Ο Τράμπ κάνει ότι δεν βλέπει την ακροδεξιά και ναζιστική βία στο Σάρλοτσβιλ

Πυρά ακόμη και από το ίδιο του το κόμμα δέχεται η στάση του Ντόναλντ Τραμπ να καταδικάσει «τη βία που ήλθε από πολλές πλευρές» χωρίς αναφορά στις ακροδεξιές και ναζιστικές ομάδες που την προκάλεσαν στο Σάρλοτσβιλ σε επεισόδια όπου έχασε τη ζωή της μία γυναίκα.

Ετσι την ώρα που ο πρόεδρος ζητούσε να παύσει η βία και οι πολίτες να σέβονται ο πένας τον άλλο, μέλη του κόμματος μιλούσαν ανοιχτά για τρομοκρατία και οι Δημοκρατικοί για ρατσιστική βία από νεοναζιστικές ομάδες.

Σε δηλώσεις του μετά τα επεισόδια και τον θάνατο της διαδηλώτριας, ο πρόεδρος Τραμπ από το Νιου

Τζέρσεϊ όπου παραθερίζει εργαζόμενος, έκανε λόγο για «επίδειξη μίσους, μισαλλοδοξίας και βίας από πολλές πλευρές», τονίζοντας μάλιστα δύο φορές αυτό το «από πολλές πλευρές».

Πρόσθεσε ότι αυτά συμβαίνουν για καιρό στις ΗΠΑ αλλά και ότι «το μίσος και ο διχασμός πρέπει να παύσουν αμέσως τώρα. Συνερχόμαστε σαν Αμερικανοί που αγαπούν τη χώρα τους».

Κάλεσε δε τους Αμερικανούς «να αγαπούν και να σέβονται ο ένας τον άλλο»

Νωρίτερα, από τον λογαριασμό της στο Twitter η Μελάνια Τραμπ καταδίκασε και αυτή τα επεισόδια γενικώς και αορίστως και κινήθηκε στη λογική του «αγαπάτε αλλήλους» και του ότι «τίποτα καλό δεν βγαίνει από τη βία».

Our country encourages freedom of speech, but let's communicate w/o hate in our hearts. No good comes from violence. #Charlottesville

— Melania Trump (@FLOTUS) August 12, 2017

Αυτές οι γενικές και άχρωμες στην ουσία τους δηλώσεις από τον πρόεδρο Τραμπ, που απέφυγε να απαντήσει σε διευκρινιστικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων, προκάλεσαν κύμα αντίδρασης μέσα και έξω από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Γερουσιαστές και στελέχη των Ρεπουμπλικάνων μίλησαν πολύ πιο ανοιχτά για τα γεγονότα όπως δεν έκανε ο Τραμπ: «Κύριε πρόεδρε, πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους: Αυτοί (ενν. στο Σάρλοτσβιλ) ήταν ρατσιστές (suprematists) και τα γεγονότα ήταν εγχώρια τρομοκρατία», έγραψε ο γερουσιαστής Κόρι Γκάρντνερ

Mr. President – we must call evil by its name. These were white supremacists and this was domestic terrorism. https://t.co/PaPNiPPAoW

— Cory Gardner (@SenCoryGardner) August 12, 2017

Για τρομοκρατική επίθεση από τους ρατσιστές έκανε λόγο και ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, αλλά και ο Τεντ Κρουζ, γερουσιαστής από το Τέξας, με σκληρές απόψεις και ανάλογο κοινό στην πολιτεία του.

Very important for the nation to hear @potus describe events in #Charlottesville for what they are, a terror attack by #whitesupremacists

— Marco Rubio (@marcorubio) August 12, 2017

I urge the Department of Justice to immediately investigate and prosecute today's grotesque act of domestic terrorism.

Ted Cruz (@tedcruz) August 13, 2017

Από την πλευρά της η Χίλαρι Κλίντον κατέκρινε τη στάση του Τραμπ γράφοντας ότι «κάθε λεπτό που επιτρέπουμε να επιμένει αυτή η κατάσταση μέσα από την έμμεση ενθάρρυνση ή την αδράνειa, είναι όνειδος και διαβρώνει τις αξίες μας».

Every minute we allow this to persist through tacit encouragement or inaction is a disgrace, & corrosive to our values.

— Hillary Clinton (@HillaryClinton) August 12, 2017

Ο Μπέρνι Σάντερς ήταν και αυτός σαφής: «Όχι κύριε πρόεδρε, τα γεγονότα ήταν μια προκλητική προσπάθεια από νεοναζί να υποθάλψουν τον ρατσισμό και το μίσος και να προκαλέσουν βία. Ας τα λέμε με το όνομά τους».

No, Mr. President. This is a provocative effort by Neo-Nazis to foment racism and hatred and create violence. Call it out for what it is. https://t.co/WibPqkLsLa

— Bernie Sanders (@SenSanders) August 12, 2017

Και ο Μπαράκ Ομπάμα με μια ρήση του Νέλσον Μαντέλα: «Κανένας δεν γεννιέται μισώντας έναν άλλο άνθρωπο, γιατί το χρώμα του δέρματός του ή για την καταγωγή του ή για την θρησκεία του. Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν πώς να μισούν και, αν το μάθουν αυτό, πρέπει να διδαχτούν πώς να αγαπούν. Γιατί στην καρδιά του ανθρώπου η αγάπη έρχεται πιο φυσικά από το μίσος».

"No one is born hating another person because of the color of his skin or his background or his religion…" pic.twitter.com/InZ58zkoAm

— Barack Obama (@BarackObama) August 13, 2017

"People must learn to hate, and if they can learn to hate, they can be taught to love…"

— Barack Obama (@BarackObama) August 13, 2017

"…For love comes more naturally to the human heart than its opposite." – Nelson Mandela

— Barack Obama (@BarackObama) August 13, 2017

Στα επεισόδια που έγιναν το Σάββατο στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια έχασε τη ζωή της μια γυναίκα, όταν ένα αυτοκίνητο έπεσε στο πλήθος των αντιδιαδηλωτών, και άλλα 19 άτομα τραυματίστηκαν.

Αφορμή ήταν η πρόθεση των αρχών να απομακρύνουν το άγαλμα του στρατηγού Λι, ηγέτη των Νοτίων κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου στις ΗΠΑ (1861-1865), γεγονός που κινητοποίησε ομάδες ακροδεξιών και ναζιστών, μεταξύ των οποίων και την Κου Κλουξ Κλαν. Στην πόλη συγκεντρώθηκαν και αντιδιαδηλωτές.

Ακολούθησαν επεισόδια ανάμεσα στους ακροδεξιούς διαδηλωτές και όσους είχαν συγκεντρωθεί εναντίον τους με τους μεν και τους δε να χτυπούν και να κλοτσούν ο ένας το άλλο ή να κάνουν χρήση σπρέι πιπεριού. Τότε ένα αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας νεαρός από το Οχάιο έπεσε σκόπιμα πάνω στο πλήθος με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μία γυναίκα.

Ο οδηγός συνελήφθη και κρατείται με την κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης, ενώ το FBI πρόκειται να αρχίσει έρευνα για τα περιστατικά.

Εν τω μεταξύ, ο κυβερνήτης της πολιτείας Τέρι ΜακΟλιφ είπε ότι το μήνυμα του προς τους ρατσιστές που έφτασαν στην πολιτεία ήταν «Πηγαίνετε στο σπίτι σας, δεν υπάρχει θέση για εσάς εδώ, δεν υπάρχει θέση για εσάς στην Αμερική». Aυτό το σαφές μήνυμα ότι είναι ανεπιθύμητοι κατά κάποιο τρόπο δεν έφτασε στα αφτιά του Τραμπ.

Σε ένα άλλο περιστατικό, άσχετο με τα επεισόδια, δύο πολιτειακοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν όταν κατέπεσε το ελικόπτερό τους την ώρα που συνέδραμαν τις προσπάθειες για την καταστολή των ταραχών.

The post Ο Τράμπ κάνει ότι δεν βλέπει την ακροδεξιά και ναζιστική βία στο Σάρλοτσβιλ appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα