσταθεροποιητικός παράγοντας» τόνισε σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς για να συμπληρώσει:

» Αν ο κ. Τόσκας διαθέτει στοιχεία που να αποδεικνύουν τα περί σχεδίου αποσταθεροποίησης ενόψει τριημέρου οφείλει να ενεργήσει άμεσα και να ενημερώσει υπεύθυνα τον Ελληνικό λαό και τους πολίτες που βλέπουν τις περιουσίες τους να χάνονται.

»Οτιδήποτε άλλο δεν είναι παρά μια νέα προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης με στόχο την απόκρυψη των πραγματικών υπαιτίων. Ας αφήσουν επιτέλους τις φθηνές δικαιολογίες και τα σενάρια συνωμοσίας και ας πράξουν τα αυτονόητα. Δηλαδή ας συντονίσουν έστω και τώρα τους φορείς που εμπλέκονται στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας με tweet του από τον πρωθυπουργικό λογαριασμό ανέφερε:

Αυτές τις δύσκολες ώρες είμαστε δίπλα στους κατοίκους, τους εθελοντές και τους πυροσβέστες που μάχονται με τις φλόγες. (3/3)

— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) August 13, 2017

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

Αποφασιστική &συντονισμένη δράση,όχι θεωρίες συνωμοσίας.Να σωθούν οι άνθρωποι &οι περιουσίες τους.Αυτή είναι η ευθύνη του υπουργού. #Κάλαμος

— Kyriakos Mitsotakis (@kmitsotakis) August 13, 2017

The post «Kαίγονται τα πάντα» σε Κάλαμο και Βαρνάβα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα