Συμμαχία 30 χωρών για λύσεις στο Προσφυγικό

Δεσμεύσεις για συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των προσφύγων και μεταναστών που ζουν στο έδαφός τους ανέλαβαν 30 χώρες στο πλαίσιο της συνόδου του ΟΗΕ.

Με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να διπλασιάσουν τον αριθμό των χώρων φιλοξενίας και να αυξήσουν την ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες ως το ποσό των 4,5 δισ. δολαρίων, γράφει ο Guardian.

Πέρα από αυτό η ομάδα των 30 δεσμεύεται να παράσχει τη δυνατότητα για εκπαίδευση σε άλλο

ένα εκατομμύριο προσφυγόπουλα ενώ για ένα εκατομμύριο ενήλικους θα πρέπει να βελτιωθεί η πρόσβασή τους σε νομικές υπηρεσίες.

Μεταξύ των χωρών που ανέλαβαν τη δέσμευση είναι η Γερμανία και η Σουηδία, οι οποίες πρωτοστάτησαν στην φιλοξενία και την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενσωμάτωση άνω του ενός εκατομμυρίου προσφύγων και μεταναστών το 2015. Περιλαμβάνεται ακόμη και η Αυστραλία, οι πρακτικές της οποίας, με τα off-shore κέντρα κράτησης, συναντούν έντονες αντιδράσεις.

Η Τουρκία και η Ιορδανία, που φιλοξενούν εκατομμύρια Σύρους, δεσμεύτηκαν να ανοίξουν περισσότερο την αγορά εργασίας σε πρόσφυγες, αν και πολλοί εξακολουθούν να είναι στην πράξη παράτυποι μετανάστες στις δύο χώρες.

Επιπλέον, για πρώτη φορά αναλαμβάνουν αυτού του τύπου τις δεσμεύσεις η Πορτογαλία και η Αργεντινή (ας θυμηθούμε ότι η τελευταία ήταν στις αρχές του 20ου αιώνα μία από τις χώρες που υποδέχονταν μετανάστες).

Για την ώρα πολλές από τις λεπτομέρειες δεν έχουν οριστικοποιηθεί, ενώ κοινή είναι η πεποίθηση ότι όσα γίνονται είναι μεν ευπρόσδεκτα αλλά μπορεί να μην επαρκούν. Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος στην ομιλία του από το βήμα του ΟΗΕ είχε αναφερθεί στο Προσφυγικό, κράτησε μάλλον χαμηλούς τόνους. «Να είμαστε ειλικρινείς, ακόμα δεν είναι αρκετά, δεν είναι επαρκή για κρίση τέτοιου μεγέθους. Ελπίζω όμως να είναι η αρχή».

Χαρακτηριστικό είναι και το πώς το κλίμα στη Σύνοδο άλλαξε από τη μία ημέρα στην άλλη. Τη Δευτέρα, σημειώνει σχετικά ο Guardian, οι ακτιβιστές υπέρ των προσφύγων ήταν απογοητευμένοι από την μη δεσμευτική ανακοίνωση, που επιβεβαίωνε τις ευθύνες που θα αναλάμβαναν οι ηγέτες αλλά δεν περιείχε νέες δεσμεύσεις.

Την Τρίτη, ομάδες 15-18 ανεπτυγμένων χωρών ανακοίνωσαν τα σχέδια τους για ευκολότερη πρόσβαση σε νομικές υπηρεσίες, σε πρόσβαση στην εκπαίδευση και σε μέτρα που θα διευκολύνουν την πρόσβαση στην εργασία. Στο ίδιο πλαίσιο είναι εξάλλου και η δέσμευση του Τζορτζ Σόρος να διαθέσει 500 εκατ. δολάρια σε προγράμματα που θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα προσφύγων και μεταναστών με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και σε σχήματα που θα ωφελήσουν και τους ίδιους και τις κοινωνίες όπου ζουν.

The post Συμμαχία 30 χωρών για λύσεις στο Προσφυγικό appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα